Fotbal international

România, obligată să plătească despăgubiri pentru amânarea EURO 2020?! Planul dezvăluit de presa din Franţa

17.03.2020 | 12:22
Romania obligata sa plateasca despagubiri pentru amanarea EURO 2020 Planul dezvaluit de presa din Franta
ADVERTISEMENT

Marţi este ziua decisivă, în care UEFA va anunţa viitorul fotbalului european. Printre priorităţi se află amânarea meciurilor de baraj şi a Campionatului European 2020, însă un astfel de scenariu ar putea să aducă pierderi financiare pentru forul continental. Astfel, UEFA vrea să ceară despăgubiri de la ligile naţionale, inclusiv România.

România ar putea să plătească despăgubiri pentru amânarea EURO 2020

UEFA va anunţa marţi o decizie finală în privinţa amânării meciurilor de baraj şi a Campionatului European 2020. Conform L’Equipe, forul continental vrea să ceară despăgubiri de la ligile naţionale în cazul în care turneul final va fi mutat în vara anului viitor.

ADVERTISEMENT

Oficialii UEFA pretind că pierderile pentru amânarea EURO 2020 vor fi cifrate în jurul sumei de 200-300 de milioane de euro. În aceste condiţii, România ar fi obligată, la rândul ei, să contribuie la suma finală pe care forul continental ar urma să o piardă.

Decizia de amânarea a Campionatului European 2020 ar elibera calendarul deja încărcat şi ar ajuta ligile naţionale să termine campionatele care în acest moment sunt amânate. Jurnaliştii francezi au anunţat marţi că şansele ca EURO să se mai joace în această vară sunt egale cu zero, turneul final urmând să fie mutat în vara anului viitor.

ADVERTISEMENT

Vor mai fi decalate şi alte competiţii europene

EURO 2020 nu este singura competiţie care ar urma să fie decalată de UEFA. Conform L’Equipe, forul continental ia în calcul ca Europeanul de fotbal feminin şi Europeanul U21 să se dispute în 2022. Cele două competiţii urmau să se joace în vara anului viitor.

Mutarea Campionatului European U21 în 2022 nu ar îngreuna prea tare calendarul, din moment ce competiţia nu are dată oficială în programul FIFA. În plus, Campionatul Mondial din Qatar este programat să se dispute în perioada noiembrie-decembrie 2022.

ADVERTISEMENT

FRF cere amânarea meciurilor de baraj şi a Campionatului European

Aflat în autoizolare, după ce au fost confirmate mai multe cazuri de coronavirus la persoanele care au participat la tragerea la sorţi pentru Liga Naţiunilor 2020-2021, Răzvan Burleanu va intra marţi, de la ora 14:00, în videoconferinţa UEFA.

Preşedintele FRF a anunţat încă de luni care vor fi propunerile pe care le prezenta oficialilor UEFA, printre acestea numărându-se şi amânarea meciurilor de baraj şi a Campionatului European 2020. Deciziile forului continental vor fi anunţate ulterior.

ADVERTISEMENT

Propunerile FRF pentru videoconferinţa UEFA

  •  Amânarea play-off-urilor pentru Campionatul European 2020 programate în luna martie, precum și a meciurilor Under 21.
  • Amânarea ediției Campionatului European programată să înceapă pe 12 iunie 2020. Astfel, prin suspendarea EURO, va exista suficient spațiu în calendar pentru a putea să încheiem competițiile la nivel național.
  • Decalarea termenului de finalizare a competițiilor naționale. În prezent, acesta este 1 iunie pentru Liga 1, Liga 1 feminin și Liga Elitelor U19 și 21 iunie pentru Liga 1 futsal.
  • Flexibilitate în sistemul de licențiere pentru participarea echipelor românești în cupele europene sezonul 2020/2021, adaptată evoluției pandemice.
ADVERTISEMENT