News

România, la un pas de Schengen! Anunț oficial făcut de comisarul european pentru Afaceri Interne

07.05.2020 | 23:48
Romania la un pas de Schengen Anunt oficial facut de comisarul european pentru Afaceri Interne
ADVERTISEMENT

România este la un pas de Schengen! Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a transmis că țara noastră, alături de Bulgaria şi Croaţia trebuie să adere la acest spațiu.

România, la un pas de Schengen!

De altfel, Ylva Johansson a reamintit că, atunci când a fost creat spaţiul Schengen de cinci ţări în 1985, Zidul Berlinului era încă un simbol al Europei divizate de Războiul Rece şi milioane de europeni nu puteau călători în mod liber.

ADVERTISEMENT

Totuși, în ultimii ani, spațiu a avut parte de mai multe lovituri succesive. Vorbim despre criza migrației, despre pandemia COVID-19, una care a afectat puternic Uniunea Europeană.

Anunț oficial făcut de comisarul european pentru Afaceri Interne

De asemenea, actualele restricţii de circulaţie cântăresc greu asupra sectorului turistic european, unul dintre cele mai lovite de pandemie, ca şi asupra comerţului şi transporturilor pe continent, care traversează cea mai gravă recesiune.

ADVERTISEMENT

”Pe termen lung, trebuie să acţionăm mai bine decât să revenim la status quo. Trebuie să actualizăm şi să consolidăm suplimentar spaţiul Schengen.

Pentru început, vreau ca Bulgaria, România şi Croaţia să adere”, a spus comisarul european pentru afaceri interne, menţionând cele mai noi membre ale UE.

ADVERTISEMENT

Comentariile lui Johansson indică dorinţa executivului comunitar ca ţările UE să restabilească spaţiul Schengen de liberă circulaţie.

Vă reamintim că acesta este nefuncţional după închiderea frontierelor statelor membre în contextul crizei coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Această situaţie a adus aminte de măsurile de închidere a frontierelor, luate într-o manieră necoordonată, în 2015-2016 pentru a stopa valul de migranţi ce se îndrepta spre Europa.

 

 

ADVERTISEMENT