News

România nu își permite să rateze intrarea în Schengen. Avertismentul lui Kelemen Hunor

24.02.2021 | 08:37
Romania nu isi permite sa rateze intrarea in Schengen Avertismentul lui Kelemen Hunor
ADVERTISEMENT

Vicepremierul Kelemen Hunor a avertizat că România ar trebui să intre în Spațiul Schengen cu orice preț pentru că se îndeplinesc toate criteriile tehnice.

Hunor a anunțat că în 2021 trebuie închis Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), după care România trebuie să intre neapărat în Spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT

România așteaptă acest pas din 2011, din momentul în care Parlamentul European a permis ca țara noastră să adere la Spațiul Schengen, însă procesul este complicat.

Kelemen Hunor spune că România nu își permite să rateze intrarea în Schengen

Noi în acest an trebuie să scăpăm, trebuie să închidem MCV-ul şi pentru acest lucru, bineînţeles, Guvernul va face toate demersurile şi va iniţia tot ce este de făcut în domeniul justiţiei în primul rând, dar nu numai, pentru a închide MCV-ul. Şi ar trebui să intrăm, tot în 2021-2022, treptat, în Spaţiul Schengen, fiindcă nu se poate accepta (…) să îndeplinim toate criteriile tehnice şi permanent să fim amânaţi cu intrarea în Spaţiul Schengen. Din punct de vedere economic e o pierdere uriaşă şi din punct de vedere hai să-i spunem, aşa, moral, este o situaţie care nu poate fi susţinută. Ai îndeplinit criteriile? Atunci trebuie să faci pasul următor”, a anunțat Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT

Intrarea se poate realiza etapizat, mai întâi pe calea aerului, apoi pe cel terestru, însă România nu își mai permite să fie în afara acestei zone.

Sigur, frontiera externă a UE va fi frontiera României, în foarte mare parte (…), dar nu contează. Noi trebuie să apărăm graniţa externă şi să fim în Schengen. Este pentru guvernul PNL-USR-UDMR un deziderat important”, a declarat Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT

Parlamentul European a cerut statelor membre să-și amplifice eforturile ca România să fie admisă în Schengen, solicitarea devenind oficială prin intermediul unui rezoluții votate vineri, 19 februarie.

Parlamentul European a permis ca România să adere la Spațiul Schengen încă din 2011, conform Gândul.

ADVERTISEMENT