Eurostat prezintă câteva date cu privire la situația persoanelor de după pensionare, când vine vorba despre un loc de muncă. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.
Majoritatea persoanelor care au ieșit la pensie în anul 2023 au încetat să lucreze (64,7%), iar doar 12% dintre pensionari au continuat să muncească. Din acest punct de vedere, România este la coada clasamentului, potrivit Eurostat.
În acest sens, în România doar 1,7% dintre pensionari au mai continuat să muncească. Datele spun că, luând în considerare toate statele din UE, 22,4% nu lucrau de dinainte să atingă vârsta necesară pensionării.
Majoritatea românilor care au ales să mai lucreze după ce au ieșit la pensie o fac din motive financiare. Pe lângă România, cu un procent mic, se află și Spania (4,9%) și Grecia (4,2%).
La polul opus în acest clasament se află țările baltice. Estonia a înregistrat un procent de 54,9%, Letonia un procent de 44,2% și Lituania 43,7%. Motivele sunt diverse.
Principala motivație pentru care oamenii continuă să lucreze, chiar dacă au atins vârsta de pensionare, este productivitatea (36%). Imediat după se clasează nevoia financiară (28,6%), potrivit raportului menționat.
Oamenii vor să muncească și pentru a rămâne conectați cu alți oameni, adică pentru menținerea integrării sociale (11,2%), dar și pentru atractivitatea financiară a serviciului (9,1%). Într-o mică măsură, unii aleg să aibă un loc de muncă pentru că și partenerii sunt angajați (3,5%).
În Danemarca (61%), Ţările de Jos (59,6%) şi Italia (51,7%) găsim cei mai mulți oameni care lucrează și după ce au ieșit la pensie pentru că le place. În schimb, cea mai mică proporție de persoane care au raportat acest motiv a fost în Spania (17,9%), Cipru (19,1%) și Slovacia (20,4%).
În Cipru (68,6%), România (54,3%) şi Bulgaria (53,6%) nevoia de bani reprezintă motivul principal. În același timp, în Suedia (9,4%), Cehia (12,4%) și Luxemburg (14,4%). %) s-a înregistrat cea mai mică pondere în acest sens.