Fotbal intern

România nu mai pierduse trei meciuri la rând din 2010! Mirel Rădoi era titular în toate partidele

14.10.2020 | 23:41
Romania nu mai pierduse trei meciuri la rand din 2010 Mirel Radoi era titular in toate partidele
ADVERTISEMENT

Înfrângerea cu 0-1 contra Austriei, înregistrată în grupa Ligii Națiunilor, este a treia la rând pe care „tricolorii” o înregistrează pe parcursul a doar șapte zile. România nu mai pierduse trei meciuri la rând din 2010.

După Islanda, în semifinala barajului pentru Euro 2020, și Norvegia în precedenta partidă din Liga Națiunilor, a venit rândul Austriei să îi învingă pe fotbaliștii selecționați de Mirel Rădoi.

ADVERTISEMENT

Ultima oară când România înregistra trei înfrângeri consecutive era anul 2010, Rădoi era titular la centrul liniei de mijloc sau în apărare, FRF era condusă de Mircea Sandu, iar selecționer era Răzvan Lucescu.

România nu mai pierduse trei meciuri la rând din 2010! Mirel Rădoi era protagonist și atunci

Sunt clipe grele pentru echipa națională a României și pentru fanii „tricolorilor”. Înfrângerea scor 0-1 cu Austria nu poate decât să toarne sare pe rana încă deschisă după eșecul cu Islanda (1-2) și umilința 0-4 de la Oslo. Deși Răzvan Marin și colegii săi promiteau o reacție de orgoliu, ei nu au fost capabili să le țină piept austriecilor și au pierdut din nou.

ADVERTISEMENT

Pentru România, cele trei înfrângeri consecutive egalează un record negativ vechi de mai bine de zece ani! În 2010, România pierdea trei meciuri la rând, împotriva Israelului, Ucrainei și Macedoniei. Spre deosebire de jocurile din ultima săptămână, toate partidele din 2010 erau amicale.

„Balul” era deschis de eșecul cu 0-2 în fața Israelului, meci disputat la Timișoara, sub privirile a 15.000 de spectatori. Israelienii ne învingeau după două goluri marcate de Youssi Benayoun și Elyaniv Barda, iar Mirel Rădoi era titular în centrul apărării. Actualul selecționer vedea și cartonașul galben în minutul 90.  Pentru „tricolori” juca, din actuala echipă, doar Ciprian Deac.

ADVERTISEMENT

La aproape trei luni după amicalul din martie, avea loc duelul dintre România și Ucraina, disputat pe terenul vecinilor noștri, la Lvov. Mirel Rădoi era din nou titular, iar golurile românilor erau marcate de Gabi Tamaș și Daniel Niculae. Pentru Ucraina, înscriau Aliyev, Konoplyanka și Cristi Chivu, în propria poartă.

În fine, seria fatidică era încheiată cu o înfrangere rușinoasă contra naționalei Macedoniei de Nord, pe atunci doar Macedonia. Din nou, Rădoi era titular, însă nu putea evita înfrângerea venită după golul lui Sikov. După cele trei înfrângeri, a venit și o victorie înregistrată tot într-un amical, 3-0 cu Honduras.

ADVERTISEMENT

Ultima serie negativă în meciuri oficiale a fost în 1996. La Euro!

Dacă amicalele ne-au adus cea mai recentă serie de trei înfrângeri consecutive, meciurile oficiale au fost ceva mai reușite pentru tricolori. Ultima dată când am pierdut de trei ori la rând a fost în 1996, adică acum 24 de ani! Se întâmpla la Euro 96. Aflați în grupa B, alături de Franța, Spania și Bulgaria, „tricolorii” lui Anghel Iordănescu nu reușeau să reitereze prestațiile excelente de la Cupa Mondială disputată în 1994.

Cu oameni precum Bogdan Stelea, Gică Popescu, Dan Petrescu, Dorinel Munteanu, Gică Hagi sau Florin Răducioiu în echipă, „naționala” era învinsă de toate celelalte formații din grupă și părăsea competiția după doar trei partide. Franța ne învingea cu 1-0, prin golul lui Dugarry.

Și vecinii bulgari ne băteau tot cu 1-0, după golul lui Hristo Stoichkov, iar împotriva Spaniei pierdeam cu 1-2. Golul echipei noastre era înscris de Florin Răducioiu, în vreme ce pentru spanioli marcau Manjarin și Amor. Titular la iberici era și Miguel Angel Nadal, unchiul proaspătului câștigător pentru a 13-a oară a turneului de la Roland Garros, Rafael Nadal. „Ghinionul” a fost spart în august 1996, când România a câștigat contra Lituaniei, cu 3-0, în preliminariile pentru Cupa Mondială din 1998, competiție la care aveam chiar să participăm.

România a mai avut o serie de trei înfrângeri consecutive și în 2009, însă a fost o serie hibrid. Atunci, pierdeam un amical cu Croația în februarie, iar în martie și aprilie ne învingeau în preliminariile pentru Cupa Mondială din 2010 Serbia (2-3, acasă) și Austria (1-2, în deplasare). Erau meciurile care începeau să pună presiune pe Răzvan Lucescu, cel ce avea ulterior să plece de la națională. Anunțul despărțirii de Lucescu era făcut de FRF pe 4 iunie 2011.

Pentru elevii lui Mirel Rădoi, plecând de la premisa că fostul stelist va rămâne selecționer, șansa de a rupe seria nefastă va fi reprezentată de partidele din UEFA Nations League. Vom avea de jucat duelurile cu Norvegia (acasă) și Irlanda de Nord (deplasare), programate pentru 15 și 18 noiembrie.

 

ADVERTISEMENT