News

România, lovită de vremea extremă. Inundațiile din Caraș-Severin au blocat circulația feroviară pe magistrala București-Timișoara

18.06.2020 | 18:15
Romania lovita de vremea extrema Inundatiile din CarasSeverin au blocat circulatia feroviara pe magistrala BucurestiTimisoara
ADVERTISEMENT

Update: Vremea severă a făcut prăpăd și în județul Caraș-Severin. Calea ferată dintre staţiile Caransebeş şi Balta Sărată a fost inundată joi după amiază, ducând la blocarea circulației feroviare pe magistrala 900, Bucureşti -Timişoara. În aceste condiții, pasagerii au fost debarcaţi din trenuri şi urcaţi în autocare pentru a-și continua drumul.

De asemenea, precipitațiile abundente au provocat o alunecare de teren în apropierea localităţii Orţişoara, judeţul Timiş, pe partea carosabilă a autostrăzii A1 Deva – Nădlac. Traficul rutier se desfășoară cu dificultate, doar pe a doua bandă, pe fiecare sens de mers.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială

După o lună mai cu vreme deosebit de rece, iunie a schimbat foaia și a venit cu manifestări extreme ale vremii în România, cu furtuni violente și căderi masive de apă în majoritatea zonelor.

De la secetă intensă, țara noastră se confruntă acum cu ploi abundente și inundații în cele mai multe județe.

ADVERTISEMENT

Ploile căzute în ultimele zile au cumulat cantități cât pentru o lună întreagă, iar zeci de județe înregistrează pagube importante, atât în agricultură, cât și în alte domenii.

România, lovită de vremea extremă. Inundațiile, grindina și vijeliile au afectat majoritatea județelor. Video

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) informează că pompierii din detașamentele de intervenție au fost solicitați să intervină în 23 de județe din țară numai în ultimele 24 de ore, anunță Agerpres.

ADVERTISEMENT

De la Nord la Vest şi de la Sud la Est, codurile galbene, portocalii și roșii de la ANM au adus potopul. Specialiștii spun că, în decurs de câteva ore, a plouat cât pentru toată luna.

Conform IGSU, în cursul zilei de miercuri şi pe timpul nopţii, din cauza precipitaţiilor abundente pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din peste 500 de case, curţi sau beciuri.

Traficul rutier a fost temporar afectat pe cinci drumuri naţionale (DN 1A intersecţie cu DNCB/Bucureşti – Ilfov, DN 57B/Caraş-Severin, DN 16/Mureş, DN 22D şi DN 22A/Mureş) şi trei drumuri judeţene (DJ 703K/Argeş, DJ 764F/Bihor şi DJ 668/Hunedoara), atât din cauza acumulării de apă şi aluviuni pe carosabil, cât şi a căderilor de pietre.

ADVERTISEMENT

Cele mai afectate județe din ultima zi: Arad, Bihor, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara şi Maramureș

Ploile abundente au lovit, miercuri, zonele din vestul, nordul și centrul țării. O situație gravă s-a produs în localitatea Șurbești, județul Maramureș. În acest caz au fost evacuate temporar 3 persoane care erau în pericol de a fi surprinse de viitură. După retragerea apelor, persoanele s-au întors în locuințe.

De asemenea, în municipiul Odorheiu Secuiesc din județul Harghita, din cauza precipitațiilor din ultimele zil,  s-a produs o alunecare de teren, frontul alunecării oprindu-se la o distanță de 5 m față de o gospodărie. Nu au fost afectate locuințe și nu au rezultat victime, însă, în mod preventiv, au fost evacuate 3 persoane (2 adulți și 1 copil).

Ploile abundente au afectat și judeţul Vâlcea. Autorităţile intervenit peDJ 703 F în localitatea Dăeşti, acolo unde drumul judeţean a fost afectat de inundaţii pe o porţiune de circa 150 de metri. Rigolele nu au mai făcut faţă cantităţilor mari de apă, şoseaua şi patru curţi fiind acoperite de apă. De asemenea, tot la Dăeşti a fost afectată şi calea ferată, intervenind la faţa locului angajaţii de la CFR.

Și pe străzile din Capitală au început să se strângă cantităţi mari de apă, iar în locurile unde canalizarea nu a funcţionat s-au format adevărate lacuri. Bucureştiul se află timp de trei zile sub avertizare cod galben.

În cursul zilei de miercuri, echipele de intervenţie ale Administraţiei Naţionale “Apele Române” (ANAR), prin Administraţia Bazinală de Apă Mureş, au intervenit în localitatea Călan, judeţul Hunedoara, cu 1.500 de saci şi cu utilaje pentru protejarea oamenilor şi a locuinţelor afectate de inundaţii.

Pentru ca populaţia să adopte măsurile de autoprotecţie, în zonele vizate de atenţionările şi avertizările hidrometeorologice imediate au fost emise 10 mesaje prin sistemul RO-ALERT la nivelul a cinci judeţe (Cluj, Galaţi, Sălaj, Suceava şi Tulcea).

Drumul unei comune din Hunedoara a fost pur și simplu distrus de apele unei viituri care au lovit în urmă cu o zi.

Şi în judeţul Bihor a plouat cu găleata, iar pompierii au intervenit cu motopompele, pentru a evacua apa strânsă în cantităţi impresionante.

Rupere de nori a fost şi în judeţul Neamţ. Localnicii au construit un baraj din saci de nisip la porţile caselor.

Nici Clujul n-a scăpat de furia naturii dezlănţuite. Meteorologii avertizează: de episoade violente de vreme vom avea parte şi în perioada următoare. Coduri galbene și portocalii sunt în vigoare pentru următoarele ore.

ADVERTISEMENT