ADVERTISEMENT
News

România, lovită de furtuni violente, grindină și ploi abundente. Cod portocaliu emis de ANM

ANM a emis un nou cod portocaliu de furtuni violente, căderi de grindină și ploi abundente pentru mai multe zone din România.
Autor: Adrian Baciu | 01.07.2021 | 10:20
România, lovită de furtuni violente, grindină și ploi abundente. Cod portocaliu emis de ANM
România, lovită de furtuni violente, grindină și ploi abundente. Cod portocaliu emis de ANM. Sursa foto: hepta.ro

Fenomenele meteo severe continuă și în prima zi a lunii iulie. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineață, noi alerte cod galben și cod portocaliu.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, până vineri, vor fi perioada cu instabilitate atmosferică accentuată. În majoritatea zonelor, vor cădea ploi abundente, vor fi vijelii puternice și se va semnala și grindină.

Cod portocaliu de furtuni puternice, grindină și ploi abundente de la ANM. Zonele lovite de manifestările severe

Codul portocaliu emis de meteorologi va fi în vigoare de joi, ora 14:00, până vineri, ora 06:00.

ADVERTISEMENT

Din după-amiaza zilei de joi (1 iulie) în Moldova, local în Maramureș, Transilvania și la munte, iar spre seară și noaptea și în Muntenia și cea mai mare parte a Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice.

ADVERTISEMENT

Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp, precizează ANM.

Instituția de meteorologie precizează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ar putea actualiza prezentul mesaj.

ADVERTISEMENT
Cod portocaliu de furtuni puternice, grindină și ploi abundente de la ANM. Sursa foto: meteoromania.ro

Cod galben de instabilitate emis de ANM până vineri

De joi dimineața de la ora 10:00, până pe 2 iulie la ora 12:00, ANM a emis un alt cod, dar galben, de fenomene severe pentru majoritatea regiunilor.

Specialiștii mai subliniază faptul că, în zonele din afara arcului carpatic, vom mai avea temperaturi ridicate, iar disconfortul termic va fi accentuat.

ADVERTISEMENT

”În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp.

Local în regiunile extracarpatice, disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, anunță ANM.

ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie mai anunță că instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată până la sfârșitul săptămânii.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!