News

România pare să nu fi învățat nimic după Colectiv. Ce s-a schimbat în alte țări după tragedii similare

Pe 30 octombrie, România marchează șase ani de la cel mai devastator incendiu produs într-un club de noapte. 65 de persoane au murit în timpul sau în urma tragediei, iar alte 185 au fost rănite.
30.10.2021 | 14:05
Romania pare sa nu fi invatat nimic dupa Colectiv Ce sa schimbat in alte tari dupa tragedii similare
România pare să nu fi învățat nimic după Colectiv. Ce s-a schimbat în alte țări după tragedii similare Foto: Wikipedia, AP, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Incendiul a pornit de la artificiile folosite în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity. Acestea nu erau destinate folosirii în interior, iar scânteile au aprins buretele folosit pentru a asigura o acustică mai bună a sălii, burete care nu era ignifug deși ar fi trebuit să fie.

Focul a produs panică, panica îmbulzeală spre unica ieșire din club deschisă, iar erorile din timpul operațiunii de salvare și imposibilitatea sistemului de sănătate de a gestiona marii arși au contribuit la amploarea tragediei.

ADVERTISEMENT

În 6 ani nu s-a schimbat mai nimic. Paturile pentru mari arși sunt de trei ori mai puține decât necesarul, Sănătatea a avut 8 miniștri, dar românii se tem de spitale, în continuare există cluburi fără autorizație de securitate la incendiu, iar justiția încă nu a stabilit definitiv cine sunt vinovații.

Ce au făcut alte țări după tragedii similare?

Incendiul din clubul Kiss, Brazilia

27 ianuarie 2013. Între orele 2:00 și 2:30 (ora locală) a izbucnit un incendiu în clubul de noapte Kiss din Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazilia.

ADVERTISEMENT

245 de persoane au murit și cel puțin 630 de persoane au fost rănite. Majoritatea victimelor aveau între 18 și 30 de ani.

Din cauza incendiului s-a produs o busculadă, iar semnalizării ieșirilor și a ieșirilor de urgență a contribuit la tragedie. Martorii au relatat că focul ar fi fost declanșat fie de o rachetă de semnalizare, fie de artificiile aprinse de membrii trupei.

ADVERTISEMENT

Poliția braziliană a precizat că incendiul a început când trupa Gurizada Fandangueira a aprins un dispozitiv pirotehnic (similar cu o rachetă de semnalizare) pe scenă. Flăcările au aprins apoi spuma acustică inflamabilă de pe tavan.

Foto: Wikipedia

Potrivit autorităților, alte motive pentru numărul mare de decese includ lipsa ieșirilor de urgență (singurul acces în și ieșirea din clădire era ușa de la intrare) și faptul că numărul de persoane din interior a depășit cu câteva sute capacitatea maximă.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 90% dintre victime au decedat în urma inhalării de fum. Mulți oameni au murit în timp ce fie încercau să se ascundă în băi, fie, în panică, le-au confundat cu ieșiri.

Cel puțin 180 de cadavre au fost scoase din băi. Peste 150 au fost răniți în busculada de la ușa din față și de fumul care s-a acumulat rapid în clubul de noapte.

Rezultatele investigațiilor

Doi coproprietari ai clubului de noapte și doi membri ai trupei au fost arestați și audiați de poliție. Unul dintre proprietarii clubului a încercat să se sinucidă în timp ce era încă tratat la spital, dar unul dintre polițiștii care îi păzeau camera a observat încercarea și a intervenit.

Pompierii au constatat că incinta nu avea suficiente ieșiri de urgență și nu era autorizată să folosească artificii. Cu toate acestea, clubul primise autorizație de funcționare. Permisul spunea că clubul avea două ieșiri de urgență.

Faptul că informațiile false au fost folosite de club și aprobate de pompieri a dus la o anchetă de stat a autorităților responsabile cu supravegherea clubului de noapte, inclusiv a primăriei și a pompierilor însuși.

S-a mai raportat că stingătoarele din club ar fi putut fi artificiale sau au fost dezactivate în acel moment.

Pe 30 ianuarie, unul dintre proprietarii clubului de noapte a dat vina pe întreaga țară, precum și pe arhitecții și inspectorii care au fost însărcinați cu asigurarea siguranței clădirii, potrivit avocatului său.

Până la acel moment, numărul morților era de cel puțin 235.

A doua zi, oficialii au inspectat și au închis peste 58 de localuri de noapte din întreaga țară, ca parte a represiunii asupra spațiilor publice nesigure.

Pe 2 aprilie, doi proprietari ai clubului de noapte și doi membri ai trupei au fost acuzați de omor din culpă.

Incidentul a dus la inspectarea elementelor de siguranță a mii de cluburi de noapte din toată țara. Doar în São Paulo, 60% dintre cluburile de noapte inspectate au fost dovedite că funcționează împotriva reglementărilor de siguranță.

Incendiul din clubul República Cromañón, Buenos Aires, Argentina

Incendiul s-a produs pe 30 decembrie 2004, ucigând 194 de persoane și rănind alte cel puțin 1.492.

Locația găzduia grupul rock Callejeros și la concert au participat aproximativ 3.000 de persoane, dublu față de capacitatea clubului.

Incendiul a început după ce au fost lansate artificii din public care au aprins spuma acustică de pe tavan. Materialele pentru amenajarea clădirii: în mare parte lemn, polistiren, panouri acustice și o plasă de plastic.

Această plasă de plastic a fost atârnată de tavan și a luat foc mai întâi, topindu-se într-o ploaie de foc. În unele părți ale clădirii, umplutura de poliester a fost folosită ca alternativă ieftină la fibra de lână.

Proprietarul și solistul trupei le-au spus petrecăreților să nu folosească artificii în interiorul clădirii.

Foto: Wikipedia

Patru dintre cele șase uși, dintre care unele erau ieșiri de incendiu, au fost închise cu lanț, astfel încât oamenii să nu intre fără să plătească.

Majoritatea victimelor au murit din cauza inhalării de gaze otrăvitoare și monoxid de carbon. În urma incendiului, instituția tehnică INTI a constatat că nivelul de toxicitate, din cauza materialelor și volumului clădirii, a fost de 225 ppm de cianură în aer.

Multe dintre victime au fost identificate ca fiind adolescenți și persoane până în 20 de ani, dar salvatorii care au eliberat clubul au găsit și copii și bebeluși.

Acest lucru s-ar datora, conform relatărilor supraviețuitorilor, faptului că o baie din clubul de noapte a fost folosită ca creșă, unde părinții își puteau lăsa copiii pe durata spectacolului.

Rezultatele investigațiilor

În urma dezastrului, un judecător argentinian a emis un ordin de arestare națională și internațională împotriva lui Omar Chabán, om de afaceri local și proprietar al clubului República Cromañón și al altor cluburi de noapte, inclusiv unul numit Cemento, care fusese închis de mai multe ori prin ordonanțe judecătorești.

Chabán a fost localizat într-una dintre casele sale din cartierul Montserrat și a fost arestat.

Poliția îi caută în continuare pe cei responsabili pentru declanșarea focului, vinovații riscând între opt și douăzeci de ani de închisoare.

Președintele Néstor Kirchner a decretat trei zile de doliu național, iar autoritățile orașului au interzis concertele și au închis toate cluburile de noapte din Buenos Aires în perioada de doliu, pentru a se deschide din nou, una câte una, după ce au fost verificate și aprobate de pompieri.

Mai târziu s-a aflat că República Cromañón ar fi trebuit să fie inspectată pentru siguranța la incendiu la sfârșitul lunii noiembrie 2004.

La câteva zile după incendiu, primarul orașului Buenos Aires, Aníbal Ibarra, a remaniat întreaga administrație de securitate și urgență din Buenos Aires.

La 14 noiembrie 2005, un juriu format de consiliul de conducere al orașului Buenos Aires l-a suspendat pe primarul Ibarra pentru patru luni, în așteptarea unei investigații care ar fi putut duce la demiterea sa. La 7 martie 2006, după patru luni de deliberări, juriul de acuzare a votat revocarea lui Ibarra din funcție.

Un proces a început pe 19 august 2008 și s-a încheiat un an mai târziu. Judecătorii au audiat de la peste 300 de martori, care au susținut că tinerii fani au aprins artificii care au lovit tavanul și a fost dezvăluit că trupa era responsabilă de organizarea concertelor, securitatea și intrarea în club în acea noapte.

Dar că trupa nu a fost de vină pentru că clubului i s-a dat o autorizație, chiar dacă nu avea măsuri de bază de siguranță la incendiu, cum ar fi stingătoare, ieșiri de urgență funcționale și pereți și tavane neinflamabile.

Inculpaţii au fost condamnaţi la pedepse între 1 și 20 de ani de închisoare.

Incendiul din clubul Station, West Warwick, Rhode Island, Statele Unite

Incendiul a avut loc în seara zilei de 20 februarie 2003, ucigând 100 de persoane și rănind alte 230. Incendiul a fost provocat de elementele pirotehnice declanșate de managerul de turneu al trupei principale de pe afiș, Great White, care au aprins spuma acustică inflamabilă de pe pereții și tavanele din jurul scenei.

Incendiul s-a extins în decurs de un minut, provocând arderea tuturor materialelor combustibile. Fumul negru intens a cuprins clubul în două minute.

Imaginile video din timpul incendiului arată aprinderea acestuia, creșterea rapidă, fumul care a făcut rapid imposibilă evacuarea și ieșirea blocată care a împiedicat și mai mult evacuarea.

Fumul toxic, căldura și busculada care a rezultat spre ieșirea principală au ucis 100 de persoane. 230 au fost rănite, iar alte 132 de persoane au scăpat nevătămate.

Mulți dintre supraviețuitori au dezvoltat tulburare de stres post-traumatic după eveniment.

Foto: AP

Incendiul a fost surprins încă de la început pe o casetă video de cameramanul Brian Butler pentru WPRI-TV din Providence, iar începutul acelei casete a fost difuzat posturilor naționale de știri.

Butler era acolo pentru un material despre siguranța cluburilor de noapte, realizat de Jeffrey A. Derderian, un reporter de știri WPRI, care era și coproprietar al The Station.

WPRI-TV va fi mai târziu citat pentru conflict de interese în ceea ce privește ca un reporter să facă un raport cu privire la proprietățile sale.

Rezultatele investigațiilor

O investigație a incendiului efectuată de Institutul Național de Standarde și Tehnologie (NIST) sub autoritatea Legii de siguranță în construcții, folosind simulări computerizate și o machetă a zonei scenei și a ringului de dans, a concluzionat că un sistem de sprinklere pentru incendiu ar fi reținut focul suficient de mult pentru a oferi tuturor timp să iasă în siguranță.

Pe 9 decembrie 2003, frații Jeffrey A. și Michael A. Derderian, cei doi proprietari ai clubului de noapte The Station, și Daniel M. Biechele, managerul trupei Great White la momentul incendiului, au fost trimiși în judecată fiecare pentru 200 de acuzații de omor involuntar.

Frații au pledat nevinovat față de acuzații, în timp ce Biechele a pledat vinovat. Soții Derderian au fost, de asemenea, amendați cu 1,07 milioane de dolari pentru că nu aveau asigurare pentru angajații lor, dintre care patru au murit în incendiu.

Pe 10 mai 2006, procurorul de stat Randall White a cerut ca Biechele să fie condamnat la zece ani de închisoare, maximul permis în temeiul acordului de recunoaștere a vinovăției, invocând pierderea masivă de vieți omenești în incendiu și necesitatea transmiterii unui mesaj.

Judecătorul Curții Superioare Francis J. Darigan Jr. l-a condamnat pe Biechele la cincisprezece ani de închisoare, patru cu executare și unsprezece ani cu suspendare, plus trei ani de încercare, pentru rolul său în incendiu. Biechele a fost eliberat condiționat din închisoare pe 19 martie 2008.

Până în septembrie 2008, cel puțin 115 milioane de dolari au fost plătite sau oferite victimelor sau familiilor acestora de către diverși inculpați în urma diverselor înțelegeri juridice.

ADVERTISEMENT