Sport

România, la Europeanul de handbal după 27 de ani! La turneul final participă ţări din lumea a treia. Cum arăta echipa în 1996

România s-a calificat la Campionatul European de handbal după 27 de ani. Alături de noi, la turneul final merg şi naţionale precum Georgia, Feroe sau Grecia.
01.05.2023 | 19:38
Romania la Europeanul de handbal dupa 27 de ani La turneul final participa tari din lumea a treia Cum arata echipa in 1996
Secvenţă din meciul România - Insulele Feroe. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

România a pierdut cu 26-31 meciul împotriva Ucrainei, ultimul din preliminariile Campionatului European din 2024. “Tricolorii” au profitat de jocul rezultatului şi au încheiat grupa, pe locul doi, la egalitate cu Feroe şi Ucraina.

România, la Europeanul de handbal după 27 de ani! Performanţă palidă în preliminarii: doar două victorii în şase meciuri

Elevii lu Xavi Pascual vor participa după 27 de ani la un turneu final european, ultima prezenţă fiind în 1996. Însă, dincolo de statistică, jocul României este îngrijorător de modest, şansa jucând un rol important.

ADVERTISEMENT

Campionatul European de handbal are uşile larg deschise de când s-a mărit numărul participantelor la 24. Pe lângă faptul că România a făcut parte dintr-una dintre cele mai accesibile grupe preliminare, “tricolorii” au obţinut foarte puţin în aceste meciuri.

Mergem la Euro cu victorii acasă împotriva Insulelor Feroe şi a unei echipe a Ucrainei afectată de război. Am pierdut deplasările cu aceste echipe şi “tricolorii” au fost fără reacţie în dubla cu decenta echipă a Austriei, nicidecum o forţă Europei.

ADVERTISEMENT

Uşile larg deschise la Euro! S-au calificat şi Insulele Feroe, Georgia sau Grecia

Alături de România, s-au calificat la turneul final echipe din lumea a treia a handbalului precum: Georgia, Insulele Feroe sau Grecia, aflate la debut în competiţia continentală. În cazul “gruzinilor”, calificarea a fost dramatică.

Georgia a câştigat pe terenul Ungariei într-una dintre cele mai mari surprize din istoria preliminariilor europene. Gruzinii au obţinut tichetele de Euro în ultima secundă, reuşind golul victoriei cu o aruncare de la 7 metri.

ADVERTISEMENT

Ştirea că România a mers la Europeanul de handbal după 27 de ani sună foarte bine, dar asta nu trebuie să ascundă slăbiciunile şi problemele evidente cu care se confruntă naţionala “tricoloră”, mai ales că la turneul final adversarii vor fi de un alt calibru.

România, ultima dată la Euro în 1996! A încheiat pe locul 9 din 12

România a participat doar la primele două ediţii ale Campionatelor Europene, în 1994 şi 1996. În urmă cu 27 de ani, la Euro participau cele mai bune 12 echipe ale continentului, jumătate dintre cele care se califică în ziua de azi.

ADVERTISEMENT

La acel turneu final, România a încheiat pe locul 9, reuşind să obţină o singură victorie în cele cinci meciuri disputate. “Tricolorii” au învins cu 27-21 Danemarca în ultimul meci, dar au pierdut cu: Spania, Suedia, Franţa şi Cehia.

Lotul României la Campionatul European din 1996: Sorin Toacsen, Liviu Ianoș, Titel Răduță, Daniel Coman, Petru Pop, Eliodor Voica, Ciprian Beșta, Robert Licu, Iulian Alexandru, Rudi Prisăcaru, Alexandru Dedu, Ionel Radu. Antrenori: Doru Simion, Nicolae Munteanu.

Campionatul European din 2024 va fi găzduit de Germania!

Campionatul European din 2024 va avea loc în Germania între 10 şi 28 ianuarie. Cele 24 de formaţii vor fi împărţite în şase grupe de câte patru. Primele două clasate se vor califica în cele două grupe principale.

Cele 24 de echipe calificate la Euro: 

 • Germania
 • Spania
 • Suedia
 • Danemarca
 • Austria
 • Franţa
 • Ungaria
 • Portugalia
 • Slovenia
 • Croaţia
 • Norvegia
 • Serbia
 • Cehia
 • Islanda
 • Elveţia
 • Polonia
 • Macedonia de Nord
 • România
 • Ţările de Jos
 • Bosnia şi Herţegovina
 • Muntenegru
 • Feroe
 • Grecia
 • Georgia

Xavi Pascual are mult de muncă până la startul Euro 2024. România a arătat mari lacune în joc în meciurile din preliminarii şi chiar dacă suntem la turneul final, două victorii din şase meciuri în preliminarii, cu Ucraina şi Feroe, este prea puţin.

“Avem peste 20 de ani în care câştigăm meciurile dinainte. Şi când trebuie să câştigăm pe teren, nu o facem. Câţi dintre cei care vorbesc ştiu ce echipă are Feroe? Nimeni nu ştie Feroe. Nu ştiu că un jucător a semnat cu Kiel din sezonul viitor, au mulţi handbalişti care joacă în Suedia şi evoluează în echipe foarte puternice, au câştigat la tineret cu Danemarca. Asta nu înseamnă că au jucători răi. Asta în primul rând. Oamenii spun: «Aaaa, Feroe. Trebuie să câştigăm». De ce? «Pentru că noi suntem România», Xavi Pascual

ADVERTISEMENT
VIDEO. Două femei lovite cu bestialitate de „Perversul” de pe Târgu Ocna, în...
VIDEO. Două femei lovite cu bestialitate de „Perversul” de pe Târgu Ocna, în cușcă, la gala RXF din Sala Polivalentă! Reacția șocantă a organizatorilor
Pericolul din prăjituri. Substanța cu aromă de unt care ne poate afecta ADN-ul
Pericolul din prăjituri. Substanța cu aromă de unt care ne poate afecta ADN-ul
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris!...
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris! Ghinioanele nu se mai termină pentru tenismenă
Românii ameninţaţi cu impozit de 70% pe venit.
Românii ameninţaţi cu impozit de 70% pe venit. "Va trebui să dau 70 de lei din 100?!"
„Divină!” Soția lui Andrei Ivan, care face „șpagatul perfect”, apariție răvășitoare într-un costum...
„Divină!” Soția lui Andrei Ivan, care face „șpagatul perfect”, apariție răvășitoare într-un costum de baie minuscul în Mykonos
Ce nu s-a văzut la TV la Survivor! Zanni, reacție furibundă după ce...
Ce nu s-a văzut la TV la Survivor! Zanni, reacție furibundă după ce mama lui Iancu Sterp l-a criticat aspru: "Se încearcă manevre prea murdare..."
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Dezvăluiri despre Simona Halep. Cum s-a purtat tenismena cu o româncă în China
Dezvăluiri despre Simona Halep. Cum s-a purtat tenismena cu o româncă în China
Românii de la bloc au de ce să se bucure. Legea a fost...
Românii de la bloc au de ce să se bucure. Legea a fost dată și îi ajută enorm
Zanni îi învinge pe Iancu Sterp și Andrei Ciobanu în marea finală și...
Zanni îi învinge pe Iancu Sterp și Andrei Ciobanu în marea finală și ia premiul de 100.000 de euro de la Pro TV?! Surpriză uriașă în finala Survivor!
Europa, în alertă maximă. O nouă armă de război a Rusiei: incendierea și...
Europa, în alertă maximă. O nouă armă de război a Rusiei: incendierea și sabotajul
Cea mai puternică regină a tuturor timpurilor. A cerut să fie înmormântată purtând...
Cea mai puternică regină a tuturor timpurilor. A cerut să fie înmormântată purtând vălul de mireasă