News

România nu recunoaște rezultatele așa-ziselor referendumuri din Ucraina. MAE cere românilor să plece din Rusia

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) condamnă rezultatele referendumurilor din Ucraina și solicită românilor să părăsească Rusia rapid.
28.09.2022 | 17:20
Romania nu recunoaste rezultatele asaziselor referendumuri din Ucraina MAE cere romanilor sa plece din Rusia
MAE i-a sfătuit pe cetățenii români să părăsească Rusia cât mai repede cu putință. Foto: facebook.com/mae.romania
ADVERTISEMENT

În acest context, amintim că ambasadele Poloniei și Bulgariei la Moscova au solicitat propriilor cetățeni să părăsească Rusia în cel mai scurt timp.

Mesaj de ultimă oră publicat de MAE

La fel au procedat și reprezentanții ambasadei SUA la Moscova, care au transmis americanilor ce trebuie să facă pentru a nu avea probleme cu autoritățile ruse.

ADVERTISEMENT

Marți, în ziua 216 de război din Ucraina, au apărut și rezultatele parțiale de la referendumuri. Conform cifrelor prezentate, peste 95% dintre cetățeni doreau anexarea.

România reiterează condamnarea, în termenii cei mai fermi, a așa-ziselor „referendumuri” desfășurate în perioada 23-27 septembrie 2022 în regiunile ocupate ilegal de trupele ruse în Ucraina, cu implicarea și sprijinul nemijlocite ale forțelor de ocupație ruse, ale căror rezultate finale au fost anunțate astăzi.

ADVERTISEMENT

România nu recunoaște rezultatele acestor așa-zise „referendumuri”, care sunt ilegale și ilegitime. Ele reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic”, se arată în comunicatul remis de MAE.

Acuzațiile la adresa Moscovei

În continuare, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au subliniat că prin organizarea acestor așa-zise ”referendumuri”, Rusia a demonstrat încă o dată că acționează cu încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului international.

ADVERTISEMENT

Totodată, oficialii de la Kremlin au fost acuzați că acționează și contrar responsabilităților pe care un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU le are.

Acest comportament nu poate fi tolerat de comunitatea internațională”, se mai arată în comunicatul remis pe site-ul MAE. De asemenea, MAE s-a referit la Rezoluția cu privire la „Agresiunea împotriva Ucrainei”, adoptată la 2 martie 2022.

ADVERTISEMENT

La acea dată, în Adunarea Generală a ONU s-a subliniat că niciun câștig teritorial nu poate fi recunoscut legal dacă a fost realizat prin folosirea forței sau amenințări cu forța.

Despre referendumurile organizate de Rusia în regiunile ocupate în Ucraina, MAE a precizat că reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal din Ucraina.

 

ADVERTISEMENT