News

România, lovită de ciclon. ANM a emis cod galben și portocaliu. Un județ a fost devastat de ploi: “Pare a fi uragan”

Ciclonul mediteranean face prăpăd în România. Autoritățile au emis cod galben și portocaliu de ploi în mai multe județe.
10.06.2023 | 11:56
Romania lovita de ciclon ANM a emis cod galben si portocaliu Un judet a fost devastat de ploi Pare a fi uragan
Cod galben si portocaliu de ploi, în mai multe județe. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Un nou ciclon mediteranean a lovit România, aducând fenomene meteo extreme și provocând prăpăd în mai multe județe. Jumătate din țară se află sub Cod galben de vreme rea, iar meteorologii avertizează că în câteva ore va ploua cât pentru două luni, creând un risc major de viituri și inundații. Ploile torențiale, grindina și vijeliile au provocat deja pagube semnificative în mai multe județe.

Ploile fac prăpăd în țară

În județul Timiș, ploile torențiale au provocat haos în doar 20 de minute. Străzile și bulevardele au fost inundate, transformându-se în adevărate râuri. Două autoturisme au fost surprinse sub ape în Piața 700, iar șoferii au avut dificultăți în a se salva, ieșind pe geamuri de teama creșterii nivelului apei. O localnică din Timișoara a descris ploaia ca fiind de intensitate catastrofală, asemănătoare unui uragan.

ADVERTISEMENT

“Mi se pare puțin catastrofal. Mașinile sunt blocate, circulație blocată. Nu torențial, a plouat cu rafale. Chiar vorbeam cu mama mea, pare a fi uragan, nu ploaie”, a mărturisit o femeie din Timișoara, citată de antena3.

Inundațiile au afectat și subsolul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, unde angajații au depus eforturi pentru a scoate apa înainte de sosirea pompierilor. Codul roșu de vreme rea a fost emis în Timiș, iar alte 12 județe s-au aflat sub Cod portocaliu de vijelii. Avertizările meteo continuă până dimineață.

ADVERTISEMENT

“Până dimineața la ora 10:00 rămâne în vigoare avertizare meteorologică de Cod galben ce vizează de această dată, tot partea de vest, nord-vest, centru a țării, pentru că ne așteptăm ca în mod deosebit în Banat, în Crișana, în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în partea de nord-vest a Moldovei să cumulăm cantități de apă care la nivel local pot depăși, de asemenea, 30 de litri pe metrul pătrat”, a precizat Elena Mateescu, director ANM.

Cod Galben și Portocaliu în mai multe județe

Meteorologii au anunțat că se așteaptă averse torențiale și instabilitate atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Sunt emise avertizări Cod Galben și Portocaliu. În București, vremea va fi caldă și frumoasă, cu o temperatură care poate ajunge până la 31 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Imaginile dramatice vin și din județul Sibiu, unde grindina a distrus totul în cale în localitatea Fântânele. De asemenea, mai multe localități din județele Bihor, Cluj, Sălaj, Caraș-Severin și Bistrița-Năsăud au fost afectate de ploi torențiale și grindină. S-au înregistrat peste 40 de litri de apă pe metrul pătrat, iar pe șantierul autostrăzii A7 au fost observate imagini cu o mini-tornadă.

”În judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Hunedoara, Caraş-Severin şi zona de munte a judeţelor Bihor, Arad, Timiş, Sibiu şi Alba vor fi averse torenţiale. Local cantităţile de apă vor fi de 30…40 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore)”, preconizează ANM.

ADVERTISEMENT

Situația meteorologică se anunță îngrijorătoare și în zilele următoare, cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Autoritățile sunt mobilizate pentru a face față provocărilor și pentru a minimiza pagubele provocate de aceste fenomene meteo extreme.

ADVERTISEMENT