News

România, lovită de noi furtuni puternice. Cod galben de vijelii, averse torențiale și grindină emis de ANM

După o scurtă pauză, România va fi lovită din nou de furtuni puternice. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de vijelii, averse torențiale și grindină pentru majoritatea regiunilor.
21.06.2022 | 10:43
Romania lovita de noi furtuni puternice Cod galben de vijelii averse torentiale si grindina emis de ANM
ANM, alertă cod galben de furtuni puternice în România. Peste 30 de județe, lovite de vijelii, grindină și averse torențiale. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Specialiștii de la ANM au emis marţi o avertizare cod galben de furtuni, vânt puternic și ploi abundente valabilă în 31 de județe din țară.

ANM, alertă cod galben de furtuni puternice în România. Peste 30 de județe, lovite de vijelii, grindină și averse torențiale

Alerta de intensificări puternice ale vântului și instabilitate atmosferică temporar accentuată intră în vigoare marți la ora 11.00 și va fi valabilă până la ora 21.00.

ADVERTISEMENT

În intervalul menționat, în Moldova, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și local în Transilvania, temporar vântul va avea intensificări (viteze la rafală de peste 55…75 km/h și izolat 80 km/h).

Tot în acest zone vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale. Cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp.

ADVERTISEMENT

ANM mai anunță că indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic în sudul Olteniei, sudul și estul Munteniei, vestul Dobrogei și în extremitatea sudică a Moldovei.

Potrivit meteorologilor, sunt vizate de avertizare judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Sibiu, Braşov, Covasna şi Harghita.

ADVERTISEMENT
Cod galben ANM. Sursa foto: meteoromania.ro

ANM, alertă cod galben de vânt

O altă avertizare cod galben de vânt a fost emisă de ANM pentru miercuri, 22 iunie, de la ora 8.00 la 21.00.

În intervalul menţionat, în judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui, vântul va avea intensificări cu viteze de 55-75 km/h.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea în București

Meteorologii au emis și prognoza specială pentru zona Capitalei. Marți, vremea va fi călduroasă în București, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge după-amiaza pragul critic de 80 de unităţi.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va avea intensificări temporare, cu viteze de 55…60 km/h după-amiaza când va fi vijelie și vor fi posibile descărcări electrice, averse și grindină.

Miercuri, vremea va fi frumoasă, dar și călduroasă în orele după-amiezii. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 30…31 de grade.

ADVERTISEMENT