Sport

Concluziile după participarea României la CM de handbal! Fără Neagu am ratat obiectivul, avem victorii doar cu echipe din lumea a treia, dar şi un licăr de speranţă

România şi-a încheiat participarea la CM de handbal în afara top 10. "Tricolorele" au câştigat doar împotriva echipelor mult mai slab cotate, aflate în excursie la turneul final.
13.12.2021 | 21:53
Concluziile dupa participarea Romaniei la CM de handbal Fara Neagu am ratat obiectivul avem victorii doar cu echipe din lumea a treia dar si un licar de speranta
Secvenţă din meciul România - Suedia 30-34. Sursa foto: IHF
ADVERTISEMENT

România s-a oprit la finalul grupelor principale la Campionatul Mondial de handbal feminin. “Tricolorele” au încheiat pe locul patru în faza grupelor, iar locul final în competiţie este 13, în afara obiectivului.

Concluziile după participarea României la CM de handbal! Echipa este încă dependentă de Neagu

Cristina Neagu nu a participat la acest turneu final şi absenţa ei s-a simţit din jocul României. Deşi, în unele momente evoluţia “tricolorelor” a fost curajoasă, Mondialul ne arată că încă suntem dependenţi de superstarul Neagu.

ADVERTISEMENT

În ultimul meci, echipa antrenată de Adi Vasile a pierdut cu 30-34 împotriva Suediei, echipă care a reuşit calificarea în sferturile de finală. Naţionala noastră a disputate şase meciuri, bilanţul fiind de trei victorii şi trei înfrângeri:

  • România – Iran 39-11
  • România – Kazahstan 38-17
  • România – Norvegia 22-33
  • România – Olanda 30-31
  • România – Puerto Rico 43-20
  • România – Suedia 30-34
ADVERTISEMENT

Am câştigat doar cu echipe din lumea a treia a handbalului!

Concluziile după participarea României la Campionatul Mondial de handbal: 

1. România a câştigat doar împotriva unor echipe din lumea a treia a handbalului. “Tricolorele” au câştigat meciurile cu Iran, Kazahstan şi Puerto Rico, adversari extrem de modeşti, care nu fac parte nici măcar din eşalonul secund al handbalului mondial. Au fost doar adversari de antrenament pentru România, care nu a avut aceleaşi evoluţii în meciurile cu adversarii adevăraţi.

2. “Tricolorele” au ratat obiectivul, straniu ales de FRH, locurile 1-10. Adică obiectivul nu era neapărat calificarea în sferturile de finală (top 8), ci puteam încheia şi pe locul trei în grupele principale cu un golaveraj bun. Nu s-a întâmplat asta, iar la final “tricolorele” au încheiat pe locul 13 în final.

ADVERTISEMENT

Defensiva, cu probleme în faţa adversarilor puternici!

3. Probleme în defensivă. Împotriva adversarilor puternici (Norvegia, Olanda şi Suedia), naţionala României a luat peste 30 de goluri. Ca să nu mai punem la socoteală cele 20 primite de la Puerto Rico. Asta denotă probleme în defensivă, iar aici nu putem da vina pe Neagu, ea nefiind o piesă importantă în apărare. Probabil, pentru a readuce rezultatele şi gloria de odinioară, reconstrucţia ar trebui să pornească de la apărare, un element crucial.

4. Finalurile de meci şi momentele importante au fost gestionate greşit. “Tricolorele” nu au ştiut să întoarcă în favoarea lor momentele importante. Am pierdut cu Olanda, deşi am avut ultimul atac şi un time-out, în meciul cu Suedia au fost câteva momente în care România putea reveni şi chiar să se desprindă, dar nu s-a putut. Astfel s-a făcut diferenţa. Că vorbim de o diferenţă de un gol sau patru, numărul de puncte pierdut rămâne la fel.

ADVERTISEMENT

Licăr de speranţă! Momente bune de joc şi unitate de grup

5. Plus de unitate. În interviurile de la turneul final, “tricolorele” au vorbit mult despre unitatea de grup şi atmosfera bună din cadrul lotului. Asta s-a văzut în teren şi la meciul cu Olanda, unde handbalistele au arătat unitatea şi pe terenul de joc şi au fost aproape de un rezultat important. Însă, e drum lung până departe şi deocamdată nu ne (mai) putem compara cu forţele handbalului.

Este greu de anticipat cum va arăta viitorul handbalului românesc şi al echipei naţionale. Multe dintre handbalistele din lot sunt tinere şi au posibilitatea să mai crească în joc şi în maturitate, însă deocamdată suntem dependenţi de Cristina Neagu.

Cristina Neagu revine în 2022! Avem continuitate pe banca tehnică?

Prospecţii pentru viitoarele competiţii:

1. Revine Cristina Neagu. În 2022, atacul României o va avea în prim plan din nou pe Cristina Neagu. Interul stânga revine în prima reprezentativă şi aduce cu ea un mare plus pe faza de atac, măcar până la încheierea acestui ciclu olimpic. Însă, echipa nu mai trebuie să fie dependentă de Neagu, care nu mai are în faţă atât de multe turnee finale.

2. Continuitate pe banca tehnică? Ce se va întâmpla cu Adi Vasile. Soarta lui va fi hotărâtă în Comisia Tehnică a FRH, care va analiza prestaţia României la acest turneu final. În ultimii cinci ani, România a avut patru selecţioneri, unii dintre ei schimbaţi la primul eşec. I se va oferi continuitate lui Adi Vasile sau vine altcineva, care să înceapă de la zero?!

Liga Naţională, una dintre cele mai bogate din lume degeaba? Naţionala beneficiază foarte puţin

3. Liga Naţională de handbal este una dintre cele mai bogate din lume. Însă, sunt multe exemple prin care banii publici sunt investiţi fără nicio strategie de unele cluburi, astfel încât handbalul românesc nu doar că nu se dezvoltă, dar şi regresează, în ciuda sumelor importante livrate de consiliile locale şi primării. Multe jucătoare talentate din România au prea puţine minute la echipele de club, în timp ce altele se mulţumesc să îşi negocieze contracte bănoase, lăsând partea sportivă pe planul secund. Poate ar trebui ca oficialii să fie un pic mai mult preocupaţi de modul în care sunt investiţi banii.

4. Revenirea în elită se va face greu. Chiar dacă la anul vor reveni Buceschi sau Neagu, asta nu înseamnă că naţionala României se va bate din nou pentru medalii. Va fi nevoie de eforturi importante ca România să redevină în primul rând o echipă, aşa cum a demonstrat în câteva situaţii la turneul final din Spania.

Pentru “tricolore” urmează meciurile din preliminariile pentru CM 2022, acolo unde trebuie să ne clasăm în primele două într-o grupă cu Danemarca, Austria şi Feroe. România are trei puncte, după victoria cu Feroe şi egalul din Austria.

  • 98 de goluri au încasat “tricolorele” în meciurile cu Norvegia, Olanda şi Suedia
  • 13 este locul ocupat de România la CM de handbal feminin

 

ADVERTISEMENT