Sport

România va avea două jucătoare de tenis la JO de la Tokyo. Olaru şi Niculescu, în proba de dublu. FRT, mesaj pentru ministrul Novak

Sorana Cîrstea a anunțat că nu va participa la JO de la Tokyo. Abandonul sportivei este al treilea după cele ale Simonei Halep și Patricei Țig. Ministrul Sportului a reacționat virulent.
01.07.2021 | 18:48
Romania va avea doua jucatoare de tenis la JO de la Tokyo Olaru si Niculescu in proba de dublu FRT mesaj pentru ministrul Novak
Sorana Cîrstea. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT
01-07-2021
15:48

Cum explică FRT decizia jucătoarelor de a se retrage de la Jocurile Olimpice

Federația Română de Tenis sare în apărarea jucătoarelor de tenis după reacția dură a ministrului Sportului și pune decizia de a nu participa la Jocurile Olimpice pe seama problemelor fizice cu care se confruntă în această perioadă.

Federația Română de Tenis a luat la cunoștință postarea dumneavoastră de pe o rețea de socializare cu privire la neparticipare unor sportive din tenis la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, și dorește să facă următoarele precizări.

Prima dintre aceste precizări reprezintă corectarea unei inadvertențe: Nu ”toate sportivele din tenis care sunt calificate refuză să participe la Jocurile Olimpice”.

Este vorba doar de sportivele calificate în proba de simplu, pentru că Federația Română de Tenis va fi reprezentată la JO Tokyo 2020 de sportivele Monica Niculescu și Raluca Olaru, calificate în proba de dublu feminin, care vor reprezenta cu mândrie România, și tenisul românesc, la Jocurile Olimpice din Japonia.

Apoi, trebuie spus că tenisul, în ultima perioadă, a devenit unul dintre cele mai profesioniste sporturi la nivel individual. Din acest motiv toți jucătorii și jucătoarele sunt foarte atenți cu programul lor, și cu starea lor de sănătate.

Am putea chiar adăuga că jucătoarele, în mod special, sunt foarte atente, mai ales atunci când vine vorba despre probleme fizice.

Astfel, o altă precizare importantă, este aceea că toate cele 4 sportive calificate în proba de simplu la Jocurile Olimpice nu refuză pur și simplu să participe, ci au probleme fizice:

fie sunt accidentate, așa cum știți prea bine că este cazul sportivei Simona Halep – care, din păcate pentru ea și pentru tenisul românesc, s-a retras și de la Roland Garros și de la Wimbledon – fie au fost accidentate în perioada recentă și nu sunt complet refăcute și antrenate pentru a se prezenta corespunzător la această competiție cu adevărat specială de la Tokyo.

Să nu uităm, domnule Ministru, că aceste jucătoare au reprezentat țara noastră la nivel internațional ori de câte ori a fost nevoie de ele, inclusiv acum 2 ani, când Romania a jucat fără niciun fel de finanțare din partea MTS în semifinalele Federation Cup, cea mai importantă competiție feminină pe echipe naționale la nivel mondial, și s-a clasat printre primele 4 națiuni ale lumii.

De asemenea, trebuie să amintim și faptul că Federația Română de Tenis nu a fost subvenționată de către MTS sau de statul român timp de peste 3 ani, și, cu toate că s-a insistat pe soluționarea acestei probleme, nu am găsit prea multă înțelegere din partea Ministerului pe care îl conduceți acum dumneavoastră.

În plus, trebuie spus că finanțarea primită pentru acest an este mult sub nivelul unei federații moderne și de succes cum este Federația Română de Tenis.

Toate cele de mai sus, coroborate cu restricțiile impuse de Pandemia COVID 19, au adus jucătoarele în situația de a lua aceste decizii, pe care Federația Română de Tenis, preocupată de starea de sănătate a tuturor jucătorilor de tenis din România, le respectă”, se arată în comunicatul publicat pe rețelele de socializare.

01-07-2021
14:01

Comitetul Executiv al COSR va analiza cazul

Situația ingrată creată prin neparticiparea niciunei jucătoare din România pe tabloul de simplu feminin la JO de la Tokyo va fi analizată în Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

„Comitetul Olimpic și Sportiv Român a decis astăzi în ședința Comitetului Executiv analizarea situației create în urma retragerii jucătoarelor de tenis din Echipa Olimpică «Team Romania».

În data de 20.06.2021, Federația Română de Tenis a informat COSR că Simona Halep, Sorana Cîrstea, Patricia Țig, Irina Begu sunt accidentate și este necesară retragerea lor din Echipa Olimpică pentru JO Tokyo 2020. Ulterior, Ana Bogdan a devenit  eligibilă pentru competiția olimpică, dar a renunțat la participare.
Din motive justificate, ținând cont de prejudiciul de imagine și cel financiar, Comisia Tehnică Olimpică pentru Sportul de Performanță, Comisia Medicală și Comisia de Etică vor analiza cazul creat și vor înainta concluziile Comitetului Executiv.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a sprijinit și finanțat în acest ciclu olimpic Federația Română de Tenis pentru pregătirea componenților Lotului Olimpic.

Participarea sportivilor români în competiția olimpică de tenis mai este posibilă după validarea locurilor cotă. Astfel, dublul feminin Monica Niculescu – Raluca Olaru este eligibil pentru a participa la Jocuri, iar Horia Tecău și Florin Mergea așteaptă un wild-card din partea Federației Internaționale. Data limită de acordare, 5 iulie 2021”, este comunicatul dat publicității de COSR.

 

01-07-2021
12:40

Ion Țiriac a anunțat cine va reprezenta România în turneul olimpic de tenis

Președintele Federației Române de Tenis, Ion Țiriac, a anunțat, joi, că Monica Niculescu și Raluca Olaru vor reprezenta România în turneul olimpic de tenis de la Tokyo.

Reacția omului de afaceri vine după ce ministrul Sportului Eduard Novak a anunțat, tot joi, că nu va mai finanța proiectele FRT din cauză că Simona Halep, Patricia Țig și Sorana Cîrstea, sportive calificate la JO, au decis să nu participe la întrecerea din Japonia. 

”Tenisul românesc va fi reprezentat de o pereche de dublu la Tokyo. La dublu mă refer la Monica Niculescu şi Raluca Olaru. Am înţeles că sunt calificate. Din păcate, celelalte fete au jucat prea mult.

În plus, ele au trecut prin experienţa asta a restricţiilor de la turnee şi mi-au spus că nu pot să iasă să ia o gură de aer, stau numai închise în hotel şi pe terenul de tenis. Pe de altă parte trebuie să te obişnuieşti pentru că altfel nu ai ce să faci.

Cred că ar putea să joace una dintre fete şi la dublu mixt, dar nu sunt calificaţi din ce ştiu. Calificarea se ia în total, nu la individual. Din ce ştiu Tecău s-ar putea duce, dar se duce cu Mergea? Eu ştiam că Mergea e pensionar şi vinde cartofi pe undeva prin ţară. Se antrenează? Bun, dacă se antrenează, atunci merge”, a declarat Ion Țiriac, în cadrul unei conferințe de presă.

Simona Halep a anunțat că nu va juca la JO de la Tokyo din cauză că este nerefăcută după accidentarea la gamba stângă. De altfel, fostul număr 1 mondial s-a retras, din aceleași motive, și de la Wimbledon.

După ce la jumătatea lunii iunie Patricia Țig a anunțat și ea că nu va evolua în întrecerea olimpică, a venit rândul Soranei Cîrstea să declare forfait.

ADVERTISEMENT

Eduard Novak amenință că va sista finanțarea proiectelor Federației Române de Tenis

Ministrul Sportului Eduard Novak a reacționat vehement când a aflat vestea că și Sorana Cîrstea refuză să joace în cadrul turneului olimpic de la Tokyo.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Novak a amenințat că ministerul pe care îl conduce nu va mai finanțat proiectele Federației Române de Tenis.

ADVERTISEMENT

”Sunt foarte mâhnit de faptul că toate sportivele din tenis care sunt calificate refuză să participe la Jocurile Olimpice. Această decizie transmite un mesaj toxic pentru tot sportul.

Olimpismul este mai presus de orice, iar principiile sale onorează bucuria aflată în efort și valoarea educativă a bunului exemplu. La Jocurile Olimpice participa staruri ale sporturilor care câștigă milioane de euro și care respectă aceste principii. De aceea, este de neînțeles pentru mine decizia sportivelor noastre.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță, vom analiza foarte serios de anul viitor ce programe vom finanța pentru Federația Română de Tenis. Aștept reacția oficială a federației referitor la acest caz”, a postat Eduard Novak pe Facebook.

Ion Țiriac: ”Acest Covid ne-a speriat pe toți”

România avea trei sportive calificate la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Patricia Țig, Sorana Cîrstea și Simona Halep, dar niciuna dintre acestea nu va reprezenta țara noastră în competiția din Japonia. Președintele FRT, Ion Țiriac, a explicat de ce s-a ajuns la această situație.

ADVERTISEMENT

”Niciuna dintre jucătoarele care s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo nu va participa. Din câte știu, la tenis capitolul este închis și niciuna dintre jucătoarele care s-au calificat, nu va participa. Nu pot să le blamez și nici nu pot să le iau gâtul.

Acest Covid ne-a speriat pe toți și pe bună dreptate. Toate fetele astea care nu merg, au fost în situația următoare: hotel – turneu de tenis – nimeni împrejur.

Joacă, fată, du-te și ia prosopul singură, lasă masca. Ai jucat meciul și du-te înapoi la hotel”, a declarat Ion Țiriac, președintele Federației Române de Tenis, pentru  Digisport.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”