News

România nu are statistici despre situația persoanelor vindecate de cancer. Ciucă: ”Mă voi asigura că acest lucru va fi corectat”

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat luni ce se va întâmpla mai departe cu Planul Național de Combatere a Cancerului (PNCC), lansat în ianuarie 2022.
30.05.2022 | 13:23
Romania nu are statistici despre situatia persoanelor vindecate de cancer Ciuca Ma voi asigura ca acest lucru va fi corectat
Nicolae Ciucă a promis că se va implica în elaborarea statisticii despre numărul celor care au învins cancerul. Foto: facebook.com/guv.ro
ADVERTISEMENT

Prezent la evenimentul ”Provocări şi soluţii privind îmbunătăţirea vieţii supravieţuitorilor de cancer”, Nicolae Ciucă i-a anunțat pe bolnavii de cancer ce presupune implementarea PNCC.

Bolnavii de cancer din România vor primi mai mult ajutor

Vorbind despre speranța care îi ajută pe bolnavii de cancer, premierul a subliniat că PNCC reprezintă încă o șansă pentru fiecare dintre ei să depășească această boală grea.

ADVERTISEMENT

Speranţa este reprezentată de punerea în aplicare a Planului Naţional de Luptă împotriva Cancerului, realizat sub patronajul Administraţiei Prezidenţiale, cu experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii şi cu reprezentanţi ai societăţii civile şi pacienţi oncologici.

Implementarea PNCC va însemna o schimbare de paradigmă, de la schemele de tratament care sunt uneori destul de rigide, spre o medicină personalizată care presupune o diagnosticare mai precisă şi un tratament adaptat nevoilor fiecărui bolnav în parte”, a declarat Nicoale Ciucă.

ADVERTISEMENT

Mai departe, liderul Guvernului României a completat că țara noastră se aliniază la normele deja existente în Europa Occidentală: ”România se alătură ţărilor din Europa de Vest în adoptarea tratamentelor inovatoare mai devreme, până acum existând întârzieri destul de mari  în introducerea lor în schemele de tratament folosite în spitalele româneşti.”

Cum va fi urmărit traseul fiecărui bolnav

Bolnavii de cancer au aflat astfel că PNCC ”insistă şi pe aspectul psihologic al tratamentului, dar mai ales pe partea de testări şi diagnostice timpurii”.

ADVERTISEMENT

Acesta presupune şi operaţionalizarea unui Registru Naţional al Pacienţilor Oncologici. În felul acesta, va putea fi urmărit traseul fiecărui bolnav, de la momentul diagnosticului până la momentul în care, sperăm noi, se va ajunge la o vindecare.”

Vorbind despre niște cifre înfiorătoare –  100.000 de pacienți diagnosticați anual în România cu o formă de cancer și 50.000 de morți din cauza acestei boli -, Ciucă a dezvăluit că în prezent se lucrează pentru conturarea unei statistici a supraviețuitorilor.

ADVERTISEMENT

În acest moment nu avem o statistică foarte clară a numărului supravieţuitorilor de cancer din România şi a situaţiei în care aceştia se află. Mă voi asigura că acest lucru va fi corectat.

Vor vorbi între ei şi oncologul, şi chirurgul, şi radiologul, şi persoana care se ocupă de aplicarea tratamentului cu chimioterapie, poate şi psihologul, pentru a stabili o cale de urmat pentru fiecare pacient în parte”, a mai spus premierul.

Colaborare între Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor

Nicolae Ciucă a mai anunțat că strategia de luptă împotriva cancerului va fi operaţionalizată şi că Ministerul Sănătăţii îşi va face datoria. La fel, Ministerul Finanţelor va găsi resursele necesare: ”Bugetul va reflecta aceste angajamente ferme pe care le iau astăzi în faţa dumneavoastră.

În esenţă, mesajul meu este unul de optimism pentru bolnavii oncologici din Români. Să fiţi puternici, să nu abandonaţi lupta, nu sunteţi singuri, suntem alături de dumneavoastră pentru a ajuta.” La 5 iunie, România va marca în premieră Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer.

 

ADVERTISEMENT