News

România, pe harta verde a Europei din perspectivă epidemiologică. ECDC, recomandări privind Euro 2020

România primește statut de țară verde pe harta Europei din perspectivă epidemiologică, conform ECDC.
11.06.2021 | 11:10
Romania pe harta verde a Europei din perspectiva epidemiologica ECDC recomandari privind Euro 2020
România, pe harta verde a Europei din perspectivă epidemiologică. ECDC, recomandări privind Euro 2020. Sursa foto: ecdc.europa.eu
ADVERTISEMENT

În premieră în ultimele luni, România este considerată o țară verde pe harta epidemiologică a Europei realizată săptămânal de Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC).

Această clasificare se realizează în funcție de rata de incidență a cazurilor de Covid-19 din ultimele 14 zile, raportate la 100.000 de locuitori și la rata de pozitivare a testelor.

ADVERTISEMENT

România, pe harta verde a Europei din perspectivă epidemiologică

Aceste hărți sunt publicate de ECDC pe site-ul oficial în fiecare joi, pentru a veni în sprijinul recomandării Consiliului European (CE) privind o abordare coordonată a restricțiilor privind circulația pe timp de pandemie.

Măsura a fost adoptată de statele membre UE pe 13 octombrie 2020. Hărțile se bazează pe datele raportate de statele membre UE către baza de date a Sistemului european de supraveghere.

ADVERTISEMENT

Zonele verzi de pe hartă, unde este plasată și România, sunt cele în care rata de incidență în ultimele 14 zile este mai mică de 25 de cazuri Covid-19 la 100.000 de locuitori, iar rata de pozitivare a testelor este sub 4%.

Cu portocaliu sunt marcate țările unde rata de incidență le 14 zile este mai mică de 50 de cazuri la 100 000, dar rata de pozitivitate a testelor este de 4% sau mai mare.

ADVERTISEMENT

Codul roșu se aplică unde rata de infectare a cazurilor la 14 zile variază de la 50 la 150 și rata de pozitivitate a testelor pentru infecția cu COVID este de 4% sau dacă rata de infectare la 14 zile este mai mare de 150, dar mai puțin de 500.

În raportul de joi, 10 iunie, ECDC clasează România, alături de alte 12 țări, în categoria celor în care situația epidemiologică este puțin îngrijorătoare. În aceste state, răspândirea generalizată a virusului scade, ceea ce duce la o incidență redusă.

ADVERTISEMENT

Riscul reprezentat de pandemia SARS-CoV-2 din  este evaluat ca fiind scăzut pentru populația generală (atât vaccinată, cât și nevaccinată), cât și pentru populația vulnerabilă vaccinată. Pentru populația vulnerabilă nevaccinată există însă un risc moderat spre mare.

România, pe harta verde a Europei din perspectivă epidemiologică. Sursa foto: ecdc.europa.eu

ECDC, recomandări privind Euro 2020

În contextul startului turneului final al Campionatului European EURO 2020, organizat în mai multe state, ECDC vine cu o serie de recomandări.

Agenția subliniază faptul că, indiferent de scenariul epidemiologic din fiecare țară, evenimentele cu participare largă, cum este EURO 2020, sporesc riscul de răspândire a virusului, inclusiv a tulpinilor îngrijorătoare. ECDC face câteva recomandări pentru țările-gazdă ale meciurilor, între care și România.

Astfel, ECDC susține condiționarea accesului pe stadioane de dovada testului negativ COVID și / sau vaccinare și / sau dovada diagnosticului Covid-19 în anumite perioade de timp.

”În cazul țărilor gazdă, supravegherea, identificarea cazurilor, urmărirea contactelor și carantina contactelor rămân elementele-cheie pentru monitorizarea situației epidemiologice și prevenirea unui val de cazuri după eveniment”, anunță ECDC.

De asemenea, ECDC mai precizează că, dacă țara-gazdă permite accesul pe stadioane până la 50% din capacitate, utilizarea măștilor de protecție de către participanți ar trebui avută serios în vedere chiar dacă stadionul este un spațiu deschis.

Mai mult, orice persoană cu simptome specifice SARS-CoV-2, chiar dacă a fost vaccinată, nu trebuie să participe la niciun eveniment, susține Centrul European.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink