News

Când ar putea fi lovită România de un cutremur asemănător celui din 1977. Semnal de alarmă tras de Gheorghe Mărmureanu

Un cutremur asemănător celui din 1977 nu este exclus în viitorul apropiat și ar putea lovi România în următorii ani. Celebrul seismolog, Gheorghe Mărmureanu a lansat un semnal de alarmă
04.03.2022 | 13:22
Cand ar putea fi lovita Romania de un cutremur asemanator celui din 1977 Semnal de alarma tras de Gheorghe Marmureanu
Când ar putea fi lovită România de un cutremur asemănător celui produs în 1977! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România ar putea să treacă printr-un nou cutremur asemănător celui din 1977 într-un viitor destul de apropiat. Directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu a tras un semnal de alarmă și a explicat ciclicitatea seismelor care au lovit țara noastră.

Când ar putea avea loc un cutremur la fel ca cel din 1977 în România

Un lucru este cert și seismologul a ținut să-l explice pentru FANATIK. În ciuda investițiilor, a tehnicii moderne, nimeni nu poate să spună cu exactitate când anume se va produce un asemenea cutremur.

ADVERTISEMENT

Judecând însă după mai multe date și observând mișcarea Africii, Mărmureanu a observat câteva detalii aparte care ar putea să facă diferența.

„În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate.

ADVERTISEMENT

Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii. Aceste cutremure care sunt se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani”, a zis Mărmureanu pentru FANATIK.

România, în ciclul cutremurelor puternice

De asemenea, Gheorghe Mărmureanu a oferit detalii și despre anii în care seismele majore au lovit România. Astfel, potrivit fostului director INFP, sunt două raze importante.

ADVERTISEMENT

Din nefericire, țara noastră o traversează pe cea în care se produc cele mai mari cutremure. Vorbim despre seisme pe care Mărmureanu le-a numit puternice și distrugătoare.

„Noi în România am avut niște cutremure mari. Am studiat prin biserici, pe unde am găsit date. Și avem o gamă de cutremure care se desfășoară după un anumit tipic, cele foarte puternice care sunt așa. La 1738, apoi 1838. A venit 1940, deci, ce urmează, 2040. Următorul ar trebui să fie în 2040.

ADVERTISEMENT

Mai sunt o rază de cutremure care au fost, de exemplu în 1701 care a afectat Constantinopolul, apoi 1802, un cutremur extrem de mare, a fost de sfânta Parascheva chiar, după care 1904. Și tot așa, a fost în 2005. Vedeți? Sunt două linii de cutremure și au între ele cam 100 de ani.

Acum suntem în ciclul cutremurelor foarte puternice, 1940 – 2040. Poate să fie 2039, poate să fie 2041, dar să știți că mult nu depășește. Cutremurele din această rază sunt foarte puternice și distrugătoare”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

Cutremurele care au schimbat România

De-a lungul timpului au avut loc mai multe cutremure importante în România. În 1838, un seism cu magnitudinea de 7,5 grade a lovit serios zona pentru ca la diferență de peste 100 de ani, mai exact în 1940 să aibă loc un alt seism de 7,4 grade pe scara Richter.

A urmat apoi tragedia din 1977, an în care țara se afla sub negura PCR-ului. Cutremurul a fost înregistrat la 7,4 grade, dar a venit cu o durată de circa 56 de secunde. Nu mai puțin de 1.570 de oameni și-au pierdut viața atunci.

Peste 11 mii de oameni au fost răniți atunci la nivelul întregii țari, în condițiile în care aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Mai bine de două miliarde de dolari au însemnat pagubele produse atunci.

Epicentrul cutremurului de atunci a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit însă în aproape toți Balcanii.

Din fericire, replicile sale au avut o magnitudine mică pe scara Richter. Astfel, cea mai puternică a avut magnitudinea 4,9 grade, fiind urmată de alte replici cu magnitudini între 4,3 respectiv 4,5 grade pe scara Richter.

ADVERTISEMENT