Sport

Ce fac nord-irlandezii care ne-au răpit mondialul din ’86

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. Meciul care a schimbat destine, aşa cum a fost prezentat de toţi jucătorii implicaţi. România - Irlanda de Nord 0-1, în 1985, rezultat care a spulberat şansele de a...
14.11.2014 | 00:01
Ce fac nordirlandezii care neau rapit mondialul din 86

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. Meciul care a schimbat destine, aşa cum a fost prezentat de toţi jucătorii implicaţi. România – Irlanda de Nord 0-1, în 1985, rezultat care a spulberat şansele de a merge la mondialul din Mexic. FANATIK.RO prezintă povestea jucătorilor care ne-au răpit visul. Ce se întîmplă astăzi cu jucătorii care au intrat pe teren şi cu antrenorul lor, Billy Bingham.

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. Patrick Jennings. Portarul care i-a salvat pe nord-irlandezi în nenumărate rînduri la meciul contra României s-a retras din activitate la doar un an după acest meci. Avea 41 de ani la acel moment. Asta după o carieră glorioasă, cu peste 472 de meciuri pentru Tottenham şi alte 237 de partide pentru Arsenal. Jennings a devenit antrenor cu portarii la Tottenham în 1993, funcţie pe care a păstrat-o timp de peste 15 ani. Astăzi are 69 de ani şi locuieşte alături de familie în Broxbourne, Anglia. Fiul său, Pat jr., a fost tot portar şi a evoluat la mai multe formaţii din Irlanda de Nord. Actualmente este antrenor cu portarii la St. Patrick’s Athletic. Pat Jennings este considerat o legendă pentru Tottenham şi are lojă personală pe White Hart Lane.

pat-jennings

ROM NIA – IRLANDA DE NORD. James Nicholl. Fundaş dreapta în naţionala Irlandei de Nord în 1985, juca în acea vreme la West Bromwich Albion. A fost produs al lui Manchester United, formaţie pentru care a evoluat 197 de meciuri. A jucat pînă la 40 de ani şi s-a retras de la Bath City. A antrenat ulterior pe Millwal, cel mai sonor nume, dar şi mai multe echipe din Scoţia. Are acum 58 de ani şi o pregăteşte pe Cowdenbeath, în liga a doua din Scoţia. Echipa sa este ultima clasată după 12 etape, cu doar opt puncte.

Jimmy Nicholl

 

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. John O’Neill. Fundaşul central juca pentru Leicester la ora meciului contra României, iar ulterior a mai evoluat pentru QPR şi Norwich City. A eşuat în cariera de antrenor, după o scurtă perioadă la Finn Harps, în Irlanda de Nord. A făcut parte apoi din Consiliul Director al formaţiei Derry City, înainte de a-şi descoperi o nouă vocaţie. În prezent, O’Neill este comentator radio şi va comenta inclusiv partida de vineri dintre România şi Irlanda de Nord. Este recunoscut pentru modul în care celebrează golurile Irlandei de Nord atunci cînd comentează.

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. Allan McDonald. Fundaş central, McDonald a evoluat timp de 16 ani pentru QPR. S-a retras în 1998, la 35 de ani. A fost ulterior antrenor secund pentru Swindon Town şi Irlanda de Nord. A fost ulterior şi antrenor principal, timp de trei ani, pentru Glentoran, formaţie semi-profesionistă din Irlanda de Nord. A murit pe 23 iunie 2012, după un infarct, la vîrsta de 48 de ani, în timp ce juca o partidă de golf, tragedie care a şocat lumea fotbalului.

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. Malachy Donaghy. Fundaş stînga în echipa lui Bingham, Donaghy juca pentru Luton Town. S-a retras în 1994, la 37 de ani, după două sezoane petrecute la Chelsea. Şi-a încercat apoi şansa în antrenorat şi le-a preluat-o pe Newry Town, pentru ca apoi să treacă pentru o scurtă perioadă la Cliftonville. S-a reorientat apoi ca antrenor de juniori, iar în 2000 a fost numit ca selecţioner al reprezentativei Under 19 a Irlandei de Nord, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. Steven Penney. Jucător al lui Brighton în 1985, formaţie pentru care a evoluat opt ani, Penney s-a retras în 1994, la doar 30 de ani, din cauza repetatelor accidentări. Ulterior a ieşit complet din fotbal, iar în prezent s-a retras în oraşul natal Bellymena, unde are mai multe afaceri. Are 50 de ani.

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. Sammy McIlroy. McIlroy juca la Manchester United în momentul în care a înfruntat România, în 1985. Are 345 de meciuri jucate pentru “diavoli”. După ce şi-a încheiat cariera a ales antrenoratul, iar debutul în această meserie şi l-a făcut la Preston. A trecut apoi la Maclesfield, înainte de a prelua funcţia de selecţioner al Irlandei de Nord, în 2000. A fost demis în 2003, iar apoi le-a pregătit pe Stockport şi Morecambe, de unde a fost demis în 2011. De atunci, McIlroy, care locuieşte în Belfast, nu a mai fost căutat de nici o echipă. Are 60 de ani.

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. David McCreery. McCreery a fost un produs al lui Manchester United, iar în 1985 juca pentru Newcastle. Avusese pînă atunci şi doi ani jucaţi în SUA, pentru Tusla Roughnecks. Şi-a încheiat cariera la 35 de ani, de la Hartlepool. A devenit apoi antrenor şi le-a pregătit pe Carlisle, doi ani, şi Hartlepool, trei ani. S-a retras apoi din antrenorat o lungă perioadă. A lucrat în cadrul Federaţiei Americane de Fotbal, iar ulterior s-a mutat în Asia. Le-a pregătit pe Magway, în Uniunea Myanmar, şi la Sabah, Malayesia. Şi-a încheiat activitatea la club în 2013, iar între timp a revenit în Irlanda de Nord.

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. Ian Stewart. Mijlocaş stînga şi jucător al lui Newcastle în 1985, Stewart s-a retras în 1993, la doar 32 de ani. Nu a fost interesat de cariera de antrenor, ci a încercat să îşi urmeze pasiunea pentru muzică. Chiar şi în prezent organizează diferite concerte în Belfast. De asemenea, deţine şi funcţia de ofiţer de dezvoltare locală în cadrul Federaţiei Nord Irlandeze de Fotbal. Are 53 de ani.

ROM NIA – IRLANDA DE NORD. Jimmy Quin. Atacantul care a marcat golul care a ţinut România acasă juca în 1985 pentru Blackburn Rovers. A continuat să joace pînă la 46 de ani, inclusiv la echipe de amatori. În 1994 a devenit antrenor jucător la Reading, ocupaţie pe care a continuat-o la mai multe echipe din ligile inferioare din Anglia. Pe 15 martie 2013 a renunţat la postul la Nantwich Town, formaţie din ligile de amatori din Marea Britanie. A ajuns la 54 de ani, locuieşte la Belfast şi se ocupă exclusiv de afaceri.

Jimmy-Quinn-1024x780

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. Norman Whiteside. Whiteside juca la Manchester United în momentul în care a înfruntat România. Avea doar 20 de ani şi era considerat un mare talent al fotbalului nord-irlandez. Avea însă să fie nevoit să se retragă doar şase ani mai tîrziu. Şi-a rupt tendonul lui Ahile, motiv pentru care Alex Ferguson a decis să-l vîndă, în ciuda protestelor fanilor. S-a transferat la Everton, unde a suferit o gravă accidentare la genunchi. A decis să se retragă la 26 de ani şi a început studiile în medicină ortopedică. După ce şi-a terminat studiile, Alex Ferguson l-a numit doctor în cadrul clubului, funcţie pe care o are şi astăzi la Manchester United.

Norman_whiteside_head_crop

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. Billy Bingham. Bingham, selecţionerul Irlandei de Nord în 1985, a rămas în funcţie pînă în 1993, cînd a decis să se retragă. A primit apoi un rol în consiliul director al lui Blackpool, pentru ca în 2008 să fie numit scouter al formaţiei Burnley, care a promovat la finalul sezonului trecut în Premier League şi se află pe ultimul loc după 11 etape. Bingham îşi păstrează funcţia, deşi a împlinit deja 83 de ani.

Tags: