Fotbal intern

România, o singură victorie în istorie cu Austria! Mircea Lucescu, demis după ce a câștigat cu 4-0. Hagi l-a făcut pe “Il Luce” să plângă după meci

05.09.2020 | 18:30
Romania o singura victorie in istorie cu Austria Mircea Lucescu demis dupa ce a castigat cu 40 Hagi la facut pe Il Luce sa planga dupa meci
România, o singură victorie în istorie cu Austria! Mircea Lucescu, demis după ce a câștigat cu 4-0. Hagi l-a făcut pe "Il Luce" să plângă după meci
ADVERTISEMENT

România va evolua luni, de la ora 21:45 la Klagenfurt împotriva Austriei, în a doua etapă a Ligii Națiunilor. Tricolorii vin după o remiză dezamăgitoare cu Irlanda de Nord, scor 1-1, în timp ce adversarii noștri au luat un start lansat în grupă, reușind să învingă cu 2-1 în Norvegia. 

În istoria confruntărilor directe cu Austria, România are un palmares modest, cu o singură victorie în 8 meciuri oficiale. Ultima dată ne-am întâlnit în anul 2012 într-un meci amical, încheiat la egalitate, scor 0-0.

ADVERTISEMENT

De altfel, remizele au fost cel mai des întâlnit rezultat la meciurile dintre cele două țări. Numai puțin de 5 remize în 8 confruntări directe între cele două țări. Austria s-a impus de două ori, iar golaverajul general este egal, 9-9.

România, o singură victorie în istorie cu Austria! Mircea Lucescu, demis după ce a câștigat cu 4-0.

Singura victorie împotriva austriecilor a fost pe 10 septembrie 1986, pe stadionul „Ghencea”, în preliminariile pentru Campionatul European din 1988. Avea să fie un succes categoric al tricolorilor, la scor, cu 4-0. Golurile au fost marcate atunci de Ștefan Iovan (45, 63), Marius Lăcătuș (60) și Gică Hagi (89).

ADVERTISEMENT

VEZI VIDEO: 

Stupefiant și de neînțeles la prima vedere este faptul că Mircea Lucescu a fost demis după acel meci și înlocuit cu Emeric Ienei, cel care a stat pe bancă alături de „Il Luce” la confruntarea respectivă. Motivul acestei decizii drastice l-a reprezentat ratarea calificării la Campionatul Mondial din 1986 după acel 0-1 de coșmar pe „Ghencea” cu Irlanda de Nord.

„După acel 4-0 cu Austria mi-au spus de «sus», de la partid, «Du-te acasă, băiete. Ocupă-te de altceva, că ai devenit prea periculos. Ai prea multă personalitate și prea multă popularitate». Nu mi-a venit să cred ce auzeam, dar n-am avut de ales” – Mircea Lucescu

Răzvan Lucescu a povestit cum l-a făcut Gică Hagi pe tatăl său să plângă

România avea nevoie de un punct cu Irlanda de Nord, atunci, pe 16 octombrie 1985, pentru a merge mai departe, însă „insularii”, deși dominați copios (27-3 șuturi la poartă, 11-2 pe poartă, 27-0 cornere în favoarea naționalei române), ne-au învins la București, ajutați și de arbitru, dar și de un gazon execrabil, ca și acum, cu Irlanda de Nord, și atunci s-a scris una dintre cele mai negre pagini din istoria fotbalului românesc. Mircea Lucescu nu s-a mai întors de atunci la echipa națională.

ADVERTISEMENT

Răzvan Lucescu avea să povestească mai târziu cum l-a făcut Gică Hagi să plângă pe Mircea Lucescu după demiterea din septembrie 1986: Hagi l-a făcut pe tata să plângă, când l-a sunat să-i spună că este o greșeala demiterea sa de la națională”. 

România și Austria pot fi în aceeași grupă la Euro!

Austria va fi adversara României la Euro 2021, dacă tricolorii vor trece de play-off. La tragerea la sorți de la București, din luna decembrie, austriecii fost repartizați în grupa C alături de Olanda și Ucraina.

ADVERTISEMENT

De altfel, Austria va disputa două dintre cele trei meciuri ale grupei la București, pe Arena Națională. Pe 12 iunie este programat meciul Austriei cu învingătoarea din play-off, iar pe 21 iunie se dispută Ucraina – Austria.

  • 8 meciuri a jucat România cu Austria la nivelul primelor reprezentative: 1 victorie, 5 egaluri , 2 înfrângeri, golaveraj 9-9
  • 5 iunie 2012 este data ultimului meci dintre România și Austria, un „amical” disputat la Innsbruck, încheiat fără goluri
  • 26 este locul Austriei în clasamentul FIFA (1.507 puncte)
  • 37 este locul României în clasamentul FIFA (1.475 puncte)

(P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 23,00 este cota pentru ,,2 şi peste 3,5 goluri“ la meciul Austria-România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT