Pariuri sportive

EURO 2016. INCREDIBIL! Un nord-irlandez a pierdut 9 milioane de euro la PARIURI!

EURO 2016. Pe 5 ianuarie 1993, Keith Gillespie debuta la Manchester United. 3-0 cu Burry, iar puştiul nord-irlandez de 17 ani s-a numărat pe lista marcatorilor. Tocmai venise de la juniorii...
15.11.2014 | 14:06
EURO 2016 INCREDIBIL Un nordirlandez a pierdut 9 milioane de euro la PARIURI
ADVERTISEMENT

EURO 2016. Pe 5 ianuarie 1993, Keith Gillespie debuta la Manchester United. 3-0 cu Burry, iar puştiul nord-irlandez de 17 ani s-a numărat pe lista marcatorilor. Tocmai venise de la juniorii “diavolilor”, unde i-au fost colegi Ryan Giggs, Paul Scholes şi David Beckham. Imediat a fost descris de presa din Albion ca “noul George Best”. În timp ce era lăudat deja de toată lumea, Keith Gillespie dezvoltase deja un mic viciu: pariurile sportive. Un viciu care urma să se dezvolte, iar în cele din urmă avea să-l ruineze.

EURO 2016. Dar Gillespie nu avea nici un motiv să se îngrijoreze la acel moment. Era pe val, iar din ce în ce mai mulţi bani începeau să-i intre în conturi. “La început cîştigam 46 de lire pe săptămînă. Mergeam să pariez, era doar o distracţie. Uneori mai plasam pariuri  şi pentru Alex Ferguson. Nu era o problemă la vremea respectivă. Salariul mi-a fost mărit în scurt timp la 250 de lire pe săptămînă. Deja erau bani pe care nici nu ştiam cum să-i cheltui”, explica Gillespie pentru Telegraph. A urmat mutarea la Newcastle, în cadrul unui schimb prin care United l-a transferat pe Andy Cole. O nouă mărire considerabilă de salariu. “Deja aveam 1.200 de lire pe săptămînă şi foarte mult timp liber. Nu ştiam ce să fac după antrenamente, aşa că mergeam să pariez. Cursele de cai erau marea mea pasiune. Dar lucrurile nu devenise încă dramatice. La 20 de ani am avut primul moment de cumpănă. Am pariat fără oprire timp de 48 de ore. 47.000 de lire pierdute în prima zi, alte 15.000 pierdute în a doua. Totul a apărut în presă la cîteva zile. Cel mai greu a fost să-i explic mamei mele cum am reuşit să pierd o sumă de bani la care ea nici nu visase vreodată” şi-a continuat Gillespie povestea.  Acesta era doar începutul.

ADVERTISEMENT

EURO 2016. Pe plan profesional, lucrurile mergeau din ce în ce mai bine pentru jucătorul nord-irlandez. Debutase la echipa naţională, iar între timp se mutase la Blackburn, unde avea un salariu uriaş. “Cîştigam 14.000 de lire pe săptămînă. Aveam impresia că oricît aş pierde, nici măcar nu se simţea. Conturile mele creşteau pe zi ce trece. Apoi au apărut variantele de a paria pe Internet sau prin telefon. Atunci s-a ruinat totul pentru mine. Pariam sume inimaginabile, de multe ori nici nu mai ţineam cont ce tastez. Iar cînd sunam, cei de la casele de pariuri îmi ştiau deja vocea şi mă recunoşteau. Ajunsesem să nu suport gîndul că a trecut o cursă de cai pe care nu am apucat să pariez. Salariul meu ajunsese la 62.000 de lire pe săptămînă. Dar abia mă descurcam cu banii, toţi se duceau la pariuri. Nu înţelegeam cum de nu iese nimic”, a mai povestit Gillepsie. 

EURO 2016. Măcinat de problemele legate de pariurile sportive, evoluţiile lui Gilespie au început să scadă. A mai trecut ulterior pe la Wigan, Leicester, Sheffield şi Charlton, pentru ca apoi să mai prindă contract doar la echipe mici din Albion. A încercat să joace cît mai mulţi ani, în speranţa de a mai strînge bani. S-a retras în 2013 de la Longford Town. Cu trei ani înainte deja declarase faliment. Are trei copii, iar pe măsură ce ei cresc începe să regrete cu adevărat banii pe care i-a irosit. “Am două fiice în Anglia şi un băiat acasă, în Irlanda de Nord. Îi văd crescînd şi de multe ori mă întreb cum ar fi fost dacă aş fi făcut lucrurile altfel. Mă consolez cu un singur gînd. Sînt sănătos, copiii mei la fel. Pînă la urmă asta e tot ce contează. Am pierdut peste şapte milioane de lire (n.r. – aprox. 9 milioane de euro)Chiar dacă nu sînt bogat, oamenii au un motiv să mă invidieze. Mi-am trăit visul“. După ce s-a retras, Gilespie a scris o carte care a avut mare succes. “Cum să nu fii milionar din fotbal” s-a retipărit de trei ori şi i-a adus sume importante fostului fotbalist. 16,99 lire este preţul unui volum, în care povesteşte cu lux de detalii ascensiunea şi decăderea sa.

ADVERTISEMENT

91Sa3e6SGsL._SL1500_

EURO 2016. Keith Gillespie are 86 de selecţii pentru naţionala Irlandei de Nord, pentru care a marcat de două ori. Actualmente, Gilespie s-a declarat un mare admirator al actualei generaţii a Irlandei de Nord, despre care este convins că se va califica la Euro 2016. “Avem o grupă favorabilă, sînt convins că putem învinge orice adversar. Trebuie să profităm de situaţia actuală şi să continuăm să obţinem puncte. Putem să ne calificăm direct, nu aş vrea să ajungem să fim nevoiţi să jucăm un baraj“, a declarat Gilespie în presa din Irlanda de Nord.

Tags: