News

România, mai aproape de Schengen. Vești bune de la Comisia Europeană: ”E foarte important să fiți acolo”

Vicepreședinta Comisiei Europene, Dubravka Suica, are o veste foarte bună pentru români: mai-marii de la Bruxelles consideră că România poate adera la Spațiul Schengen.
14.10.2022 | 17:23
Romania mai aproape de Schengen Vesti bune de la Comisia Europeana E foarte important sa fiti acolo
Comisia Europeană anunță că România îndeplinește toate criteriile pentru aderarea la Spațiul Schengen. Foto: hepta.ro, canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Dubravka Suica a declarat că la Comisia Europeană nu există nicio voce contra aderării României la Spațiul Schengen. Oficialii de la Bruxelles consideră că țara noastră îndeplinește toate criteriile pentru a face pasul așteptat de 11 ani.

Aderarea României la Spațiul Schengen pare doar o chestiune de timp

Dubravka Suica este și comisar pentru democraţie şi demografie, iar declarațiile ei au fost consemnate în timp ce România așteaptă votul decisiv pentru aderarea la Spațiul Schenghen.

ADVERTISEMENT

Din perspectiva Comisiei Europene, vă pot spune că România îndeplinește toate criteriile și nu există niciun motiv pentru care să nu fie acceptată în Spațiul Schengen. Destinul vostru este în mâinile Consiliului European.

Adică în mâinile a 27 de lideri. E foarte important să fiți acolo, nu numai pentru România, ci și pentru Bulgaria, Croația, pentru că poți călători în Europa fără a arăta pașaportul sau cartea de identitate.

ADVERTISEMENT

Te simți ca un adevărat cetățean european.  Cred că libertatea de mișcare ar trebui să fie garantată fiecărui cetățean din UE, cu atât mai mult cu cât se îndeplinesc condițiile tehnice“, a declarat Dubravka Suica, responsabilă pentru Digi24.

Când a venit vestea mult așteptată

De altfel, cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen, Comisia Europeană a dat vestea cea mare încă de la finalul lunii mai. La acea vreme era readusă în prim-plan recomandarea conform căreia România trebuie să fie admisă în Spaţiul Schengen.

ADVERTISEMENT

Aceeași recomandare publicatî în Raportul privind starea spaţiului Schengen pentru 2022 a mai fost valabilă pentru Croaţia și Bulgaria. Mai departe, decizia extinderii Spațiului Schengen va fi luată la nivelul Consiliului UE, în formatul Consiliului de Justiție-Afaceri Interne (JAI), programat pentru finalul anului.

Încă un semnal încurajator pentru români a venit recent de la premierul Olandei, Mark Rutte, care a spus că în principiu, olandezii nu au nimic împotriva aderării României la Schengen.

ADVERTISEMENT

În conferința de presă susținută alături de șeful guvernului de la Haga, președintele Klaus Iohannis a spus că partenerii din UE știu că România și-a făcut temele în toate domeniile care au legătură cu Spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT