ADVERTISEMENT
News

România, lovită și miercuri de fenomene extreme: furtuni, vijelii și grindină. Cod galben ANM pentru mai multe județe

Meteorologii ANM au emis un nou cod galben de instabilitate. Urmează ore cu furtuni, vijelii și grindină în majoritatea județelor.
Autor: Adrian Baciu | 21.07.2021 | 10:11
România, lovită și miercuri de fenomene extreme: furtuni, vijelii și grindină. Cod galben ANM pentru mai multe județe
România, lovită și miercuri de fenomene extreme: furtuni, vijelii și grindină. Cod galben ANM pentru mai multe județe. Sursa foto: hepta.ro

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o nouă alertă cod galben de instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISEMENT

Până la orele serii, mai mult de jumătate de țară va fi lovită de fenomene meteo severe, specifice sezonului cald în care ne aflăm.

În majoritatea județelor, și în cele lovite deja de inundații, se așteaptă din nou căderile importante de apă.

ADVERTISEMENT

ANM, un nou cod galben de fenomene severe. Zonele lovite de ploi abundente, vijelii și grindină

Conform ANM, cele mai afectate regiuni sunt cele din nordul, centrul și estul țării, precum și zonele montane. Codul galben intră în vigoare la ora 10.00 și este valabil până la ora 22.00.

În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în zona de munte, Transilvania, Maramureș, în cea mai mare parte a Moldovei și local în nordul Munteniei.

ADVERTISEMENT

Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40…45 l/mp.

ANM mai precizează că manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în celelalte județe din Muntenia.

ADVERTISEMENT

Temporar, vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 55…65 km/h în Moldova și local în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, iar în zona montană înaltă, cu precădere a Carpaților Meridionali, rafalele vor depăși 70…80 km/h.

Ploile din ultimele ore au afectat 15 județe

Conform IGSU, ploile abundente căzute în ultimele 24 de ore au provocat inundaţii în 36 de localităţi din 15 judeţe, pompierii intervenind pentru evacuarea a zeci de turişti blocaţi de viituri, a anunţat, miercuri, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

ADVERTISEMENT

Judeţele afectate au fost Alba, Argeş, Botoşani, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Hunedoara, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea şi Timiş.

”S-a intervenit pentru evacuarea apei din 19 case, şapte anexe gospodăreşti, 56 curţi, 70 beciuri/subsoluri. De asemenea, colegii noştri au acţionat şi pentru degajarea a 13 copaci căzuţi pe carosabil, fiind afectate trei autoturisme”, se arată într-un comunicat al IGSU.

ADVERTISEMENT

Autoritățiile mai menţionează că traficul rutier a fost blocat pe un drum judeţean (DJ 714) şi restricţionat pe un drum naţional (DN 74A), din cauza unui podeţ avariat de viituri. De asemenea, a fost temporar afectată circulaţia pe patru drumuri naţionale (DN 75, DN 2D, DN 68A şi DN 1) şi trei drumuri judeţene, din cauza arborilor căzuţi, a apei şi a aluviunilor de pe carosabil.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!