News

România, lovită de vremea extremă: Lapoviţă şi ninsoare pe Transalpina. ANM a emis un nou cod portocaliu

Vremea rea și răcirea bruscă a vremii a adus și primele ninsori din țară, cel mai înalt drum montan fiind deja acoperit de zapadă
18.09.2022 | 12:56
Romania lovita de vremea extrema Lapovita si ninsoare pe Transalpina ANM a emis un nou cod portocaliu
Prima ninsoare pe Transalpina. Sursa foto: colaj Fanatik/ ADPR Craiova
ADVERTISEMENT

Vremea de iarnă începe deja să se instaleze în unele regiuni din țară, duminică fiind semnalată și prima ninsoare pe Transalpina.

România, lovită de vremea extremă

De la temperaturile de peste 30 de grade Celsius înregistrate săptămâna trecută, în această duminică a fost consemnată și prima ninsoare din țară, Transalpina, cel mai înalt drum montan din țară fiind deja acoperit cu zăpadă.

ADVERTISEMENT

Serviciul de drumuri naționale Gorj i-a avertizat pe șoferi să evite acest drum în cazul în care mașinile lor nu sunt echipate de iarnă.

Transalpina nu este însă închisă circulației, autoritățile acționând cu un utilaj echipat cu lamă și material antiderapant.

ADVERTISEMENT

„Atenție! Lapoviță și ninsoare pe DN 67C, Transalpina, zona montană.

Evitați deplasarea dacă nu aveți autovehicule echipate de iarnă! În zonă acționează un echipaj de intervenție din cadrul districtului Rânca. Dacă aveți probleme cauzate de aderență, nu vă continuați deplasarea, așteptați să treacă utilajul cu material antiderapant și cereți ajutorul echipei de la drumuri”, a transmis duminică Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova.

Cod Portocaliu pentru zonele montane

Meteorologii au instituit cod portocaliu de vânt puternic în zonele montane din opt județe din Moldova, Muntenia și Ardeal, ANM avertizând că la altitudini de peste 1.600 de metri rafalele de vânt vor depăși viteza de 100 de kilometri pe oră.

ADVERTISEMENT

„La altitudini de peste 1600 de metri vor fi intensificări ale vântului cu rafale de 90…110 km/h, iar la altitudini mai mari de 2000 metri va ninge viscolit”, a transmis ANM.

Avertizarea este valabilă duminică până la ora 16.00, iar zonele vizate sunt în județele Bacău, Suceava, Neamţ și Vrancea din Moldova, și în Buzău, din Muntenia. De altfel, la staţia meteo Vlădeasa, din munţii Apusei, a început să ningă viscolit.

ADVERTISEMENT

Potrivit meteorologilor, în săptămâna 19-26 septembrie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, cu precădere în regiunile intracarpatice.

În acest moment, în Capitală și județele Ilfov și Constanța vântul puternic face ravagii, echipele de intervenție ale ISU fiind pe teren cu zeci de cazuri de copaci doborâți.

 

ADVERTISEMENT