Mai mult, directorul ANM Elena Mateescu a explicat că România va trece de la temperaturi medii de 35 de grade la temperaturi de 21 de grade. Așadar o trecere de la o alertă de caniculă la alertă de furtuni, totul peste noapte. Specialiștii din întreaga lume avertizau că încălzirea globală va provoca astfel de fenomene extreme, greu de explicat.
”Astăzi și mâine vorbim de un Cod galben de val de căldură intens ce vizează sudul și sud-estul țării, inclusiv municipiul București, acolo unde temperaturile maxime se vor apropia de 35 de grade Celsius. Indicele temperatura umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități și, nu în ultimul rând, temperaturile resimțite se vor apropia de 38, 39 de grade Celsius”, a punctat Elena Mateescu la Antena 3.
Mai mult, în zonele montane și de deal sunt așteptate furtuni puternice. Averse posibile ce vor acumula cantități chiar și de 25-30 de litri pe metru pătrat, izolat 40-50 de litri. Nu vor lipsi vijeliile, pe fondul de vânt puternic, care vor fi însoțite de grindină. Așadar, oamenii trebuie să se aștepte la schimbări bruște ale fenomenului meteo.
”Nu vor lipsi fenomenele de instabilitate, în special în zona de munte, în zonele de deal, dar și la nivel local în restul țării. Dacă primele zile din săptămâna, care a debutat deja, vor fi caracterizate în mod deosebit de o vreme călduroasă, chiar caniculară în partea de sud, sud-est, sud-vest a țării, zilele de joi și vineri vor fi caracterizate de un regim de temperaturi în scădere”, a completat Elena Mateescu.
De asemenea, directorul ANM a precizat că ”valorile maxime nu vor mai depăși cel mult 29-30 de grade, dar și fenomenele de stabilitate vor fi de interes în cea mai mare parte a țării. Vorbim de averse care la nivel local pot cumula cantități de 25-30 de litri pe m2, izolat 40-50 de litri pe m2. E posibil să vorbim din nou de intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și izolat căderi de grindină”.
Vestea proastă e că undeva spre final de iulie sunt așteptate din nou temperaturi de 34-35 de grade Celsius. Interesant, meteorologii anunțau că se așteaptă ca vara acestui an să fie cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteo din țara noastră. Așadar, codurile roșii de caniculă vor fi alternate de cele galbene și portocalii de furtună, potrivit DC News.
”Sfârșitul de săptămână și până la sfârșitul lunii lui cuptor, temperaturi în creștere care se pot apropia din nou de pragul unei zile de caniculă, 34-35 de grade Celsius. Așadar, o săptămână a extremelor meteorologice cu alternanțe, atât din punctul de vedere al regimului de temperaturi și mai ales al fenomenelor de instabilitate, care vor fi în extindere, în special de la mijlocul acestei săptămâni”, a mai declarat Elena Mateescu la Antena 3.
Codul galben emis de ANM va fi valabil până marți, 23 iulie, la ora 10:00. Temperaturile vor fi ridicate în special în Oltenia, sudul Munteniei și Dobrogea. Specialiștii avertizau că sudul Olteniei se va transforma în deșertul Sahara peste cel mult 100 de ani, dacă oamenii continuă să defrișeze pădurile, pe fondul încălzirii globale.
Momentan, ”Sahara României” se întinde pe o suprafață de 6% din județul Dolj, o suprafață de 100.000 de hectare. Defrișarea pădurilor este cea mai mare problemă a țării noastre. De exemplu, în 1970 pădurile acopereau 12% din suprafața județului Dolj, iar acum ele ocupă doar 7%. Atenție! Cifra este în scădere, astfel că oamenii se pot aștepta la ce e mai rău în viitorul nu prea îndepărtat.