Sport

România, la un pas de o performanţă uriaşă! Cât timp a trecut de când nu am mai avut trei echipe în grupele cupelor europene

FCSB, CFR Cluj și Universitatea Craiova sunt la un pas de calificarea în grupele Conference League. Cele 3 formații vor întâlni Viking, respectiv Maribor și Hapoel Beer Sheva.
18.08.2022 | 16:26
Romania la un pas de o performanta uriasa Cat timp a trecut de cand nu am mai avut trei echipe in grupele cupelor europene
România are șansa să aibă din nou 3 echipe în grupele unei competiții europene după 11 ani. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Microbiștii din România visează cu ochii deschiși la calificarea tuturor celor trei echipe în grupele UEFA Conference League, ceea ce ar contribui enorm la coeficientul nostru de țară.

România are șansa să aibă din nou 3 echipe în grupele unei competiții europene după 11 ani

CFR Cluj este singura echipă din România în ultimii cinci ani care a ținut steagul sus în cupele europene. Ba mai mult în sezoanele 2015-2016 și 2018-2019, nu am avut nici măcar o reprezentantă în grupele unei competiții internaționale inter-cluburi.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă toate cele trei formații au parte de adversari de valoare, pe hârtie pornescu cu prima șansă la calificare, iar loturile sunt cu mult mai valoare față de Viking, Marbor și Hapoel Beer Sheva conform site-urilor de specialitate.

Astfel, România are șansa să aibă din nou trei echipe în grupele unei competiții europene după nu mai puțin de 11 ani.

ADVERTISEMENT

2011, ultimul an în care România a avut minim trei echipe în grupe

În 2011, Oțelul Galați, acum aflată în Liga 2, era campioana României și evolua în grupele UEFA Champions League. Tot cu Dorinel Munteanu pe bancă, moldovenii terminau pe ultimul loc într-o grupă cu Benfica Lisabona, Benfica și Manchester United.

Tot în acel an, România avea nu mai puțin de trei reprezentate în grupele celei de-a doua competiții europene, Europa League: FC Vaslui, FSCB și Rapid. Echipa lui Ilie Stan avea să fie însă singura calificată în primăvara europeană.

ADVERTISEMENT

FCSB a ajuns până în șaisprezecimi, când a fost eliminată de Twente. FC Vaslui și Oțelul Galați au terminat pe ultimul loc în grupă: 4, în timp ce Rapid s-a clasat pe locul trei.

Echipa lui Adrian Porumboiu a făcut șase puncte într-o grupă de poveste cu Sporting Lisabona, FC Zurich și Lazio. Rapidul a fost într-o grupă cu PSV Eindhoven, Legia Varșovia și Hapoel Tel Aviv, iar „giuleștenii” au reușit o singură victorie în șase meciuri.

ADVERTISEMENT

Dinamo era eliminată în play-off de către Vorskla Poltava (1-2, 2-3), iar Gaz Metan Mediaș era scoasă de Austria Viena (1-3, 1-0).

Rezultatele echipelor românești în ultimul deceniu în cupele europene. FCSB și CFR Cluj, singurele echipe care au reușit să treacă de grupe

Sezonul 2012-2013 a adus din nou calificarea FCSB-ului în primăvara europeană, alături de CFR Cluj. Echipa lui Laurențiu Reghecampf a reușit să termine pe primul loc în grupele Europa League cu 10 puncte, peste Stuttgart, FC Copenhaga și Molde. FCSB a ajuns până în optimile de finală ale Europa League și chiar a învins cu 1-0 pe Chelsea în manșa tur, în timp ce pe Stamford Brigde a pierdut cu 3-1.

CFR Cluj s-a calificat în grupele Champions League după ce a eliminat Basel (2-1, 1-0) și a terminat pe locul trei, calificându-se în Europa League. CFR-ul a ratat la „mustață” calificarea în Liga Campionilor, terminând la egalitate de puncte cu Galatasaray: 10. Manchester United a câștigat grupa cu 12 puncte, iar pe ultimul loc s-a clasat Sporting Braga. Ardelenii au fost eliminați de Inter Milano, scor 5-0, 0-2 la Cluj și 3-0 în Italia.

FC Vaslui era eliminată în play-off-ul Champions League de Inter Milano (0-2, 2-2). Rapid era și ea bătută clara de Heerenveen în turul trei preliminar: 0-4, 1-0 și Dinamo pierdea în play-off cu Metalist Harkov (0-2, 1-2).

Pandurii Târgu-Jiu, în premieră în grupele Europa League

Sezonul 2013-2014 a marcat calificarea în premieră a gorjenilor în grupele Europa League. Echipa lui Pustai a terminat pe ultimul loc într-o grupă cu Fiorentina, Dnipro și Pacos de Fereira, în care în care a făcut doar două puncte. Petrolul a fost eliminată în play-off-ul Europa League de către Swansea (3-6), în timp ce Astra Giurgiu a fost învinsă de Maccabi Haifa (1-3).

FCSB a marcat a reușit calificarea în grupele Ligii Campionilor după ce a eliminat Legia Varșovia (2-2, 1-1), însă termina pe ultimul în grupe cu doar trei puncte, după Basel, Schalke 04 și Chelsea.

Sezonul 2014-2015 a adus pentru fotbalul românesc calificarea celor de la FCSB și Astra Giurgiu în grupele Europa League, în timp ce Petrolul Ploiești a fost eliminată din nou în play-off de către Dinamo Zagreb (2-5). Acest an va marca și prima campanie ratată rușinos de CFR Cluj, care eliminată de Dinamo Misk după 0-3.

FCSB a ratat dramatic calificarea în grupele Champions League, după ce a fost eliminată la penalty-uri de Ludogorets. Echipa lui Costel Gâlcă a mers în grupele Europa League, unde a prins doar locul trei. Din grupa FCSB-ului a mai făcut parte Dinamo Kiev, Aalborg și Rio Ave.

Sezonul 2015-2016, primul în care România nu are nicio echipă în grupele unei competiții europene

Regresul fotbalului românesc a fost cel mai vizibil în sezonul 2015-2016, când nicio echipă românească nu a reușit să se califice în grupe. FCSB a fost eliminată din play-off-ul Champions League de către Partizan Belgrad, scor 1-1, 2-4 și a mers în play-off-ul Europa League.

FC Botoșani a fost eliminată în turul doi preliminar al Europa League de către Legia Varșovia, în timp ce ASA Târgu- Mureș a ieșit în turul trei cu Saint-Etienne. Astra Giurgiu era și învinsă clar de către AZ Alkmaar în play-off: 3-2, 0-2 în Olanda.

Nicolae Dică a fost urmărit de coșmarul Rosenborg, la prima experiență ca antrenor secund al lui Mirel Rădoi la FCSB. Norvegienii i-au eliminat din play-off-ul Europa League (1-3), iar Astra Giurgiu a pierdut cu 3-4 în fața olandezilor de la Alkmaar.

FCSB e spulberată de Manchester City, însă ajunge în grupele Europa League. Astra Giurgiu elimină West Ham și merge în primăvara europeană

FCSB încearcă din nou să ajungă în grupele Champions League în sezonul 2016-2017, însă este „demolată” de Manchester City, scor 0-5, 0-1. Bucureștii reușesc însă să revină în grupele Europa League. Au o prestație dezamăgitoare și termină pe ultimul loc într-o grupă cu Osmanlispor, Villarreal și FC Zurich, cu șase puncte.

Politehnica Iași a fost învinsă în turul doi preliminar de către Hajduk Split (2-2, 1-2), Pandurii Târgu-Jiu a fost scoasă în turul trei preliminar de israelienii de la Maccabi Tel Aviv, scor 1-3, 1-2, în timp ce Viitorul e spulberată de Gent: 0-5, 0-0.

Astra Giurgiu este și ea eliminată din preliminariile Champions League de FC Copenhaga (1-1, 0-4), însă are un parcurs excelent cu Marius Șumudică pe bancă, elimină West Ham și se califică în grupele Europa League. Giurgiuvenii fac opt puncte în grupa cu AS Roma, Austria Viena și Viktoria Plzen, însă visul frumos este spulberată în șaisprezecimi de Genk: 0-1, 2-2.

FCSB, dublă de poveste cu Lazio. Ultima prezență pentru echipa lui Gigi Becali în grupele unei competiții europene

Dinamo și Universitatea Craiova visau din nou la grupe în cupele europene în sezonul 2017-2018 însă au pierdut dubla manșă cu Athletic Bilbao (1-1, 0-3) și AC Milan (0-1, 0-2) în turul trei preliminar al Europa League. Astra Giurgiu, cu echipă schimbată total față de sezonul trecut și fără Șumudică, este eliminată în aceeași fază de ucrainienii de la Oleksandria: 0-0 și 0-1.

Pentru FCSB avea să fie ultimul sezon în care se califică în grupele Europa League. Eliminați din play-off-ul Champions League de către Sporting Lisabona (0-1, 1-5), echipa lui Nicolae Dică a reușit un parcurs excelent în grupa cu Viktoria Plzen, Lugano și Hapoel Beer Sheva. FCSB termina pe locul doi în grupă și a fost la un pas să califice după o dublă manșă nebună cu Lazio. Băieții lui Dică au reușit să câștige cu 1-0 pe teren propriu, însă italienii au câștigat la scor în retur: 1-5.

Viitorul Constanța capotează din nou în Europa. „Marinarii” sunt eliminați mai întâi din Champions League de ciprioți de la APOEL Nicosia, scor 1-0, 0-4. Apoi primesc o lecție de fotbal de la Red Bull Salzburg: 1-3 și 0-4 în Austria în turul al doilea preliminar.

CFR Cluj singura echipă din România care a făcut față la nivel înalt în ultimii doi ani în Europa

Sezonul 2018-2019 a fost din nou unul de tristă amintire pentru fotbalul românesc și nu am reușit să avem nicio echipă în grupele cupelor europene. Viitorul Constanța era eliminată în turul doi preliminar al Europa League de Vitesse (2-2, 1-3), Universitatea Craiova în turul al treilea de către Leipzig (1-3, 1-1).

FCSB a fost de asemenea eliminată dramatic de austriecii de la Rapid Viena (1-3, 2-1) în play-off-ul Europa League. CFR Cluj a trăit rușinea absolută: eliminarea în fața luxemburghezilor de la Dudelange, scor 0-2 și 2-3.

Ardelenii fuseseră inițial scoși din turul doi preliminar al Ligii Campionilor, de suedezii de la Malmo: 0-1, 1-1. La fel ca în sezonul 2015-2016, nicio echipă din România nu reușește să se califice în grupele unei competiții europene.

CFR Cluj, parcurs de senzație în Europa League

Sezonul 2019-2020 a reprezentat pentru CFR Cluj unul dintre cele mai bune în istoria participărilor în cupele europene. Eliminată din play-off-ul Champions League de către Slavia Praga (0-1, 0-1), echipa lui Dan Petrescu a avut parte de o campanie de excepție în Europa League.

CFR Cluj a reușit patru victorii și a terminat pe locul doi într-o grupă cu Celtic Glasgow, Lazio și Rennes. Campioana României era eliminată fără să piardă în fața celor de la Sevilla în șaisprezecimi, scor 1-1 și 0-0, datorită golului marcat în deplasare de spanioli.

De cealaltă parte, FCSB a fost eliminată în play-off-ul Europa League de către portughezii de la Vitória de Guimarães, scor 0-0, 0-1.

Sezonul trecut, campanie europeană eșuată pentru FCSB, Universitatea Craiova și FC Botoșani. CFR Cluj, din nou singura echipă în grupe

Sezonul 2020-2021 a fost unul dezamăgitor pentru echipelor românești. FC Botoșani a fost eliminată de macedonenii de la Shkëndija, scor 0-1, în timp ce Universitatea Craiova a trăit o nouă deziluzie, eliminată de georgienii de la Lokomotiv Tbilisi (1-2).

FCSB a fost puternic lovită de COVID-19 și a jucat cu echipa a doua împotriva celor de la Slovan Liberec care s-au impus cu 2-0 în turul al treilea preliminar al Europa League.

CFR Cluj este eliminată dramatic din turul doi preliminar al Champions League la penalty-uri cu Dinamo Zagreb, însă se califică în grupele Europa League. Termină pe locul trei cu cinci puncte, într-o grupă cu AS Roma, Young Boys Berna și TSKA Sofia.

Conference League, singura competiție accesibilă pentru echipele din România

„Retrogradați” în al treilea eșalon din cupele europene, FCSB, Universitatea Craiova și CFR Cluj au șansa să aduc sume importante de bani în conturile cluburilor și să repună România pe harta fotbalului european.

  • 4 echipe a avut România în grupe în 2011: Oțelul Galați (Champions League), Rapid, FC Vaslui și FCSB (Europa League)
ADVERTISEMENT