News

România nu mai este ultimul stat UE în privința nivelului de trai. Ce loc ocupă țara noastră în lume

România urcă o poziție, pentru al doilea an consecutiv, în clasamentul nivelului de trai la nivel mondial. Raportat la UE, țara noastră nu mai este pe ultimul loc.
02.11.2022 | 08:38
Romania nu mai este ultimul stat UE in privinta nivelului de trai Ce loc ocupa tara noastra in lume
România urcă în clasamentul mondial al nivelului de trai. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România urcă ușor în clasamentul mondial în ceea ce privește calitatea vieții și bunăstarea socială.

România urcă în clasamentul mondial al nivelului de trai

Într-o ierarhie continentală, țară noastră se poate ”lăuda” cu penultimul loc între statele membre ale Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

În comparație cu 2021, România nu mai e ultima, întrecând Bulgaria, potrivit unui studiu realizat de Deloitte și organizația Social Progress Imperative.

Conform cercetării, România a urcat o poziție, pentru al doilea an consecutiv, și se află pe locul 43 în clasamentul mondial privind Indicele de Progres Social 2022, care evaluează calitatea vieții și bunăstarea socială din 169 de țări ale lumii.

ADVERTISEMENT

Metodologia Deloitte presupune acordarea unui punctaj pentru elementele încadrate în următoarele trei categorii:

  • a nevoilor de bază: hrană și îngrijire medicală de bază, apă și salubritate, locuință și siguranță personală;
  • pentru cele care țin de bunăstare: accesul la educație de bază, accesul la informații și comunicații, sănătatea și bunăstarea, calitatea mediului;
  • pentru elementele care țin de oportunități: drepturile personale, libertatea personală și de alegere, incluziunea, accesul la educație avansată. 
ADVERTISEMENT

În privința nevoilor de bază, România ocupă locul 40, urcând o poziție față de anul trecut. Pentru elemente care țin de oportunități ne aflăm pe locul 46, iar la capitolul bunăstare pe locul 51.

Printre scorurile cele mai bune menționate de Indicele de Progres Social 2022 referitor la România se numără hrana și îngrijirea medicală de bază și locuința (ambele pe locul 34), urmate de siguranța personală (locul 35), accesul la comunicații și informații (locul 36) și accesul la educație avansată (locul 44).

ADVERTISEMENT

Capitolele analizate pentru România care au înregistrat punctaje mai slabe sunt sănătatea și bunăstarea (locul 81), apa și salubritatea (locul 70) și accesul la educația de bază (locul 65).

România a acumulat 76,89 de puncte din 100, un scor ușor mai scăzut față de anul precedent. Cu toate acestea, țara noastră este plasată în rândul statelor din a doua categorie. În 2021, România a fost poziționată printre țările din a treia categorie, după Barbados, Argentina și Ungaria.

Locul ocupat de țara noastră în Europa Centrală și de Est

În regiunea Europei Centrale și de Est, cea mai bună poziție este ocupată de Estonia (18), urmată de Cehia (23), Slovenia (27), Lituania (29), Letonia (32), Croația (34), Slovacia (35), Polonia (39), Ungaria (42), România (43) și Bulgaria (44).

Și în 2022, Norvegia conduce această ierarhie. Pe locul 2 se află Danemarca, iar pe 3 Finlanda. Un alt stat scandinav, Suedia, ocupă locul 6.

Pe ultimele poziții în clasament se află Ciad, Republica Centrafricană și Sudanul de Sud.

ADVERTISEMENT