News

România își asumă public atitudinea față de Rusia. Este pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial când Moscova este tratată ca inamic

07.06.2020 | 13:02
Romania isi asuma public atitudinea fata de Rusia Este pentru prima data dupa cel deal Doilea Razboi Mondial cand Moscova este tratata ca inamic
ADVERTISEMENT

Țara noastră își asumă public atitudinea față de Rusia, fiind considerată o forță ostilă pentru prima dată, odată cu publicarea Strategiei Naționale de Apărare a României.

România își asumă public atitudinea față de Rusia

În cadrul Strategiei Naționale de Apărare a României, se vorbește pentru prima oară despre „comportamentul agresiv al Federației Ruse”, dar  și despre „acțiunile de militarizare a regiunii Mării Negre și de tip hibrid” desfășurate de autoritățile de la Moscova, notează Europa Liberă.

ADVERTISEMENT

Șeful statului, Klaus Iohannis, a trimis documentul oficial în această săptămână Parlamentului, unde va fi dezbătut și aprobat.

În cadrul Strategiei Naționale de Apărare, Iohannis face referire la „atitudinea și acțiunile Federației Ruse, de încălcare a normelor dreptului internațional”, care „generează perpetuarea și extinderea divergențelor cu unele state occidentale și NATO”.

ADVERTISEMENT

Documentul aduce în discuție și „potențialul de escaladare a tensiunilor existente în regiune, pe fondul consolidării posturii ofensive și agesivității Federației Ruse din ultimii ani și al perfecționării instrumentarului hibrid pe care îl utilizează”.

Șeful statului vorbește despre pericolul reprpezentat de Moscova.

Mai mult, președintele a introdus în documentul oficial și faptul că „Federația Rusă contribuie la deteriorarea stabilității regionale” și își consolidează „propriile capabilități militare ofensive în Marea Neagră ” .

ADVERTISEMENT

În viziunea șefului statului, acest lucru crează un „sistem de interdicție regională și restricționare a accesului care să asigure controlul asupra bazinului pontic și contrabalansarea acțiunilor de dezvoltare a capabilităților militare aliate pe flancul estic al NATO”.

Mesajul transmis de președintele României, prin care ia o atitudine publică față de acțiunile Rusiei, este primul de acest gen după cel de-al Doilea Război Mondial, astfel că țara noastră își asumă, în cadrul unui document public, atitudinea față de Moscova.

ADVERTISEMENT

De altfel, Iohannis a introdus sintagma „agresivitatea Federației Ruse” de cel puțin două ori, iar descrierea contextului sugerează că Rusia este văzută ca un inamic.

În capitolul referitor la riscurile la adresa României,  Strategia notează patru factori ce ar duce la destabilizarea țării noastre.

(1) tentația iliberală

(2) evoluția R. Moldova este un risc „din cauza perspectivei contrabalansării orientării europene cu orientarea pe direcția eurasiatică”.

(3) zona gri a Balcanilor de Vest, pentru că dacă aceste țări nu sunt primite în UE, regiunea va rămâne un teren de luptă pentru marile puteri

(4) absența planurilor multianuale pentru cheltuieli strategice

În ceea ce privește topul amenințărilor, Rusia este menționată pe locul trei.

(1) tendința adversarilor statali și non-statali de a limita „capacitatea României de a se proteja în fața imixtiunilor ostile”;

(2) Criza economicã cauzatä de pandemia de Covid-19, care va afecta economia și „va pune la încercare coeziune transtlantică şi la nivelul UE”;

(3) consolidarea potnțialului militar in vecinătatea României, inclusiv pe flancul estic, respectiv pe frontiera NATO.

Aici este dat ca exemplu militarizarea Crimeii și în general, a bazinului Mãrii Negre de către Federația Rusă.

ADVERTISEMENT
Tags: