News

România, lovită de fenomenul meteo care a devastat Europa. Când ajunge în țara noastră ciclonul mediteranean

România, lovită de fenomenul meteo care a devastat Europa. Când ajunge în țara noastră ciclonul mediteranean care a provocat inundații în multe țări din UE.
16.05.2023 | 21:38
Romania lovita de fenomenul meteo care a devastat Europa Cand ajunge in tara noastra ciclonul mediteranean
România, lovită de fenomenul meteo care a devastat Europa. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

România, lovită de fenomenul meteo care a devastat Europa. Când ajunge în țara noastră ciclonul mediteranean care a provocat inundații în multe țări din UE. Meteorologii avertizează că acest ciclon a făcut ravagii peste unde a trecut, iar în Italia a produs peste 100 de litri de apă pe metru pătrat.

România, lovită de fenomenul meteo care a devastat Europa

Mai mult, Croația e la un pas de stare de urgență după ce mai multe râuri și-au dublat nivelul în 48 de ore și au depășit 5 metri. Aici, armata a fost mobilizată să intervină și în multe zone oamenii nu pot să se deplaseze decât cu barca. România are momentan alte probleme, cum ar fi zăpada de pe Transalpina, unde utilajele se chinuie să deszăpezească traseul montan.

ADVERTISEMENT

Potrivit Observatornews.ro, zăpada s-ar putea topi peste noapte pentru că ciclonul mediteranean ajunge în țara noastră și aduce temperaturi de vară, de peste 30 de grade Celsius în sudul României, însoțite de furtuni violente și ploi abundente. Singura veste bună e că întreg fenomenul meteo nu va ține mai mult de câteva zile, însă în aceste zile s-ar putea ca ciclonul să facă prăpăd. Mai mult, pe litoral este așteptată o furtună puternică spre mijlocul săptămânii, mai exact de joi.

Simona Căpșună, meteorolog, anunță venirea unei veri capricioase, un anotimp al extremelor. ”Ne apropiem de finalul unei primăveri atipice. În martie şi aprilie a nins mai mult decât întreaga iarnă, astfel ca s-a schiat în condiţii bune inclusiv de 1 Mai. În schimb, mai, în mod normal, cea mai instabilă lună din an, a adus puţine furtuni deocamdată”, a declarat expertul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Ciclonul a lăsat prăpăd în urmă prin țările unde a ”umblat” până acum. De exemplu, în Italia viitura a luat inclusiv utilaje grele, iar școlile din Bologna și Ravenna au fost închise. Între timp, în Bosnia și Croația potopul i-a făcut pe oameni să se deplaseze doar cu barca, iar șoselele au ajuns la doi metri sub ape, în timp ce sute de militari ajută la evacuări. Nu doar românii vor avea bătăi de cap, ci jumătate din Europă, care e sub avertizare de vreme severă. Se așteaptă vânt de peste 120 de kilometri la oră și ploi abundente.

Elena Mateescu, directorul al ANM, și-a exprimat propriul punct de vedere referitor la vremea din vara ce stă să vină. Așa cum au anunțat deja și alți meteorologi, vara aceasta va fi cu siguranță una a extremelor. “Fiecare sector economic este afectat anual de fenomene meteo extreme.

ADVERTISEMENT

Dacă 2022 a fost al treilea an cel mai călduros din istoria măsurătorilor din țara noastră, după 2019 și 2020, iarna 2022-2023 a fost cea mai caldă din istoria țării noastre și a doua cea mai caldă din Europa. Ianuarie a adus un nou record termic absolut în România, la Turnu Măgurele pe 19 ianuarie, când au fost 22,5 grade Celsius.

Cu siguranță, și ceea ce urmează pe parcursul primăverii 2023, verii 2023 și a toamnei și debutului iernii va fi sub semnul extremelor meteo. Statistica ultimilor ani ne-a arătat că recordurile înregistrate în anii curenți au depășit recordurile anterioare. Și cu siguranță va fi o vară a extremelor, pentru că fiecare anotimp a fost caracterizat de alternanțe termice semnificative.

ADVERTISEMENT

Dacă vorbim de secetă, deja vorbim în România de un deficit accentuat de apă în sol pentru jumătatea estică a țării. Mă refer la Dobrogea, Muntenia şi Moldova, acolo unde, mai ales în Dobrogea, cantitățile de precipitații între 1 septembrie 2022 şi 28 februarie 2023 au însumat doar 127 l/mp. Iată deja un an complicat în această parte a țării, după un an agricol anterior excesiv de secetos în toată țara“, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

ADVERTISEMENT