News

România, lovită de cea mai puternică secetă din ultimii 60 de ani. Cod portocaliu de vreme extremă în 23 de județe

Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat că situația meteorologică se va înrăutăți în țara noastră, nu mai puțin de 23 de județe fiind sub cod portocaliu de fenomene extreme.
06.07.2022 | 23:55
Romania lovita de cea mai puternica seceta din ultimii 60 de ani Cod portocaliu de vreme extrema in 23 de judete
Cod portocaliu de furtună în 23 de județe. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Vizat de codul portocaliu de vreme extremă sunt județele Botoșani, Iași, Suceava, Neamț, Bistrița-Năsăud, județul Mureș, Harghita, Bacău, Vrancea, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomița și Călărași şi Bucureşti.

Cod portocaliu de vreme extremă în 23 de județe

În ultimele 24 de ore putem să spunem că în continuare se menține diversitatea fenomenelor meteorologice extreme, fie că vorbim de caniculă, fie că vorbim de situații de natură hidrologică și averse torențiale.

ADVERTISEMENT

Județele Vrancea, Vaslui, Buzău, Brăila s-au aflat astăzi sub incidența unei atenționări meteorologice de cod galben. Doar în această parte a țării valorile de temperaturi astăzi au mai atins 35 și au depășit 35 de grade Celsius, valul de căldură a fost unul persistent în această parte a țării”, a explicat Mateescu.

Temperaturile se vor schimba brusc, chiar și cu 8 grade Celsius, din cauza acestor fenomene meteorologice extreme. Mai mult, în zonele vizate se așteaptă precipitații cu acumulări de peste 60 de litri pe metru pătrat.

ADVERTISEMENT

În București sunt așteptate precipitații care să cumuleze peste 35 de litri pe metru pătrat, iar rafalele de vânt care vor însoți aceste precipitații vor avea viteze de peste 80 de kilometri pe oră.

Mateescu a prezentat și situația pentru a doua parte a lunii iulie. Valul de caniculă va fi din nou prezent în zona țării noastre. Ne așteptăm din nou la valori de temperaturi în mai multe zile consecutive să depășească 35 și 36 posibil 37 de grade în majoritatea zonelor de câmpie, cu precădere în zonele extracarpatice.

ADVERTISEMENT

Așa cum s-a întâmplat și în val, în valul de căldură pe care astăzi l-am încheiat, cel puțin pentru partea de sud-est a țării cu cele mai ridicate valori la început, în partea de vest, nord-vest a țării, după care în extindere și în zona de sud și sud-est a țării”, a explicat meteorologul.

Așadar, canicula și furtunile puternice își vor împărți luna iulie, iar schimbările vor fi bruște și vor perturba viețile oamenilor, instabilitatea atmosferică fiind cuvântul cheie în această situație.

ADVERTISEMENT

În concluzie, reprezentanta ANM a transmis un avertisment sever agricultorilor. ”Așadar, un an agricol extrem, cu toată responsabilitatea o spun că este posibil ca acest an agricol să se înscrie în seria anilor celor mai secetoși, în top 5 din 1961 și până în prezent, de când face măsurători din perspectiva rezervei de apă din sol”, a completat Elena Mateescu la Antena 3.

ADVERTISEMENT