News

România, lovită de noi fenomene extreme. ANM, avertizări cod portocaliu și galben de furtuni și caniculă

Noi fenomene extreme meteo lovesc România. ANM a emis avertizări cod portocaliu și galben de furtuni și caniculă.
19.07.2021 | 10:20
Romania lovita de noi fenomene extreme ANM avertizari cod portocaliu si galben de furtuni si canicula
ADVERTISEMENT

România va fi lovită de noi fenomene meteo extreme. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineață, 3 mesaje noi de vreme severă.

În următoarele zile, majoritatea regiunilor se vor confrunta cu furtuni puternice, vijelii, căderi de grindină, dar și cu temperaturi caniculare.

ADVERTISEMENT

ANM, avertizări cod portocaliu și cod galben de furtuni și caniculă. Zonele afectate de vremea exttremă

Primul cod emis, unul galben de caniculă, vizează doar ziua de luni, 19 iulie. Potrivit ANM, valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. În aceste regiuni disconfortul termic se va menține accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Apoi, de la ora 10:00 până marți la ora 10:00, un cod galben de instabilitatea atmosferică este valabil în cea mai mare parte a țării.

ADVERTISEMENT

Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

De la ora 14:00 apar cele mai mari probleme. Urmează un cod portocaliu de instabilitate accentuată pentru majoritatea zonelor.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, la munte, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, iar spre seară și în cursul nopții de luni spre marți (19/20 iulie) și în Banat, cea mai mare parte a Olteniei și în nord-vestul Munteniei, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35…50 l/mp și izolat peste 60…80 l/mp.

ADVERTISEMENT
ANM, avertizări cod portocaliu și cod galben de furtuni și caniculă. Sursa foto: meteoromania.ro

Cod galben ANM de instabilitate până miercuri

Vremea rea nu se oprește marți. De mâine de la ora 10:00 până miercuri la ora 12:00, un alt cod de furtuni intră în vigoare.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în nord, nord-est, centru și în sud-est, precum și în zonele de munte. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 50…70 l/mp, anunță specialiștii ANM.

ADVERTISEMENT