News

România, lovită de caniculă şi furtuni puternice. Cod portocaliu şi cod galben, anunţate de ANM

02.07.2020 | 10:54
Romania lovita de canicula si furtuni puternice Cod portocaliu si cod galben anuntate de ANM
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis primul cod galben de caniculă din această vară pentru țara noastră.

De miercuri, 2 iulie, temperaturile specifice verii vor pune stăpânire pe regiuni extinde din sudul și estul României. Frecvent, se vor înregistra peste 36-37 de grade.

ADVERTISEMENT

În paralel, cealaltă jumătate de țară se va afla sub coduri portocalii și galbene de instabilitate atmosferică accentuată, cu ploi abundente, furtuni și grindină.

România se va confrunta cu caniculă şi furtuni puternice

În intervalul 2-3 iulie, ANM a emis cod galben de caniculă pentru Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în sudul și centrul Moldovei.

ADVERTISEMENT

În aceste zone, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…36 de grade şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.

Meteorologii mai anunță că indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități pe arii restrânse și în restul zonelor de câmpie și podiș. În sud-estul teritoriului vremea se va menţine caniculară și la finalul săptămânii.

ADVERTISEMENT

Cod portocaliu şi cod galben de furtuni de la ANM

Un al doilea mesaj de la ANM vizează o instabilitate atmosferică cod galben și cod portocaliu. Astfel, în perioada 02 iulie, ora 15:00 – 03 iulie, ora 06:00, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și în vestul Carpaților Meridionali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp. Apoi, în intervalul 02 iulie, ora 18:00 – 03 iulie, ora 06:00, în vigoare intră un cod portocaliu.

ADVERTISEMENT

În județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Caraș Severin, precum și în zona de munte a județelor Hunedoara, Alba și Cluj vor fi intervale cu intensificări puternice ale vântului (rafale de 80…90 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină.Pe arii restrânse vor fi averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 35…60 l/mp.

Al treilea mesaj de avertizare de la meteorologi este un cod galben pentru perioada 03 iulie, ora 06:00 – 04 iulie, ora 10:00. În intervalul menționat, în vestul, centrul, nordul țării și în zona de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii.

Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp, mai anunță ANM.

ADVERTISEMENT