News

România, lovită și miercuri de fenomene extreme: furtuni, vijelii și grindină. Cod galben ANM pentru mai multe județe

Meteorologii ANM au emis un nou cod galben de instabilitate. Urmează ore cu furtuni, vijelii și grindină în majoritatea județelor.
21.07.2021 | 10:11
Romania lovita si miercuri de fenomene extreme furtuni vijelii si grindina Cod galben ANM pentru mai multe judete
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o nouă alertă cod galben de instabilitate atmosferică accentuată.

Până la orele serii, mai mult de jumătate de țară va fi lovită de fenomene meteo severe, specifice sezonului cald în care ne aflăm.

ADVERTISEMENT

În majoritatea județelor, și în cele lovite deja de inundații, se așteaptă din nou căderile importante de apă.

ANM, un nou cod galben de fenomene severe. Zonele lovite de ploi abundente, vijelii și grindină

Conform ANM, cele mai afectate regiuni sunt cele din nordul, centrul și estul țării, precum și zonele montane. Codul galben intră în vigoare la ora 10.00 și este valabil până la ora 22.00.

ADVERTISEMENT

În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în zona de munte, Transilvania, Maramureș, în cea mai mare parte a Moldovei și local în nordul Munteniei.

Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40…45 l/mp.

ADVERTISEMENT

ANM mai precizează că manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în celelalte județe din Muntenia.

Temporar, vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 55…65 km/h în Moldova și local în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, iar în zona montană înaltă, cu precădere a Carpaților Meridionali, rafalele vor depăși 70…80 km/h.

ADVERTISEMENT

Ploile din ultimele ore au afectat 15 județe

Conform IGSU, ploile abundente căzute în ultimele 24 de ore au provocat inundaţii în 36 de localităţi din 15 judeţe, pompierii intervenind pentru evacuarea a zeci de turişti blocaţi de viituri, a anunţat, miercuri, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Judeţele afectate au fost Alba, Argeş, Botoşani, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Hunedoara, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea şi Timiş.

”S-a intervenit pentru evacuarea apei din 19 case, şapte anexe gospodăreşti, 56 curţi, 70 beciuri/subsoluri. De asemenea, colegii noştri au acţionat şi pentru degajarea a 13 copaci căzuţi pe carosabil, fiind afectate trei autoturisme”, se arată într-un comunicat al IGSU.

Autoritățiile mai menţionează că traficul rutier a fost blocat pe un drum judeţean (DJ 714) şi restricţionat pe un drum naţional (DN 74A), din cauza unui podeţ avariat de viituri. De asemenea, a fost temporar afectată circulaţia pe patru drumuri naţionale (DN 75, DN 2D, DN 68A şi DN 1) şi trei drumuri judeţene, din cauza arborilor căzuţi, a apei şi a aluviunilor de pe carosabil.

ADVERTISEMENT