Fotbal intern

Video&foto. Olanda, coşmarul tricolorilor. Ofsaidul care a adus singura victorie

România - Olanda este al doilea amical din mandatul lui Cosmin Contra. Tricolorii nu au avut viaţă uşoară cu batavii, adversarii de marţi seară având un palmares pozitiv împotriva selecţionatei românilor, singura victorie a venit în urmă cu 10 ani, în preliminariile pentru EURO 2008.
13.11.2017 | 11:26

Tricolorii nu au amintiri prea plăcute cu Olanda, una dintre echipele naţionale care au învins România aproape de fiecare dată. În 13 meciuri jucate împotriva batavilor, românii au obţinut o singură victorie, una care a fost importantă în campania de calificare la Campionatul European din 2008. Chiar înaintea meciului de marţi seara, Cosmin Contra şi-a adus aminte, la conferinţa de presă, de duelurile cu olandezii. Eu am făcut multe egaluri cu Olanda, dar mereu am avut şanse să câştigăm. La Campionatul European din Elveţia ne aşteptam să câştigăm sau să facem măcar un egal. În general, eu am amintiri plăcute cu Olanda”, a declarat “Guriţă” înaintea meciului de pe Arena Naţională.

În urmă cu 10 ani, Olanda venea la Constanţa într-un meci decisiv din campania de calificare la Campionatul European din 2008. După opt meciuri jucate în Grupa G, România şi Olanda se aflau la egalitate, ambele având câte 20 de puncte. Bulgarii suflau în ceafa celor două, aceştia având 18 puncte. Tricolorii nu se mai calificaseră la un turneu final de opt ani, iar şansele de a merge la EURO 2000 erau mari. 

Dilemele dinaintea meciului România – Olanda

13 octombrie 2007 a fost o zi cumplită din punct de vedere meteorologic. Ploaia şi vântul care sufla în rafale nu dădeau motive de ieşit din casă. Stadionul “Farul” din Constanţa era pregătit să primească vizita a peste 10.000 de spectatori care îşi doreau să-i vadă pe tricolori cu un pas mai aproape de Europeanul din Austria şi Elveţia. Chiar în dimineaţa meciului, cu toate că plouase, organizatorii au luat decizia să ude terenul.

Victor Piţurcă era în faţa celei de-a doua calificări la turneul final, după ce i-a dus pe tricolori la EURO 2000. Selecţionerul avea multe dileme în privinţa echipei de start înaintea meciului de la Constanţa. Cosmin Contra, Dorinel Munteanu, Mirel Rădoi şi Florentin Petre lipseau de la lot. La toate semnele de întrebare, “Piţi” a găsit câte o soluţie. George Ogăraru l-a înlocuit pe actualul selecţioner al echipei naţionale. În locul lui Rădoi a mizat pe Ovidiu Petre, iar pe Cristi Chivu l-a mutat pe postul de mijlocaş stânga, ceea ce a însemnat sacrificarea lui Nicolae Dică. 

I-am bătut cu un gol din ofsaid

Tricolorii s-au apărat cu îndârjire în prima repriză, Olanda având marile ocazii de a înscrie. Defensiva s-a mişcat excelent în primele 45 de minute, singura problemă venea din atac, unde Adrian Mutu sau Ciprian Marica nu i-au pus probleme lui Maarten Stekelenburg. După pauză, România a început să conteze în atac, dar fără prea mare succes. În rest, luptă surdă la mijlocul terenului. Minutul 71 a fost cel în care tabela s-a dezgheţat. Tricolorii au beneficiat de o lovitură liberă de la 35 de metri, lateral stânga. Chivu a centrat în careu, de unde Paul Codrea a reluat cu capul. Stekelenburg a respins cu dificultate, însă Dorin Goian, aflat pe fază, a reluat în poartă. Reluările TV au dovedit că fundaşul Stelei se afla în ofsaid, însă nimeni nu a protestat. Pe final, în minutele de prelungiri, Wilfred Bouma a lovit bara cu un şut din afara careului, iar după fluierul de final al meciului, în tribunele stadionului s-a declanşat fiesta. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

La fiecare meci intru cu gândul în primul rând să câştigăm, iar dacă mai şi marchez e şi mai bine. Este cel mai important gol din cariera mea şi mă bucur enorm de mult. M-am simţit ca un erou atunci, pentru că am făcut o ţară întreagă fericită, declara Dorin Goian, marcatorul golului singurei victorii contra Olandei. Patru zile mai târziu, România câştiga cu 2-0 în Luxemburg şi tricolorii obţineau biletele pentru EURO 2008.

Cine a jucat în meciul România – Olanda din 2007

România: Lobonţ – Ogăraru, Tamaş, D. Goian, Raţ – Codrea, Ov. Petre, Chivu – Nicoliţă, Marica ( D. Niculae ’71), Mutu

Olanda: Stekelenburg – Heitinga ( Jaliens ’68), Ooijer ( Koevermans ’85), Mathijsen, Bouma – Seedorf, De Zeeuw, Van Bronckhorst (cpt) – Van der Vaart, Van Nistelrooy, Robben ( Babel ’78)

9 victorii şi 3 remize a obţinut Olanda în cele 13 meciuri cu România

0-6 este cea mai drastică înfrângere suferită de România în partidele contra Olandei