ADVERTISEMENT
News

România mai face un pas spre vaccinarea obligatorie a populației. Anunțul autorităților

Autor: Flaviu Popa | 13.02.2021 | 20:44
România mai face un pas spre vaccinarea obligatorie a populației. Anunțul autorităților
Noi tipuri de reacții adverse la vaccin, înregistrate în Timiș. Cât de grave sunt acestea Foto: hepta.ro

Ministerul Sănătății susține vaccinarea obligatorie, mai ales în cazul bolilor copilăriei, subiect pomenit în bugetul pe 2021.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să ținem cont că mai există și alte boli infecto-contagioase care ucid oameni”, a transmis Ministerul Sănătății.

Proiectul de buget pe anul 2021 aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe conține o prevedere într-una dintre anexele la bugetul Sănătății, prin care se precizează că se vor face „demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populației”.

ADVERTISEMENT

Vaccinarea obligatorie a populației, pe ultima sută de metri

Potrivit anexsei 3 din proiectul de buget al Ministerului Sănătății, la pagina 3 – Document sinteză privind politicile și programele bugetare pe termen mediu ale ordonatorilor principaili de credite pentru pentru anul 2021 şi perspectiva 2022-2024 la punctul Priorități strategice pe termen mediu, litera A – Sănătate publică este menționat următorul paragraf:

Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populației, dar și obligația autorităților, în primul rând a Ministerului Sănătății, de a desfășura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea și siguranța vaccinării conform standardelor europene. În cadrul legii vaccinării va fi stabilită și obligația Ministerului Sănătății de a elabora și aplica un plan multianual de vaccinări și implicit, un plan multianual de achiziții de vaccinuri”.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Bogdan Oprea, a comentat această informație. „Vaccinarea copiilor și a populației generale în situații epidemiologice speciale se dovedește importantă mai ales astăzi, în contextul pandemiei SARS-CoV-2. Trebuie să ținem cont că mai există și alte boli infecto-contagioase care ucid oameni. Ca să luăm doar exemplul rujeolei, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, în primul semestru al anului trecut, în România au existat peste 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Ministerul Sănătății susține existența unei legislații protectoare pentru sănătatea publică în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a altor instituții naționale și internaționale”, menționează Oprea.

Legea vaccinării a trecut de Senat și se află în Camera Deputaților. Senatorul PSD Alexandru Rafila e unul dintre susținătorii acestei legi.

ADVERTISEMENT

Legea vaccinării este absolut necesară. A stat prea mult timp în Parlament fără să existe o decizie finală. În momentul de faţă ea a fost aprobată de Senatul României, a fost adoptată de Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor. Este momentul ca ea să fie adoptată de plenul Camerei Deputaţilor”, explica Rafila.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!