În condițiile în care afară temperaturile sunt mai mereu cu minus, Sebastian Burduja anunță că peste 30% din necesarul de gaz al României în această perioadă e din importuri. Românii mai au de așteptat 2-3 săptămâni până când frigul va fi istorie, astfel că ministrul Burduja dă asigurări că nimeni nu va rămâne fără gaz.
De asemenea, așa cum arată Digi 24, ministrul energiei a anunțat că va fi prelungită cu încă trei luni plafonarea prețurilor la energie electrică și 12 luni în cazul gazelor. Aceste plafonări expiră pe 31 martie. Inițial, autoritățile din țara noastră considerau că nu va fi nicio problemă ca stocurile de gaz să ajungă pentru această iarnă, însă temperaturile scăzute le-au dat planurile peste cap.
Astfel, cei de la ministerul energiei au apelat la importuri masive. Așa cum arată sursa citată, în țara noastră intrau astăzi 16,8 milioane m³ de gaze de gaze și ieșeau către Republica Moldova 3,7 milioane m³ de gaze. România arde momentan 50 milioane m³ pe zi și ar mai avea nevoie de aproximativ de această cantitate la fiecare 24 de ore pentru a trece peste iarnă.
Jumătate din această cantitate vine din producția internă, iar în depozitele Transgaz sunt 17,4 milioane m³ în 24 de ore. În depozitele din țara ar mai exista 1,17 miliarde m³ de gaze, iar datele Gas Infrastructure Europe arată că gradul de umplere al depozitelor e de 36,2%. Cele mai săraci depozite sunt cele din Bilciurești și Urziceni, cu 17,72% și 9,24%.
”Suntem pregătiți și niciun român nu va rămâne fără gaz. Nicio companie din România nu va rămâne fără gaz. Avem 1,17 miliarde metri cubi în depozite. E adevărat, gradul de umplere de la anumite depozite, de la Depotgaz, este unul diferit de la un depozit la altul”, a declarat Sebastian Burduja.
Pe timp de noapte temperaturile vor coborî în următoarea perioadă la minus 19 și minus 20 de grade, în timp ce în Capitală vor fi minus 17 grade, conform meteorologilor. Cât despre plafonarea prețurilor la curent și gaz, specialiștii avertizează că în buget au fost alocate trei miliarde de lei acestui sector care nu vor acoperi nici măcar toate datoriile pe care statul le are la furnizori pentru plata schemei din 2024.
Cu toate acestea, Sebastian Burduja e convins că vor fi deblocate sume de bani pentru acest demers. ”Până la finalul săptămânii, vom publica în transparență propunerea de act normativ privind noua schemă de sprijin. Scenariul de bază este continuarea actualei scheme pentru minim 3 luni pentru energie electrică, iar pentru gaze pentru 12 luni, ca să acoperim anul gazier și să susținem procesul de reumplere a depozitelor de gaze, pe parcursul acestui an.
Analizăm soluții pentru a menține energia accesibilă fără creșteri bruște ale facturilor. Propunem măsuri tranzitorii pentru o piață mai transparentă, mai lichidă și mai stabilă. După finalizarea prelungirii schemei de compensare-plafonare, vom implementa noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili prin carduri sau vouchere de energie. Un sprijin mai bine țintit, pentru cei care au cu adevărat nevoie de el”, a scris Sebastian Burduja pe Facebook.
Ministrul Burduja a reamintit că România are al 4-lea cel mai ieftin gaz din Europa și a 5-a cea mai ieftină energie electrică din Uniunea Europeană. Conform datelor Eurostat, prețul gazului a crescut cu 40% și prețul energiei cu 25%, însă românii nu au simțit acest lucru pentru că facturile au fost plafonate.