News

România, lovită de ciclon! Se anunță furtuni, dar și lapoviță și ninsoare

04.05.2020 | 09:36
Romania lovita de ciclon Se anunta furtuni dar si lapovita si ninsoare
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a transmis că vremea va schimba radical foaia săptămâna aceasta, instabilitatea atmosferică fiind accentuată. Potrivit prognozei meteo sunt așteptate fenomene extreme care vor fi provocate de un ciclon care loveşte din plin țara noastră.

Ploi, vijelii și căderi de grindină, în cea mai mare parte a țării

Prima săptămână din luna mai va fi una mohorâtă și închisă din cauza instabilității atmosferice accentuate care va aduce în cea mai mare parte a țării fenomene extreme printre care se numără averse  cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, dar și vijelii și căderi de grindină.

ADVERTISEMENT

Meteorologii transmis că temperaturile vor fi scăzute pentru acest interval din an, în schimb cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp și asta în intervale scurte de timp sau prin acumulare. În plus, ANM mai transmite că pe arii restrânse cantitățile de apă vor ajunge până la 35-40 l/mp.

Vremea luni, 4 mai 2020, în România. Zi rece și instabilă

Potrivit meteorologilor în prima zi a săptămânii, luni, 4 mai, vremea va fi destul de rece în majoritatea zonelor din țara noastră, în special în jumătatea de est a țării unde cerul va fi înnorat și va ploua pe arii extinse. Cantitățile de apă vor fi moderate în restul teritoriului.

ADVERTISEMENT

În Dobrogea instabilitatea atmosferică accentuată va duce local la descărcări electrice, averse cu caracter torențial și condiții de grindină și vijelii. În restul țării ANM a anunțat că cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, ploile slabe semnalându-se doar izolat.

În ceea ce privește zona montană precipitațiile vor cădea sub formă de lapoviţă sau ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat în majoritatea zonelor țării, în timp ce la munte, în regiunile estice, în sud-vest şi pe spaţii restrânse în rest va avea unele intensificări.

ADVERTISEMENT

Maximele vor fi cuprinse între 10 și 21 de grade Celsius, valorile cele mai ridicare fiind în vestul Olteniei. În plus, temperaturile minime se vor încadra între 2 și 12 grade Celsius. Izolat se va semnala și ceaţa.

Prognoza meteo pentru ziua de marți, 5 mai 2020, în toată țara

Marți, 5 mai, vremea se va menține în continuare rece, în ciuda faptului că temperaturile vor crește ușor față de ziua anterioară în cea mai mare parte a țării. Maximele se vor încadra între 14 și 23 de grade Celsius, iar cele minime între 2 și 12 grade, existând inclusiv condiții de ceață la primele ore ale dimineții.

ADVERTISEMENT

Cerul va avea înnorări temporare şi va ploua în general slab în regiunile din vest, centru şi nord. De asemenea, în extremitatea de vest a țării vor fi posibile descărcări electrice, dar pe arii izolate. Cât despre precipitațiile care se vor semnala în zonele montane aici se anunță ploi, ziua și lapoviță și ninsoare, noaptea.

În sud şi în sud-est meteorologii anunță ploi neînsemnate cantitativ, posibile doar izolat. Vântul va sufla slab şi moderat, dar va avea unele intensificări la munte şi local în regiunile estice şi sudice.

Cum va fi vremea în București luni și marți, 4 și 5 mai

Conform ANM vremea se va menține instabilă și în Capitală unde pe parcursul zilei de luni, 4 mai, cerul va avea înnorări temporar accentuate fiind posibile averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, în timp ce maxima va fi mai scăzută decât ziua precedentă încadrându-se între 16 și 17 grade Celsius.

Cât despre ziua de marți, 5 mai, meteorologii anunță că temperatura va urca puțin ajungând undeva în jurul valorii de 20 de grade Celsius. Cerul se va menține în continuare variabil, cu înnorări temporare, dar probabilitatea de ploaie va fi redusă. Vântul va sufla slab şi moderat.

Până la finalul săptămânii valorile termice vor mai scăzute decât normalul acestei perioade din an la nivelul întregii țării, mai ales în regiunile intracarpatice şi la munte.

Regimul pluviometric va fi excedentar și local în regiunile centrale, estice şi sud-estice. În plus, în regiunile nord-vestice, vestice şi sud- vestice cantităţile de apă vor fi deficitare.

ADVERTISEMENT