News

România îşi retrimite ambasadorul la Viena, după şase săptămâni. Klaus Iohannis a luat decizia după o discuţie cu preşedintele Austriei

Reconciliere diplomatică între România şi Austria. Klaus Iohannis a decis retrimiterea lui Emil Hurezeanu la postul de la Viena
19.01.2023 | 15:55
Romania isi retrimite ambasadorul la Viena dupa sase saptamani Klaus Iohannis a luat decizia dupa o discutie cu presedintele Austriei
Emil Hurezeanu se reîntoarce la postul de la Viena Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a vorbit joi la telefon cu preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, discuţia fiind iniţiată de partea austriacă, după cum se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

România nu mai are ambasador la Viena din 9 decembrie

În timpul discuţiei, Klaus Iohannis i-a transmis omologului său austriac că votul negativ exprimat de Austria în cadrul reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne privind aderarea României la spaţiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetăţenilor români.

ADVERTISEMENT

Şeful statului român a subliniat că votul negativ din luna decembrie a fost cu atât mai dificil de înţeles cu cât nu reflectă bunele relaţii existente între cele două ţări şi cooperarea strânsă în multiple domenii, inclusiv cel al afacerilor interne, şi nici nu reflectă realitatea legată de sursa problemelor invocate de Austria privind migraţia ilegală.

Totuşi, concluzia discuţiei s-a soldat cu retrimiterea lui Emil Hurezeanu la post în Austria, după ce acesta fusese rechemat în ţară la o zi după votul din Consiliul JAI.

ADVERTISEMENT

“În urma discuţiei cu Preşedintele Van der Bellen, Preşedintele Klaus Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României, chemat în ţară pentru consultări în data de 9 decembrie 2022.

Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României pentru identificarea unor soluţii constructive şi de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile. Cei doi Preşedinţi au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind evoluţiile de securitate din regiune şi sprijinul acordat Ucrainei”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

ADVERTISEMENT

Reconcilierea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări vine la doar trei zile după o declaraţie a comisarului european propus de Austria, Johannes Hahn, coleg de partid cu cancelarul Karl Nehammer, care spunea că România și Bulgaria ar putea fi primite în viitorul apropiat în spațiul Schengen.

“Presupun, într-un viitor relativ previzibil, că ambele țări ar putea deveni membre ale Schengen”, a spus Johannes Hahn.

ADVERTISEMENT

De asemenea, la începutul acestei săptămâni, preşedinţia suedeză a Consiliului European  a anunțat, prin vocea premierului său Ulf Kristersson, că dorește să pună pe agenda JAI chestiunea extinderii Schengen până la data de 30 iunie.

ADVERTISEMENT