ADVERTISEMENT
News

România, lovită de noi fenomene extreme. ANM, avertizări cod portocaliu și galben de furtuni și caniculă

Noi fenomene extreme meteo lovesc România. ANM a emis avertizări cod portocaliu și galben de furtuni și caniculă.
Autor: Adrian Baciu | 19.07.2021 | 10:20
România, lovită de noi fenomene extreme. ANM, avertizări cod portocaliu și galben de furtuni și caniculă
România, lovită de noi fenomene extreme. ANM, avertizări cod portocaliu și galben de furtuni și caniculă. Sursa foto: hepta.ro

România va fi lovită de noi fenomene meteo extreme. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineață, 3 mesaje noi de vreme severă.

ADVERTISEMENT

În următoarele zile, majoritatea regiunilor se vor confrunta cu furtuni puternice, vijelii, căderi de grindină, dar și cu temperaturi caniculare.

ANM, avertizări cod portocaliu și cod galben de furtuni și caniculă. Zonele afectate de vremea exttremă

Primul cod emis, unul galben de caniculă, vizează doar ziua de luni, 19 iulie. Potrivit ANM, valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. În aceste regiuni disconfortul termic se va menține accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

Apoi, de la ora 10:00 până marți la ora 10:00, un cod galben de instabilitatea atmosferică este valabil în cea mai mare parte a țării.

Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

ADVERTISEMENT

De la ora 14:00 apar cele mai mari probleme. Urmează un cod portocaliu de instabilitate accentuată pentru majoritatea zonelor.

Potrivit acestuia, la munte, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, iar spre seară și în cursul nopții de luni spre marți (19/20 iulie) și în Banat, cea mai mare parte a Olteniei și în nord-vestul Munteniei, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35…50 l/mp și izolat peste 60…80 l/mp.

ANM, avertizări cod portocaliu și cod galben de furtuni și caniculă. Sursa foto: meteoromania.ro

Cod galben ANM de instabilitate până miercuri

Vremea rea nu se oprește marți. De mâine de la ora 10:00 până miercuri la ora 12:00, un alt cod de furtuni intră în vigoare.

ADVERTISEMENT

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în nord, nord-est, centru și în sud-est, precum și în zonele de munte. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 50…70 l/mp, anunță specialiștii ANM.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!