Fotbal intern

VIDEO. SPECIAL. La 5 minute de semifinala de vis cu BRAZILIA

La 5 ani de la Revoluţia din decembrie 1989, România revenea în atenţia întregii lumi. De această dată fotbalul era cauza pentru care numele ţării noastre era rostit cu respect. În memoria...
11.07.2017 | 00:01
VIDEO SPECIAL La 5 minute de semifinala de vis cu BRAZILIA
ADVERTISEMENT

La 5 ani de la Revoluţia din decembrie 1989, România revenea în atenţia întregii lumi. De această dată fotbalul era cauza pentru care numele ţării noastre era rostit cu respect. În memoria microbistului român, vara lui 1994 rămâne ca unul dintre momentele de referinţă. Şi, deocamdată, fără speranţe de repetare…

Naşterea unei generaţii de excepţie

Pe actul de naştere al „Generaţiei de Aur” stă scrisă data de 17 noiembrie 1993, ziua în care România învingea, la Cardiff, Ţara Galilor. A fost meciul care le aducea viza de America lui Gică Hagi şi compania. O lună mai târziu, pe 19 decembrie, Franz Beckenbauer, Evander Holyfield şi Robin Williams scoteau bilele din urne la tragerea la sorţi şi trimiteau România în Grupa A, alături de Statele Unite ale Americii, gazda turneului final, Columbia, marea favorită a marelui Pele, şi imprevizibila Elveţia.

ADVERTISEMENT

Primul adversar a fost naţionala sud-americană care produsese o mare surpriză în preliminarii. Columbienii umiliseră Argentina, vicecampioana mondială, chiar la Buenos Aires, iar Pele îi vedea deja încoronaţi ca viitori campioni ai lumii. Gică Hagi şi Florin Răducioiu au distrus calculele marelui fotbalist brazilian şi, la final, pe tabela stadionului „Rose Bowl” din Pasadena strălucea sub un soare nemilos scorul de 3-1 pentru România. Cota „Generaţiei de Aur” tot creştea…

Duşul rece cu elveţienii

Următoarea partidă a fost împotriva Elveţiei. În condiţii „tehnice” mult mai dificile ca pe „Rose Bowl”, chiar dacă soarele lipsea. Cele două echipe se întâlneau la Detroit, pe „Pontiac Silverdome”, un stadion ca o… conservă, cu acoperişul retractabil complet închis. Atmosfera era sufocantă, iar tricolorii au capotat în a doua repriză. Elveţienii deja jucaseră un meci acolo şi erau obişnuiţi cu lipsa de aer şi presiunea ridicată.

ADVERTISEMENT

Romania la Mondiale. La 5 minute de semifinala cu Brazilia4

Elevii lui Anghel Iordănescu au pierdut cu 1-4, ultimele 17 minute fiind jucate în 10, după eliminarea stupidă a lui Vlădoiu (ce eliminare nu e stupidă până la urmă, dar a lui Vlădoiu a întrecut orice imaginaţie, survenind la doar 3 minute după intrarea acestuia pe teren…).

Urma meciul cu ţara gazdă, emoţii mari, mai ales că tricolorii au avut parte de nişte deplasări foarte obositoare. Primul meci se jucase în Los Angeles, al doilea în „diagonala” continentului, tocmai la Detroit, la „doar” 3.190 de kilometri, şi apoi încă pe atât retur în LA. Din nou căldură mare, termometrele arată 42 de grade Celsius. Dan Petrescu marchează repede, în minutul 19, iar România se califica pentru a doua oară la rând în optimile de finală.

ADVERTISEMENT

Bulgarii ne-au „dat” Argentina în „optimi”

Grupa A se terminase, cu România pe primul loc. Columbia, marea favorită a marelui Pele se întorcea acasă cu mare ruşine. „Gaşca nebună” care încingea celebra horă de pe „Rose Bowl” după meciul cu SUA („Fără arme, fără bani, i-am bătut pe-americani!” se scanda frenetic în miez de noapte în Piaţa Universităţii!) aştepta în joc (nervos) de glezne desemnarea adversarului din „optimi”. Pe 30 iunie, la finalul celor două meciuri din Grupa D, urma să afle cine-i va sta în faţă pe 3 iulie. Calculele ne-au ţinut pe toţi cu sufletul la gură. Tricolorii se pregăteau de un duel cu vecinii de la sud de Dunăre, bulgarii având şi ei o generaţie de excepţie. S-a ivit apoi situaţia să joace cu „macaronarii” lui Roberto Baggio. Preţ de câteva secunde am fost la un pas de un duel cu Nigeria. Iar în minutul 90+1 al meciului cu Argentina bulgarul Naşko Sirakov marca pentru 2-0 şi îi trimetea pe sud-americani pe locul 3, cu care urma să joace Hagi 7 comp…

Ziua în care Ilie Dumitrescu l-a făcut să plângă pe Maradona

Cu două zile înainte de „optimea” programată tot pe deja dragul nostru „Rose Bowl”, Diego Maradona era suspendat de FIFA după ce fusese depistat pozitiv la un control antidoping. Vestea a căzut ca un trăsnet pentru adversarii noştri. Tricolorii erau optimişti. „Va fi un meci greu pe care trebuie să-l câştigăm. Dacă am ajuns până aici înseamnă că suntem în stare de lucruri mari”, declara Gică Hagi.

ADVERTISEMENT

„Bătălia” pentru „sferturi” a început cu un moment de reculegere în memoria lui Andres Escobar, fotbalistul columbian ucis la întoarcerea în ţară. A fost partida lui Ilie Dumitrescu, care cam dezamăgise în primele trei meciuri. Stelistul a reuşit o dublă, 1-0 şi 2-1 (Batistuta din penalty pentru ei), iar Gică Hagi a fost marcatorul celui de-al treilea gol al unei victorii care ducea România între primele 8 echipe ale lumii, chiar dacă Balbo reducea diferenţa la 3-2 pentru un sfert de oră infernal pe final. Presa de pretutindeni era la picioarele tricolorilor. Românii din ţară sărbătoreau la Universitate al treilea revelion…

La 5 minute de extaz

La o săptămână după ce întălniseră Argentina, tricolorii se deplasau în Stanford pentru a da piept cu Suedia. Cele două se întâlniseră deja o dată în America, pe 14 iunie, când au jucat un meci amical terminat la egalitate, 1-1. Începutul meciului a fost al suedezilor, Dahlin trimiţând, cu capul, mingea în bara porţii lui Prunea. A urmat o perioadă de tatonări, dar şi de faulturi repetate la Hagi, Philip Don neacordând nici un cartonaş galben. Suedezii intră la pauză cu patru şuturi trase pe poartă, în timp ce tricolorii au doar unul singur.

După pauză, tricolorii încep să pună stăpânire pe joc şi ratează cateva ocazii bune, dar, în minutul 79, vine golul lui Brolin. Românii se aruncă în atac şi după o lovitură liberă executată de Hagi, mingea este deviată şi ajunge la Răducioiu care înscrie. Era minutul 89 şi cele două echipe se pregăteau de prelungiri. Tot Răducioiu este cel care înscrie, de această dată în minutul 101 şi tricolorii erau cu un pas în semifinale. “Nu zi hop până nu ai sărit gardul”, aşa sună un proverb românesc. În minutul 115, suedezii trimit o minge în careu, Prunea iese să prindă mingea, dar Andersson îi ia faţa şi înscrie. Semifinalista urma să fie decisă la loviturile de departajare.

Romania la Mondiale. La 5 minute de semifinala cu Brazilia2

Primul care execută este Mild, îşi ia elan mare şi trage peste, 0-0. Tabăra românilor jubilează. Urmează Răducioiu care înscrie pe jos, în stânga portarului, 0-1. Andersson, autorul golului, îşi ia şi el elan şi trage tare, Prunea nu are nici o şansă, 1-1. Hagi îl fentează pe Ravelli şi înscrie sigur, 1-2. Brolin, nu e Bodin, trage plasat pe jos şi marchează. 2-2. Lupescu are şcoala Bundesligii şi execută fără emoţii, 2-3. Ingesson trage bine, pe jos şi Prunea este învins din nou, 3-3. Urmează Dan Petrescu, elan scurt şi şut spre stânga portarului, dar Ravelli respinge, 3-3. Nilsson şi Dumitrescu marchează şi scorul este 4-4. De acum, se trage, până ratează primul. Larsson bate pe jos şi scorul este 5-4. Urmează Belodedici, câştigător al două Cupe ale Campionilor Europeni. Trage slab şi Ravelli scoate. Visul american se termină aici. România ratează întâlnirea cu Brazilia şi rămâne doar cu întrebarea “ce ar fi fost dacă?”.

90.649 de spectatori au asistat pe „Rose Bowl” la meciul România-Argentina 3-2

ADVERTISEMENT