News

România, lovită de temperaturi extreme în aceste zile. Cum să ne protejăm de caniculă

România va fi afectată de temperaturi extreme în aceste zile. E important de știut cum să ne protejăm de caniculă.
27.07.2021 | 07:34
Romania lovita de temperaturi extreme in aceste zile Cum sa ne protejam de canicula
ADVERTISEMENT

Sezonul fenomenelor meteo extreme continuă în România. După o lună iunie în care ploile abundente și furtunile au fost în prim-plan, iulie este dominată de călduri insuportabile.

Ultima decadă din ”luna lui cuptor” transformă la propriu țara într-un cuptor, cu maxime care vor trece frecvent de 39-40 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, e important să știm cum să ne ferim de caniculă în această perioadă, una în care aerul va fi de-a dreptul irespirabil.

Urmează zile cu peste 39 – 40 de grade în România

Conform celor de la ANM, în următoarele zile se anunță atmosferă de foc în România. Maximele termice vor ajunge la 39 – 40 de grade, la umbră. Asta înseamnă că temperaturile vor fi mult mai mari la soare, ceea ce ar putea provoca șocuri organismului.

ADVERTISEMENT

Medicii ne avertizează că în cazul persoanelor care suferă de diverse afecțiuni, riscurile sunt cele mai mari în aceste zile tropicale. Cu toții trebuie să fim conștienți de faptul că organismul începe să simtă efectele căldurii după doar 20 de minute petrecute afară.

Astfel, persoanelor diagnosticate cu boli cronice li se recomandă evitarea circulației în perioada de vârf a caniculei. Intervalul 11-18 este considerat a fi critic în această perioadă de caniculă.

ADVERTISEMENT

Sfatul pentru aceste persoane este să se hidrateze zilnic cu minimum 2 litri de apă plată, sucuri naturale sau ceai slab îndulcit şi să-şi dozeze cu atenție efortul.

Valorile de temperatură din locuințe poate fi scăzută sub protecţia cu jaluzele a ferestrelor expuse la soare sau închiderea lor cât timp temperatura de afară este superioară celei din interior şi deschiderea lor spre seară, noaptea şi dimineaţa, producând curenţi de aer.

ADVERTISEMENT

Sfaturile specialiștilor despre cum să ne protejăm de caniculă

Conform specialiștilor, persoanelor care nu au acasă sau la serviciu aer condiţionat le este recomandat să petreacă 2-3 ore pe zi în spaţii care au această facilitate, să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample din ţesături naturale şi de culori deschise.

În aceste zile cu maxime extreme sunt indicate dușurile călduțe, fără a se șterge apa. E important de știut că hidratarea este foarte importantă.

Un pahar de apă este potrivit a fi consumat la fiecare sfert de oră, fără a aștepta să apară senzația de sete. Pe de altă parte, consumul de băuturi alcoolice, în principal bere şi vin, este contraindicat.

Nu uitați de legumele şi fructe. Dat fiind faptul că ele conţin o mare cantitate de apă (mai ales pepenele galben, roșu, prunele, castraveții, roşiile), ele ar trebui să constituie baza dietei în perioadă de caniculă. În orele de vârf ale caniculei, munca în exterior care necesită un consum mare de energie trebuie evitată.

ANM anunță zile cu 40 de grade

Meteorologii de la ANM au avertizat deja că maximele vor ajunge la 40 de grade la umbră în aproape toată ţara, iar nopţile vor fi tropicale. Astfel, specialiştii au emis şi o atenţionare cod galben de disconfort termic ridicat şi caniculă valabilă până la sfârşitul acestei săptămâni în mare parte din ţară.

În aceste zile, indicele temperatură-umezeală va depăşi 80 de unităţi va fi mai accentuat în Banat, Crişana, Oltenia, în vestul Maramureşului şi sud-vestul Transilvaniei.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat că, de marţi, valul de căldură se va intensifica în Vest, Sud şi local în estul teritoriului, iar la mijlocul săptămânii, se va putea vorbi de un val de caniculă persistentă, temperaturile fiind crescute semnificativ până la 40 de grade Celsius, scrie Adevărul.

ADVERTISEMENT
Tags: