Experții din meteorologie anunță că ciclonul care a afectat România în aceste zile va dispărea treptat din peisaj. Din păcate, asta nu înseamnă că vom scăpa de ploi.
Pe fondul creșterii temperaturilor, manifestările meteo extreme vor fi prezente în zona țării noastre de-a lungul zilelor care urmează, în special după-amiaza.
Potrivit expertului în fenomene meteo, Bogdan Antonescu, circulația atmosferică din zilele următoare urmează să aducă mai multă umiditate spre România. Asta înseamnă multă instabilitate, furtuni și ploi.
Astfel, în zilele următoare o să avem o perioadă cu încălzire accentuată. ”Vom avea temperaturi mari, vom avea caniculă, furtunile o să alimenteze în continuare atmosfera, care o să fie în continuare umedă, dacă adăugăm și aceste temperaturi accentuate, atunci o să avem probleme cu indicele acesta de căldură-umezeală”, spune acesta.
Partea bună, conform lui Antonescu, este că nu o să mai plouă în cantități comparabile cu ultimele zile. Pe de altă parte, ”în continuare o să avem umiditate, o să fie instabilitate după amiaza, nu o să mai avem ciclonul, dar o să avem soare care o să încălzească pământul și apoi atmosfera”, declară expertul la Știrile ProTV.
În concluzie, urmează o săptămână cu de toate: vom avea temperaturi ridicate săptămâna viitoare, soare, dar și episoade cu furtuni.
Expertul meteo ne transmite că ar trebui să ne obișnuim cu aceste manifestări meteo, pentru ”că e normal ce se întâmplă, că avem fenomene severe, iar astfel de situații de acum sunt deosebite, dar destul de interesante din punct de vedere meteorologic”.
Deși a plouat foarte mult în luna iunie a anului 2021, Antonescu spune că traversăm doar o lună ploioasă peste medie, nicidecum ce cele mai mari cantități de apă din ultimii 40 de ani.
De altfel, populația ar trebui să se obișnuiască cu aceste fenomene, întrucât iulie și august sunt de asemenea caracterizate de fenomene severe specifice sezonului cald.
”Luna iunie este una de tranziție, trecem de la primăvară la vară, când avem încălzire mare, este asociată în special cu instabilitate. Într-un fel este bine că avem așa de multe precipitații în anumite regiuni, pentru că am avut o perioadă de secetă.
Nu putem spune că aceste fenomene sunt cauzate de încălzirea globală, țin de variabilitatea naturală a atmosferei. E greu de spus dacă un anumit fenomen sau o perioadă cu ploaie poate fi atribuită schimbărilor climatice.
Vara aceasta vom avea perioade cu caniculă și cu furtuni la orele după-amiezii. De altfel, iunie, iulie și august sunt lunile în care avem cele mai multe fenomene severe”, adaugă expertul pentru sursa citată.