News

România, lovită de un val de caniculă: se anunţă două săptămâni de foc. “Se vor forma insule de căldură în orașe”

Climatologul ANM Roxana Bojariu a declarat joi că România va fi afectată de așa-zisa ”cupolă de foc”, care va genera ”insule de căldură” mai ales la nivelul orașelor.
14.07.2022 | 16:25
Romania lovita de un val de canicula se anunta doua saptamani de foc Se vor forma insule de caldura in orase
Vreme cu temperaturi extreme pentru români. Foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Mai simplu spus, este vorba despre un val de căldură care traversează Europa în aceste zile. Din cauza temperaturilor foarte ridicate pe care le generează, acest val de căldură a fost supranumit ”cupola de foc”.

Ce este cupola de foc, fenomenul care se apropie cu pași repezi de România

Astfel, Franța se confruntă în prezent cu temperaturi caniculare. La fel se întâmplă în Spania și Portugalia, țară afectată de incendii de vegetație pentru stingerea cărora au fost mobilizați peste 1 300 de pompieri.

ADVERTISEMENT

În acest context, ”cupola de foc” va veni și deasupra României, iar Roxana Bojariu a declarat la Digi24 că acest fenomen meteo va genera stres termic atât ziua, cât și noaptea.

Climatologul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a completat că se vor forma ”insule de căldură” care vor accentua disconfortul termic mai ales la orașe.

ADVERTISEMENT

Practic, reputata cercetătoare a afirmat că un val de căldură foarte persistentă va acoperi o suprafață mult mai mare decât s-ar întâmpla în mod normal: “Extinderea spațială și în timp a acestui episod cu temperaturi mari înseamnă realimentarea sa continuă.

De aici rezultă și persistența acestor munți de aer cald care țin atmosfera încinsă pe zonă mare. Intervine și acest mecanism în formarea cupolei, inclusiv modificarea în circulația atmosferică de acoperire întinsă și la o înălțime mai mare, nu doar cu manifestare la nivelul solului.”

ADVERTISEMENT

Ce se va întâmpla cu vremea din țară în următoarele săptămâni

Mai departe, ea a anticipat că perioada cu temperaturi extreme ar putea ajunge la două săptămâni. În acest interval vor exista fluctuații și o revenire la temperaturi puțin mai scăzute săptămâna viitoare. Ulterior, valorile termice vor crește din nou.

Roxana Bojariu speră că țara noastră nu va fi la fel de afectată de disconfortul termic cum s-a întâmplat în țările amintite anterior: ”Mediul urban amplifică episoadele cu temperaturi ridicate, din cauza construcțiilor, a traficului intens.

ADVERTISEMENT

În orașe temperatura e mai ridicată decât în zonele rurale, este vorba de așa-numita insulă de căldură a orașului, care se suprapune peste valul de căldură.”

ADVERTISEMENT