Sezonul fenomenelor meteo extreme continuă în România. După o lună iunie în care ploile abundente și furtunile au fost în prim-plan, iulie este dominată de călduri insuportabile.
Ultima decadă din ”luna lui cuptor” transformă la propriu țara într-un cuptor, cu maxime care vor trece frecvent de 39-40 de grade Celsius.
În aceste condiții, e important să știm cum să ne ferim de caniculă în această perioadă, una în care aerul va fi de-a dreptul irespirabil.
Conform celor de la ANM, în următoarele zile se anunță atmosferă de foc în România. Maximele termice vor ajunge la 39 – 40 de grade, la umbră. Asta înseamnă că temperaturile vor fi mult mai mari la soare, ceea ce ar putea provoca șocuri organismului.
Medicii ne avertizează că în cazul persoanelor care suferă de diverse afecțiuni, riscurile sunt cele mai mari în aceste zile tropicale. Cu toții trebuie să fim conștienți de faptul că organismul începe să simtă efectele căldurii după doar 20 de minute petrecute afară.
Astfel, persoanelor diagnosticate cu boli cronice li se recomandă evitarea circulației în perioada de vârf a caniculei. Intervalul 11-18 este considerat a fi critic în această perioadă de caniculă.
Sfatul pentru aceste persoane este să se hidrateze zilnic cu minimum 2 litri de apă plată, sucuri naturale sau ceai slab îndulcit şi să-şi dozeze cu atenție efortul.
Valorile de temperatură din locuințe poate fi scăzută sub protecţia cu jaluzele a ferestrelor expuse la soare sau închiderea lor cât timp temperatura de afară este superioară celei din interior şi deschiderea lor spre seară, noaptea şi dimineaţa, producând curenţi de aer.
Conform specialiștilor, persoanelor care nu au acasă sau la serviciu aer condiţionat le este recomandat să petreacă 2-3 ore pe zi în spaţii care au această facilitate, să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample din ţesături naturale şi de culori deschise.
În aceste zile cu maxime extreme sunt indicate dușurile călduțe, fără a se șterge apa. E important de știut că hidratarea este foarte importantă.
Un pahar de apă este potrivit a fi consumat la fiecare sfert de oră, fără a aștepta să apară senzația de sete. Pe de altă parte, consumul de băuturi alcoolice, în principal bere şi vin, este contraindicat.
Nu uitați de legumele şi fructe. Dat fiind faptul că ele conţin o mare cantitate de apă (mai ales pepenele galben, roșu, prunele, castraveții, roşiile), ele ar trebui să constituie baza dietei în perioadă de caniculă. În orele de vârf ale caniculei, munca în exterior care necesită un consum mare de energie trebuie evitată.
Meteorologii de la ANM au avertizat deja că maximele vor ajunge la 40 de grade la umbră în aproape toată ţara, iar nopţile vor fi tropicale. Astfel, specialiştii au emis şi o atenţionare cod galben de disconfort termic ridicat şi caniculă valabilă până la sfârşitul acestei săptămâni în mare parte din ţară.
În aceste zile, indicele temperatură-umezeală va depăşi 80 de unităţi va fi mai accentuat în Banat, Crişana, Oltenia, în vestul Maramureşului şi sud-vestul Transilvaniei.
Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat că, de marţi, valul de căldură se va intensifica în Vest, Sud şi local în estul teritoriului, iar la mijlocul săptămânii, se va putea vorbi de un val de caniculă persistentă, temperaturile fiind crescute semnificativ până la 40 de grade Celsius, scrie Adevărul.