100 ani de Romania

România, locul trei la Campionatul Mondial de tineret din Australia! Romulus Gabor, succesorul lui Diego Maradona

17.10.2018 | 22:00
Romania locul trei la Campionatul Mondial de tineret din Australia Romulus Gabor succesorul lui Diego Maradona
România, locul trei la Campionatul Mondial de tineret din Australia

România a obţinut locul trei, implict medalia de bronz, la Campionatul Mondial de tineret din Australia. În 1981, tricolorii reuşeau o performanţă notabilă la turneul final, iar Romulus Gabor primea premiul de cel mai bun jucător al competiţiei, devenind succesorul lui Diego Maradona, care primise acelaşi trofeu la ediţia din 1979.

Calificarea la Campionatul Mondial de tineret din 1981 a fost o şansă pentru România, tricolorii ajungând să participe la turneul final din Australia cu puţin noroc. Selecţionată antrenată de Constantin Cernăianu a obţinut biletele în urma unei trageri la sorţi, după ce obţinuse acelaşi număr de puncte cu Portugalia la Campionatul European U18 din 1980.

România, locul trei şi medalie de bronz la Campionatul Mondial de tineret din Australia

Echipa naţională a României a fost plasată în Grupa B, alături de Brazilia, Coreea de Sud şi Italia. La prima vedere, tricolorii aveau şanse minime să obţină calificarea în sferturile de finală. Pe 3 octombrie, selecţionata pregătită de Constantin Cernăianu a debutat la turneul final cu Brazilia. Sud-americanii au deschis scorul prin Leomir, însă Dorel Zamfir a marcat golul care a adus un punct României cu opt minute înainte de finalul meciului. După o victorie în faţa selecţionatei de tineret a Coreei de Sud, scor 1-0, coroborată de victoria Braziliei în faţa Italiei, tricolorii obţineau calificarea în sferturi. Chiar dacă meciul cu Italia a mai contat doar din punct de vedere al palmaresului, Constantin Cernăianu nu a efectuat prea multe schimbări. Romulus Gabor a marcat singurul gol al partidei şi românii se gândeau deja la duelul cu Uruguay.

Cu Enzo Francescoli pe teren, naţionala Uruguay-ului s-a văzut condusă încă din minutul 25, graţie golului marcat de Augustin Eduard. După pauză, sud-americanii s-au aruncat în atac şi au reuşit să egaleze prin Carlos Berruetta. Pe finalul meciului, când toţi se gândeau la prelungiri, Cornel Fîşic a înscris golul calificării în semifinale. Germania de Vest a fost următorul adversar al României, iar meciul a fost unul echilibrat. După 90 de minute, cele două formaţii se aflau la egalitate, scor 0-0. În minutul 103, Alfred Schon a marcat singurul gol al meciului şi trimitea România în finala mică. “În mod normal trebuia să fim campioni. Am pierdut nemeritat cu RFG, o echipă pe care o bătusem la Europenele din anul precedent. Am avut ocazii multe cu ei, am ratat şi eu una, şi am încasat un gol aiurea în prelungiri”, avea să declare Gabi Balint peste ani. Pe 17 octombrie 1981, selecţionata pregătită de Constantin Cernăianu a învins Anglia, care a ratat finala mare după o înfrângere surprinzătoare în faţa Qatarului. Romulus Gabor a marcat singurul gol al partidei în minutul 36. Românii obţineau medalia de bronz, iar mijlocaşul ofensiv al Corvinului primea premiul de cel mai bun fotbalist al turneului final, la fel ca Diego Maradona în 1979.

Lotul României la Campionatul Mondial de tineret din Australia

Portari: Iosif Lovaş (UTA), Constantin Gârjoabă (Progresul Bucureşti)

Fundaşi: Gheorghe Viscreanu (SC Bacău), Ioan Andone (Corvinul), Augustin Eduard (FC Argeş), Mircea Rednic (Corvinul), Marin Matei (FC Olt), Doru Vuscan (UTA), Cornel Fîşic (SC Bacău)

Mijlocaşi: Costel Ilie (ASA Târgu Mureş), Gabi Balint (Steaua Bucureşti), Mihăiţă Hanghiuc (FCM Galaţi), Decebal Balaur (FC Argeş), Horaţiu Lasconi (Jiul Petroşani)

Atacanţi: Dorel Zamfir (Dinamo), Stere Sertov (Steaua), Romulus Gabor (Corvinul), Mircea Bolba (ASA Târgu Mureş)

România, locul trei şi medalie de bronz la Campionatul Mondial de tineret din Australia
România, locul trei şi medalie de bronz la Campionatul Mondial de tineret din Australia