100 ani de Romania

România, participantă la Jocurile Inter-Aliate din 1919! Prima competiţie după Marea Unire

01.12.2018 | 12:00
Romania participanta la Jocurile InterAliate din 1919 Prima competitie dupa Marea Unire
România, participantă la Jocurile Inter-Aliate din 1919

România a participat la Jocurile Inter-Aliate din 1919, competiţie organizată pentru ţările care au luptat alături de Antanta în Primul Război Mondial. Pe 22 iunie, la ceremonia de deschidere de la Paris, 18 ţări se aflau la start, cu aproape 1.500 de sportivi înscrişi la 19 discipline.

Competiţia era organizată la şapte luni de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, iar România venea la Paris cu o delegaţie din care făceau parte mulţi sportivi care luptaseră în timpul Primului Război Mondial. Românii au participat la probele de tir, scrimă, lupte, călărie, atletism, rugby, tenis şi fotbal.

România, participantă la Jocurile Inter-Aliate din 1919 de la Paris

“Ofiţerii şi soldaţii României sunt profund atinşi de atenţia comarazilor americani, care au luptat cu bravură pe frontul din Franţa. Vă mulţumim pentru invitaţia făcută. Chiar dacă disciplinele sportive abia au fost introduse în ţara noastră, soldaţii noştri sunt încântaţi să participe”, era telegrama trimisă de Generalul Constantin Prezan după ce România primise invintaţia de a participa la Jocurile Inter-Aliate din 1919 de la Paris.

Cel mai notabil rezultat a fost obţinut de ofiţerul Filip Iacob, care a cucerit medalia de argint la călărie. În plus, echipele României înscrise la scrimă au avut prestaţii elogiate de presa franceză. La rugby, soldaţii români au fost învinşi de Statele Unite ale Americii, scor 0-21, şi de Franţa, scor 5-48. Chiar dacă părăsea competiţia învinsă, presa din România era blândă cu echipa formată din soldaţi. “Această echipă, cu toate că a fost bătută, deoarece s-a măsurat cu echipele cele mai formidabile din Franţa şi America, a produs totuşi  o impresie excelentă prin jocul său clasic şi omogen”. La fotbal, România a jucat în Grupa A, alături de Franţa, Italia şi Grecia. Cu un lot format din fotbalişti bucureşteni, printre care se numărau Costel Rădulescu sau Ţane Săvulescu, viitori selecţioneri ai naţionalei, soldaţii români s-au clasat pe ultimul loc, înregistrând trei înfrângeri. La finalul Jocurilor Inter-Aliate, România părăsea Franţa cu o medalie de argint, însă jurnaliştii din Hexagon lăudau prestaţiile soldaţilor români.

România, participantă la Jocurile Inter-Aliate din 1919 de la Paris
România, participantă la Jocurile Inter-Aliate din 1919 de la Paris