Așadar, meteorologii anunță un val de aer polar de la nord la sud, iar la munte vor fi anunțate ninsori. Suntem în ultima lună de toamnă, însă vremea pe litoral pare mai degrabă vreme de plajă. Oamenii au ieșit fericiți și au sărbătorit încă un week-end pe litoral, conform Observatornews.ro.
Doar că, soarele și adierea vântului la 20 de grade Celsius vor deveni o amintire. Vreme frumoasă a fost și în Capitală, acolo unde termometrele au indicat 27 de grade Celsius în București în prima zi de noiembrie. Minunea mai ține o zi, când termometrele vor indica 20 de grade.
După aceasta, vremea se va schimba radical, rafalele vor atinge 55 de kilometri la oră și ploile vor lovi puternic țara noastră. Aerul polar va cuprinde la început zonele din nord, centru și est. Temperaturile scad atunci chiar și cu 13 grade Celsius, potrivit specialiștilor ANM.
“Se porneşte şi vântul. La început, în zona Moldovei, iar de mâine seară până duminică dimineaţa, şi-n mare parte din Muntenia şi-n Dobrogea. Aşteptăm şi în aceste zone rafale de 50 până la 65 de kilometri la oră. Iar în zonele montane, chiar şi 70 – 90 de km/h”, a declarat Mihai Tinu, meteorolog ANM, pentru sursa citată.
Conform meteorologilor, temperaturile maxime în această duminică vor fi cuprinse între 7 și 13 grade Celsius, în timp ce la munte va cădea lapoviță și ninsoare. Elena Mateescu, director al ANM, a oferit mai multe detalii referitor la acest subiect.
”Vorbim de o perioadă din punctul de vedere al regimului de temperaturi maxime cu mult mai ridicate decât ceea ce ar fi normal pentru această perioadă. Ieri, de pildă, la 14 stații meteorologice am înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime pentru o zi de 28 octombrie de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră.
Am avut 28 de grade la Drobeta Turnu-Severin și Calafat, fiind chiar recorduri zilnice la aceste stații (…). Diferențele sunt mari între temperaturile diurne și cele nocturne”, a declarat Elena Mateescu. Potrivit celui mai cunoscut meteorolog din țara noastră, vremea devine cu adevărat capricioasă și rece începând cu 3 noiembrie.
”În 3 noiembrie ne așteptăm la o răcire semnificativă, o masă de aer de origine polară va aborda zona țării noastre, cel puțin zonele centrale și estice la început, acolo unde maximele, mai ales în Moldova, nu vor mai depăși 7-8 grade Celsius.
În timp ce în partea de vest, sud, sud-est a țării vor mai fi de interes maxime între 10 până la 11 grade, însă de luni, săptămâna viitoare, vorbim de temperaturi mai coborâte în întreaga țară, cu un ecart între 5 până la 11-12 grade și minime preponderent negative, pe parcursul nopților și dimineților, cu valori de până la -8 grade în depresiune, -1 grad și chiar 0 grade în zonele mai joase de relief”, a completat Elena Mateescu.