News

România nu scapă încă de MCV, deși cel mai recent raport al Comisiei Europene salută progresele din ultima vreme. Document

Comisia Europeană continuă monitorizarea României prin mecanismul MCV, deși salută progresele înregistrate în ultima vreme.
08.06.2021 | 17:05
Romania nu scapa inca de MCV desi cel mai recent raport al Comisiei Europene saluta progresele din ultima vreme Document
România nu scapă încă de MCV deși cel mai recent raport al Comisiei Europene salută progresele din ultima vreme Foto: hepta.
ADVERTISEMENT

Cel mai recent raport al Comisiei Europene (CE) precizează că instituția europeană ”va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția situației prin intermediul MCV până la îndeplinirea obiectivelor de referință”.

România nu scapă încă de MCV, deși cel mai recent raport al Comisiei Europene salută progresele din ultima vreme

Raportul adoptat marți face un bilanț al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 până în prezent și evaluează progresele înregistrate în vederea îndeplinirii celor 12 recomandări din ianuarie 2017 și a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018.

ADVERTISEMENT

Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esențială pentru procesul de reformă și pentru ca România să încheie procesul MCV.

Premierul Florin Cîțu declarase în 18 martie, după o întâlnire cu Ursula von der Leyen, că ”Comisia Europeană susține eliminarea MCV la finalul acestui an”.

ADVERTISEMENT

CE apreciază progresele înregistrate de la ultimul raport

”De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendință pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referință ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019”, se arată în comunicatul de presă al Comisiei.

Astfel, mai precizează CE, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante.

ADVERTISEMENT

Instituția europeană așteaptă ca autoritățile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, legislative și de altă natură, precizând că un cadru clar și o direcție clară pentru reformele în curs sunt oferite de Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 18 mai 2021.

Hotărârea a clarificat faptul că Decizia privind mecanismul de cooperare și de verificare este obligatorie în integralitatea sa pentru România și urmărește să se asigure că România respectă pe deplin statul de drept.

ADVERTISEMENT

”România are astfel obligația de a lua măsurile adecvate în vederea realizării obiectivelor de referință stabilite în decizie și de a se abține să pună în aplicare orice măsură care ar risca să compromită atingerea respectivelor obiective.

România trebuie să țină seama de recomandările care îi sunt adresate de către Comisie în cadrul MCV și trebuie să se abțină de la adoptarea vreunor măsuri care ar risca să compromită rezultatul prevăzut în recomandări”, precizează Comisia.

Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția situației prin intermediul MCV până la îndeplinirea obiectivelor de referință și, în paralel, va continua să colaboreze cu România, așa cum colaborează și cu celelalte state membre, în contextul mecanismului general privind statul de drept.

După încheierea MCV, monitorizarea va continua în cadrul instrumentelor orizontale. Mecanismul privind statul de drept oferă cadrul pentru monitorizarea acestor chestiuni în viitor.

Comisia încurajează România să își îndeplinească angajamentele asumate în cadrul MCV și să urmărească în mod activ implementarea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare.

Comisia se declară convinsă că România poate îndeplini obiectivele de referință ale MCV dacă aceasta menține evoluția pozitivă actuală și dacă adoptă și pune în aplicare cu hotărâre reformele angajate. Comisia este pregătită să sprijine autoritățile române în acest sens.

Potrivit precizărilor CE, MCV poate fi încheiat printr-o decizie a Comisiei. În acest scop, conform actelor de aderare, care constituie temeiul juridic pentru deciziile MCV, „Comisia informează Consiliul cu suficient timp înaintea revocării măsurilor de salvgardare [MCV] și ține seama întocmai de orice observații formulate în acest sens de către Consiliu”.

ADVERTISEMENT
Tags: