România, lovită de scumpiri de la 1 octombrie! La ce explodează preţurile

Gazele se scumpesc cu 6%, iar energia cu 5%. Majorarea vine ca urmare a creşterii spectaculoase a preţurilor la electricitate pe OPCOM, bursa de profil, din această vară. Creşterile de pe bursă...
02.10.2017 | 00:06
Romania lovita de scumpiri de la 1 octombrie La ce explodeaza preturile
ADVERTISEMENT

Gazele se scumpesc cu 6%, iar energia cu 5%. Majorarea vine ca urmare a creşterii spectaculoase a preţurilor la electricitate pe OPCOM, bursa de profil, din această vară. Creşterile de pe bursă vin şi ele ca urmare a secetei şi caniculei din această vară, care au redus producţia de energie hidro şi eoliană. Trebuie însă menţionat că, furnizorii au cerut majorări de trei ori mai mari, adică de circa 15%.

Preţul carburanţilor va creşte cu încă 16 bani pe litru, asta după ce Guvernul a decis să majoreze accizele cu 10%, în două etape, începând cu 15 septembrie şi respectiv 1 octombrie. După această dată, preţul unui litru de benzină sau motorină va depăşi pragul psihologic de 5 lei. Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, a argumentat că acciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi se reintroduce deoarece petroliştii nu au scăzut corespunzător preţurile. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

ADVERTISEMENT

Scumpiri la taxiuri, din cauza Uber

Asta în ciuda faptul că de la 1 ianuiarie au fost operate reduceri de taxe pentru acest domeniu. Scăderea taxelor nu s-a văzut nici în creşterea colectărilor din impozitul pe profit. De asemenea, firmele de taximetrie din Bucureşti vor majora tarifele cu 30 de bani, până la 1,69 lei pe kilometru. Măsura a fost luată după ce serviciile de transport Uber şi Taxify au afectat încasările taximetriştilor.

Problema cea mai mare este că aceste produse — energie, gaze şi carburanţi — sunt folosite în masă şi duc la scumpiri în lanţ pentru aproape toate produsele şi serviciile din economie, întrucât ele influenţează atât costurile de producţie, cât şi segmentul de transport şi comercializare. Spre exemplu, este de aşteptat ca alimentele să se scumpească în final cu 5-6%, consideră Dragoş Frumosu, preşedintele federaţiilor sindicale din industria alimentară.

ADVERTISEMENT