News

România, lovită de furtuni puternice și caniculă. S-a emis cod roşu. Zonele vizate / Update

Meteorologii ANM au emis, marți dimineață, noi alerte cod portocaliu și galben de vreme severă. În următoarele ore și zile, România va fi afectată de furtuni puternice și caniculă.
05.07.2022 | 21:45
Romania lovita de furtuni puternice si canicula Sa emis cod rosu Zonele vizate  Update
ANM, alerte cod portocaliu și galben de căldură și instabilitate. România, lovită de caniculă și furtuni puternice. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
05-07-2022
18:46

Cod Roşu de furtuni, marţi seara.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare nowcasting de Cod Roșu pentru județul Caraş-Severin, în localitățile Moldova Nouă, Oravița, Anina, Bozovici, Pojejena, Răcășdia, Grădinari, Sasca Montană, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Vărădia, Socol, Berliște, Cărbunari, Naidăș, Vrani, Ciuchici, Ciudanovița.

Se vor semnala averse torențiale care vor depăși 40-50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii. Atenţionarea e valabilă până la 22.30.

De aseemena, în județul Gorj (Motru, Tismana, Padeș, Cătunele, Godinești, Glogova, zona de munte de peste cota 1800 m) şi județul Mehedinţi (Baia de Aramă, Bala, Ponoarele, Florești, Isverna, Ilovăț, Balta, Șovarna, Obârșia-Cloșani) s-a emis cod roşu de furtună până la ora 23.00.

Se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 40…50 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie și grindină. În zona avertizată s-au acumulat cantități de apă de peste 40 l/mp.

Săptămâna în curs continuă să stea sub zodia fenomenelor meteo extreme. Urmează zile cu caniculă, dar și cu furtuni devastatoare în majoritatea regiunilor țării.

ANM, alerte cod portocaliu și galben de căldură și instabilitate. România, lovită de caniculă și furtuni puternice

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți dimineață, trei mesaje de atenționare de vreme severă.

ADVERTISEMENT

Primul, care constă în alerte cod portocaliu și galben, se referă la valul intens de caniculă și disconfort termic care se păstrează în majoritatea zonelor. Acesta e valabil pentru ziua de marți, 5 iulie.

Conform codului portocaliu, în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile maxime se vor apropia de recordurile absolute ale datei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade.

ADVERTISEMENT

Tot marți, valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, se arată în codul galben.

De marți revin și furtunile puternice. Zonele afectate

În cursul acestei dimineți, meteorologii au emis un cod portocaliu de ploi și vijelii valabil începând de la ora 14:00, până miercuri, ora 10:00.

ADVERTISEMENT

În după-amiaza zilei de astăzi (5 iulie), local în Oltenia, în nordul Munteniei și în Carpații Meridionali, apoi și în Banat, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, vor fi averse torențiale, vijelii (rafale de peste 70…80 km/h și izolat 90 km/h) și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și pe arii restrânse 50…60 l/mp.

Județele afectate sunt Arad, Timișoara, Caraș Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Vâlcea, Sibiu, Gorj, Alba și Hunedoara.

ADVERTISEMENT

Un alt cod galben, valabil de această dată până miercuri la ora 20.00, anunță perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în zona montană și submontană, în vest, centru, nord, nord-est și sud.

Aici, vor fi averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp.

Canicula se păstrează, miercuri, în zonele din est și sud-est

Meteorologii ANM anunță pentru miercuri, 6 iulie, un cod galben de căldură și disconfort termic ridicat ce va cuprinde 10 județe.

În intervalul menționat valul de căldură se va menține local în Muntenia și în jumătatea de sud a Moldovei, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade. Județele afectate sunt Vaslui, Galați, Brăila, Ialomița, Călărași, Gorj, București, Prahova, Buzău, Vrancea.

ADVERTISEMENT