Sport

România, misiune imposibilă la Jocurile Olimpice? Trebuie să se califice dintr-o grupă infernală. Locul 7 la CM ne trimitea la Tokyo

13.12.2019 | 18:46
Romania misiune imposibila la Jocurile Olimpice Trebuie sa se califice dintro grupa infernala Locul 7 la CM ne trimitea la Tokyo
ADVERTISEMENT

România a încheiat pe locul 12 Campionatul Mondial de handbal din Japonia. “Tricolorele” au bifat obiectivul de a se califica la Jocurile Olimpice, însă datorită locului 4 de la Euro 2018, nu la Campionatul Mondial. Și fiindcă nu am prins top 7 la Kumamoto, ne face drumul infernal spre Jocurile Olimpice de la anul. 

România, misiune imposibilă la Jocurile Olimpice? Trebuie să batem cel puţin o forţă a Europei

Astfel, elevele lui Tomas Ryde vor juca într-o grupă cu pierzătoarea meciului pentru locul 4 de la CM, Rusia sau Norvegia, Muntenegru şi Coreea de Nord. Primele două echipe se califică la Jocurile Olimpice, însă va fi greu după acest turneu final să prindem unul dintre cele două locuri din grupă.

ADVERTISEMENT

Din start, Norvegia sau Rusia pleacă din postura de favorite ale grupei. Sunt două forţe ale handbalului mondial şi chiar dacă selecţionata rusă nu va putea evolua sub propriul steag la JO după decizia WADA de a suspenda pentru patru ani Rusia din toate competiţiile internaţionale, echipa lui Ambros va putea juca sub drapelul olimpic.

Per Johansson, fostul antrenor de la CSM Bucureşti, a transformat naţionala Muntenegrului într-una dintre cele mai bune echipe din lume. Selecţionata din fosta Iugoslavie a obţinut locul 5 la Campionatul Mondial după ce a reuşit să învingă Serbia cu 28-26. Pe parcurs, echipa lui Johansson şi Adi Vasile a învins şi România, cu 27-26.

ADVERTISEMENT

Ryde, acelaşi lot pentru grupele preolimpice ca şi la Campionatul Mondial!

În fine, Coreea de Nord este un adversar care nu ar trebui să pună probleme niciunui adversar din această grupă. Este a treia echipă a Asiei după Coreea de Sud şi Japonia, însă, teoretic, nu ar trebui să fie nicio problemă pentru Neagu şi compania.

Şansele noastre de calificare la Olimpiadă se leagă de o victorie împotriva Muntenegrului, în condiţiile în care ne asumăm un potenţial insucces în faţa Rusiei şi Norvegiei. Însă, în acest moment, selecţionata lui Per Johansson arată mai bine decât cea a lui Ryde şi turneul olimpic va avea loc peste trei luni.

ADVERTISEMENT

În principiu, România se va baza pe aceleaşi jucătoare de la Campionatul Mondial. Partea bună este că Neagu va avea trei luni în plus în care va putea să urce aproape de forma maximă după accidentare, însă partea mai puţin bună este că jucătoarele de la Corona Braşov vor avea şanse minime să fie eligibile şi pentru acest turneu.

Dacă România încheia pe 7 la CM era ca şi calificată! Senegal şi Argentina erau adversarii de bătut

Este foarte posibil ca jucătoarele care au făcut tratamentul cu laser intravenos să primească suspendări definitive care să le ţină departe de parchet la turneul preolimpic. Şi sunt cel puţin trei piese grele: Bianca Bazaliu, Eliza Buceschi şi Cristina Laslo.

ADVERTISEMENT

Dacă România ar fi reuşit să se califice la turneul preolimpic datorită unuia din primele 7 locuri de la CM ar fi avut o misiune mai uşoară. În cazul în care selecţionata lui Ryde încheia pe locul 7, cum era şi obiectivul, avea ca şi acontate locurile la Jocurile Olimpice, pentru că ar fi jucat într-o grupă din care mai fac parte Senegal şi Argentina, alături de locul 2 de la CM.

La Olimpiadă se califică primele două clasate din fiecare grupă, iar turneul preolimpic va avea loc între 19 şi 22 martie, pe terenul uneia dintre echipele din grupă. Gazdele vor fi stabilite în luna ianuarie.

Grupele pentru Jocurile Olimpice:

Grupa 1: locul 2 de la CM (Spania sau Olanda), Suedia, Argentina, Senegal

Grupa 2: locul 3 de la CM (Rusia sau Norvegia), Serbia, China, Ungaria

Grupa 3: locul 3 de la CM (Rusia sau Norvegia), Muntenegru, România, Coreea de Nord

  • 12 este locul ocupat de România la CM 2019
  • 4 este cel mai bun loc obţinut de România la JO (1974)

 

 

ADVERTISEMENT