News

România, la un pas de blocaj total. Medicii, polițiștii și ceferiștii amenință cu greva generală

Se anunță o perioadă extrem de agitată, cu multe mișcări de protest. România se pregătește să intre în grevă generală.
04.06.2023 | 18:48
Romania la un pas de blocaj total Medicii politistii si ceferistii ameninta cu greva generala
Mai multe sindicate din România a,menință cu greva generală / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

România ar putea asista, în perioada următoare, la cele mai mari mișcări sindicale de stradă din ultimii 30 de ani. Sindicatele din mai multe domenii-cheie sunt pregătite să declanșeze greva generală.

Grevă generală în sănătate: spitalele s-ar putea închide

Un scenariu negru pentru actualul guvern pare să se contureze, dacă solicitările angajaților din sănătate, poliție sau transporturi nu vor fi ascultate în zilele următoare.

ADVERTISEMENT

După greva generală a profesorilor, a venit rândul altor categorii de bugetari să iasă în stradă pentru a-și cere drepturile. Dacă guvernanții nu vor reacționa rapid, spitalele ar putea să se închidă. Asistenții medicali, brancardierii și infirmerii solicită salarii mai mari și vor să declanșeze greva generală.

„Sunt mai mulți fluturași pentru că 80 la sută dintre asistenții medicali au 3 și 40 de lei. Vom ajunge la grevă generală, dacă aceste revendicări nu sunt rezolvate.

ADVERTISEMENT

Angajații din sănătate nu au salarii mari, iar un medic, pentru ora de gardă ia 36 de lei, ceea ce nu este o sumă colosală. Majoritatea asistenților primesc între 3 mii și 4.300 de lei, brancardierul și personalul tesa sunt sub această salarizare”, a spus Viorel Hușanu, președintele Sindicatului Sanitas, potrivit Realitatea.

Ceferiștii vor salarii mai mari

Și transportatorii feroviari vor să intre în grevă generală. Ei solicită o creștere cu 25 la sută a salariilor, prevăzută în legea statutului feroviarului.

ADVERTISEMENT

„Vrem și noi o grilă de salarizare bazată pe o formulă de calcul. Cine să mai vina la calea ferată când un mecanic de locomotivă debutant are salariul minim pe economie, 3.300 lei brut?”, a arătat Rodrigo Maxim, președintele Sindicatelor Transportatorilor Feroviari.

Șoferii, vatmanii, polițiștii și gardienii ar putea să iasă în stradă

La Societatea de Transport București se pregătește, de asemenea, o mișcare de protest. Sindicatul care reprezintă șoferii și vatmanii de la STB ia în calcul o astfel de măsură, dacă salariile nu vor crește.

ADVERTISEMENT

La toate acestea se adaugă domeniile care au declanșat deja greva. Este vorba despre polițiști, care au formulat deja o serie de solicitări, încă de zilele trecute. Ei spun că, la următoarea acțiune, vor lipsi de la post timp de patru zile, nu doar patru ore. De asemenea, în penitenciare au fost deja declanșate proteste. Și aici, sindicatele solicită guvernului creșteri salariale.

ADVERTISEMENT
Tags: