Cconcret, valul de praf din Asia Centrală va traversa România în intervalul 4 – 5 septembrie 2024, după care va ajunge în Ucraina și Republica Moldova. Calitatea aerului va fi afectată cel mai probabil în estul și nord-estul țării. Specialiștii meteorologi insistă că vremea va deveni instabilă în următoarele zile.
Valul de praf provine din deșertul Karakum, Turkmenistan, și va fi transportat de curenții de aer peste Marea Caspică. Particulele de praf vor ajunge și în Republica Moldova și România, astfel că oamenii trebuie să fie pregătiți pentru acest fenomen bizar.
”4 – 5 Septembrie, praf peste România. Transport de praf dinspre Asia Centrală, mai exact din deșertul Karakum – Turkmenistan, peste Marea Caspică spre Ucraina, Republica Moldova și România”, au transmis cei de la Meteoplus, conform Gândul.
Specialiștii spun că particulele de praf sunt problematice pentru sănătate dacă sunt inspirate. Cele mai dese probleme cauzate de particule ar fi alergiile sau problemele respiratorii. Un medic din Timișoara le-a explicat persoanelor vulnerabile ce se poate întâmpla dacă vor respira astfel de particule provenite de la valul de praf saharian.
”În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, a precizat un medicul potrivit Mediafax.
Pe lângă valul de praf, românii trebuie să se aștepte în această perioadă și la schimbări bruște de temperatura. Așadar, în următoarele săptămâni, meteorologii transmit că în mai multe zone ale țării va ploua, iar în alte zone temperatura va fi scăzută. Paradoxal, directorul ANM, Elena Mateescu, anunța că vremea va fi exagerat de caldă în perioada 2 – 9 septembrie.
Cel mai probabil vremea se va răci de la mijlocul lunii, spre final de septembrie. ”Așadar, o toamnă foarte caldă și, cu siguranță, vom vorbi de ceea ce înseamnă vremea deosebit de caldă pe parcursul întregii săptămâni, când datele arată o probabilitate foarte mare de a avea zile cu temperaturi ce pot depăși, așa cum menționam, 33-35 de grade Celsius.
Se pare că la nivelul întregii luni septembrie, prima lună din această toamnă, săptămâna 2-9 septembrie va fi cea mai caldă, dar nu excludem ca și după această săptămână să caracterizeze, desigur, o vreme mai caldă”, a declarat Elena Mateescu, conform Antena 3. Cât despre precipitații, directorul ANM a atins și acest subiect important.
”Din punctul de vedere al regimului de precipitații, vremea este în ameliorare semnificativă, mai ales în partea de sud-est a țării, acolo unde ca urmare a ciclonului format în Marea Neagră cantitățile de precipitații au avut valori record pentru această perioadă a țării, în mai puțin de 24 de ore”, a concluzionat Elena Mateescu.