News

România, lovită de furtuni puternice și caniculă. ANM, alerte cod portocaliu și galben de fenomene extreme

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis alerte cod portocaliu și galben de fenomene extreme. Urmează zile cu furtuni, vijelii, dar și cu maxime de peste 36 - 37 de grade Celsius.
08.08.2022 | 10:55
Romania lovita de furtuni puternice si canicula ANM alerte cod portocaliu si galben de fenomene extreme
Cod portocaliu și galben de furtuni puternice emis de ANM. Urmează vijelii, grindină și ploi abundente. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Se schimbă vremea în România. Pe lângă caniculă, în mai multe zone revin fenomenele de instabilitate extremă.

Cod portocaliu și galben de furtuni puternice emis de ANM. Urmează vijelii, grindină și ploi abundente

Meteorologii de la ANM au emis, luni, alerte cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente.

ADVERTISEMENT

Alerta cod galben e valabilă pentru două zile: din 8 august, ora 12:00 până pe 10 august, ora 10:00.

În acest interval, la munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISEMENT

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

Tot luni, de la ora 16.00, până miercuri la ora 10.00, în vigoare va fi și un cod portocaliu de vreme extremă.

ADVERTISEMENT

În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

ANM mai subliniază că în majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitatea atmosferică accentuată. Asta înseamnă că se vor mai emite coduri și de miercuri.

ADVERTISEMENT

ANM a emis și cod galben de caniculă

Dacă în centru, nord și vest va ploua abundent, în sud și în sud-est canicula se va menține luni și marți.

ADVERTISEMENT

Potrivit ANM, pe 8 și 9 august, valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime așteptate se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18…21 de grade.